"Aksjemarkedet kommer til å være som en fyllik langs en landvei"

Handelskrig og friske svingninger i aksjemarkedet ble tema i den første utgaven av DNBs nye podkast ”Utbytte”.

UROEN FORTSETTER: – Men oljeboomen gjør at industrien i sum kommer til å skli brukbart gjennom dette, sier bransjedirektør Knut E. Sunde i Norsk Industri. Foto: NTB scanpix
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 29. aug. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Last ned første episode av «Utbytte» her

Bransjedirektør Knut E. Sunde i Norsk Industri mener vi må belage oss på at uroen fortsetter, men er mer optimistisk på vegne av norsk økonomi.

– Jeg tror både aksje- og valutamarkedet kommer til å være som en fyllik langs en landevei – vingle fra den ene grøfta til den andre – på kort sikt. Mens realøkonomien kommer til å gå sånn brukbart. Industrien investerer mer enn noen gang siden finanskrisen, opp 30 prosent i år og kanskje opp neste år igjen. Så vi får større produksjonskapasitet og så spørs det hvor mye av det som kan avsettes på et verdensmarked som avtar. Men oljeboomen gjør at industrien i sum kommer til å skli brukbart gjennom dette, sier Sunde.

Nordavind fra alle kanter

DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland har blitt mer bekymret på verdensøkonomiens vegne. «Det blåser nordavind fra alle kanter», skriver makroteamet i DNB Markets i en fersk rapport. En sentral årsak er handelskrigen mellom USA og Kina, som fører til at verdenshandelen bremser opp. Les hele rapporten her

– Denne konflikten kommer til å eskalere videre, tror vi. Det er en uløselig konflikt. Og ikke nok med det. Vi tror det er god grunn til å frykte at også Europa blir trukket inn i en handelskonflikt med USA, sier Haugland.

Haugland frykter flere negative nyheter i tiden som kommer. En av disse er mulig toll på eksport av biler og bildeler fra Europa til USA. Dette kan øke konfliktnivået enda mer. Et annet usikkerhetsmoment er en såkalt hard Brexit, det vil si at Storbritannia trekker seg ut av EU, i løpet av høsten.

– Jeg er enig i hovedbildet, men tror ikke Trump er «gæren» nok til å innføre toll på biler og bildeler til Europa. Da er det Handelskrig med stor H, sier Sunde i podkasten.

Sjeføkonom Kjersti Haugland.