• Chatbot
  • Finn ditt DNB-kontor
  • Avtal møte

Gode rutiner for økonomi og regnskap

Med gode rutiner får du bedre kontroll over økonomien og regnskapet. Dette er viktig for å få en god, stabil og voksende drift.

DNB Regnskap 730x320 Mann på topp av skrivebord

Hvilke rutiner du og din bedrift har er opp til dere, men typiske grep som gjør det enklere å holde kontrollen er for eksempel å ha en kalender med de dagene du må levere eller betale noe til myndighetene. Noen velger å sette av tid daglig til ajourhold av regninger og innbetalinger. Andre synes det er smart å sette opp et likviditetsbudsjett så vet hvilke utgifter du kan forvente den kommende perioden. Uansett hvilke grep du ønsker å ta for din bedrift så vil vi hjelpe deg med noen tips i denne artikkelen.

Regnskapsplikt – for de fleste

La oss starte med det helt grunnleggende. Som utgangspunkt er alle regnskapspliktige, men du kan selv bestemme om du vil føre regnskapet selv, eller i samarbeid med en regnskapsfører. Det finnes også unntak for enkelte, men vi tar i denne artikkelen utgangspunkt i at alle er regnskapspliktige.

Å føre regnskapet selv kan bidra til en bedre forståelse av bedriftens kjerne og drift, men det kan også ta fokus vekk fra det viktigste arbeidet, som er verdiskapingen.

Når bedriften vokser seg større velger mange en kombinasjon der du gjør deler av jobben selv, og regnskapsfører gjør resten. Noen velger også å la regnskapsfører gjøre alt.

Ta betalt for jobben du gjør

Det er flere måter å ta betalt for jobben du gjør eller varene og tjenestene du selger. Tidligere var det vanlig å ta betalt i kontanter, men det er i dag mer vanlig med betalingsterminal, Vipps eller faktura. Salg av varer eller tjenester på kreditt bruker normalt faktura.

Alle salg skal dokumenteres og bilagføres, vanligvis i et regnskapssystem. Et godt regnskapssystem gir deg god hvilke fakturaer som mangler betaling, slik at du kan purre opp kunden eller sende til inkasso.

DNB Regnskap

Kan du tenke deg et regnskapsprogram som er utviklet for å hjelpe nettopp deg og din bedrift?

med rutiner og god kontroll har vi utviklet DNB Regnskap. Systemet er utviklet for at du skal kunne konsentrere deg om kjernen og det som skaper verdi for bedriften din.

Mer om DNB Regnskap

Betal skatt og avgifter

Alle selskaper i Norge må betale skatt av inntekten de tjener. Det er selskapsformen din som avgjør om det er du som privatperson eller selskapet som skal betale skatten. I tillegg skal du kanskje betale merverdiavgift. Moms, eller mva. som det også kalles, er en avgift på varer og tjenester som blir solgt i Norge. Du kan momsregistrere deg, slik at du kan fakturere kundene din for moms, når du har en omsetning på over 50.000 kroner.

Andre utgifter

Alle bedrifter har faste utgifter. Det kan også dukke opp uforutsette utgifter, men felles for alle utgifter er at de på samme måte som salg og inntekter skal bilagføres. Kanskje har du i tillegg ansatte som skal ha utbetalt lønn. For å ikke overse enkelte utgifter er det smart å ha rutiner for når du går gjennom alle utgiftene samt bruke et regnskapssystem som hjelper deg med bilagføringen.

Økonomistyring

God økonomistyring kan sikre driften i selskapet ditt og her er det flere løsninger og tiltak som kan være til god hjelp for bedriften din. Et av de viktigste verktøyene for å ha en god økonomistyring er et system som hjelper deg med å holde oversikt som kan gjøre en del av jobben for deg.

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB Eiendom#huninvestererDNB NyheterDNB Tech BlogSbanken.no

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

FacebookYouTube
Vilkår for brukPersonvernInformasjonskapslerPrislisteJobb hos ossSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.no

© DNB