Slik tetter du pensjonsgapet i bedriften

Det er et stort pensjonsgap mellom menn og kvinner. Dette kan du som arbeidsgiver bidra til å endre.

Noen enkle fakta:

  • Forskjellen er størst for ansatte i privat sektor. Menns gjennomsnittlige årlige utbetaling fra folketrygd og tjenestepensjon er 349.000 kroner, kvinner får i snitt 272.100 kroner.
  • I privat sektor får menn utbetalt 46 prosent mer enn kvinner.
  • I offentlig sektor får menn utbetalt 21 prosent mer i pensjon enn kvinner.

Vi mener det er viktig å snakke med de ansatte om pensjonsordningen som bedriften har for å øke bevisstheten om pensjon og sparing.

Bli kontaktet om pensjon

Tre ting du som arbeidsgiver kan gjøre for å bidra til å tette pensjonsgapet:

Endre anbefalt aksjeandel

Sparing til pensjon for ansatte ble ikke obligatorisk før 2006, og da var anbefalt aksjeandel i sparingen kun 30 og 50 prosent. Det er mange bedrifter som ikke har endret denne aksjeandelen, men det er mulig for bedriften å endre den til den nye anbefalingen som er 80 prosent.

Den ansatte kan selv øke til 100 prosent aksjeandel eller redusere til 50 prosent aksjeandel, alt ettersom hvilken risiko man er komfortabel med. Dette kaller vi Min Pensjonsprofil.

Her kan dine ansatte endre Pensjonsprofilen

Øk innskuddssatsen

Ved å øke pensjonsordningen din fra for eksempel en to-prosentordning til en fire-prosentordning vil de ansatte får dobbelt så mye pensjon, men de kan også være med på å finansiere pensjonssparingen selv.

Ved å la de ansatte betale den ekstra to-prosenten, får de to prosent mindre i lønn, men 100 prosent mer i pensjon. Den ansatte kan trekke beløpet fra i skatten.

Eksempel: Har en ansatt 400.000 kroner i lønn, vil det gi et ekstra lønnstrekk på 500 kroner i måneden. Resultatet av denne ekstra sparingen vil gi en som nå er 30 år, en økning i den årlige pensjonsutbetalingen fra ca. 37.000 kroner til ca. 74.000 kroner per år, eller 3.000 kroner mer i måneden som pensjonist.

Forbedre pensjonsordningen bedriften har i dag

Pensjonsregelverket gjør det nå mulig å spare til pensjon for dine ansatte fra første krone og ikke bare fra 1 G (grunnbeløpet). Makssatsene man kan spare er også skrudd opp siden starten i 2006.

Har bedriften din mulighet til å øke prosentandelen, for eksempel fra minimumssatsen på to prosent til fire prosent? Husk at pensjonsinnbetalinger også gir bedriften rett til skattefradrag, og kan føres som fradrag i regnskapet.

Les mer om innskuddspensjon her

Pensjonsreisen

Pensjonskunde i DNB

Som pensjonskunde hos oss vil vi hjelpe deg med å ta vare på dine ansatte og sørge for at de får informasjon om pensjon – både slik at de vet hva de har og kan endre i Pensjonsprofilen sin. Med Pensjonsreisen og ePensjon tilbyr vi våre pensjonskunder: webinarer, epost med opplæring, filmer, tips og triks og dekker statens krav til informasjon.

Pensjonsreisen er et informasjonsløp som gjør pensjon enklere for din bedrift og dine ansatte. De ansatte får informasjonen de trenger når det er relevant for dem i de forskjellige livsfasene.

ePensjon er et enkelt kurs som består av fem deler som hjelper dine ansatte med å forstå pensjon. Den ansatte vil gjennom kurset få et mer bevisst forhold til pensjonssparingen.

Footer navigasjon

Hovedkontor

Dronning Eufemias gate 30

0191 Oslo

Postadresse

DNB

Postboks 1600 Sentrum

0021 Oslo

Org. nr.

DNB Bank ASA

984 851 006

DNB Nettsteder

DNB EiendomHun InvestererDNB Ung

Internasjonalt

DNB LuxembourgDNB SverigeDNB Danmark

Sosiale medier

FacebookYouTube
Vilkår for brukPersonvernPrislisteSammenlign våre priser med andre selskaper på Finansportalen.no

© DNB