DNB Markets: Mange grunner til å følge ekstra godt med

Handelskrigen mellom Kina og USA og risikoen for en hard Brexit er blant flere faktorer som har bidratt til at aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets anbefaler at man er ekstra forsiktig i aksjemarkedet nå.

UROLIGE MARKEDER.- Det gjenstår å se om dette er begynnelsen på slutten, eller bare en litt ruglete periode, sier aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets.
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 03. okt 2019
Artikkelen er flere år gammel

I DNB Markets store meglerhall følges bevegelsene på de mange hundre skjermene tett. Her analyseres markedsbevegelser, nøkkeltall og annen nyttig informasjon grundig, før blant andre aksjestrateg Paul Harper gjør seg opp en mening om hvordan han tror aksjemarkedet kommer til å utvikle seg fremover.

– Vi ser at det er mange usikkerhetsmomenter i verdensøkonomien nå, sier Harper.

Verdensøkonomien og aksjemarkedene preges blant annet av at handelskonflikten mellom Kina og USA nok en gang har strammet seg til, og av risikoen for en hard Brexit.

– Handelskonflikten har trappet opp mye fortere enn det vi hadde sett for oss. Den største utfordringen med dette er at det skaper mye usikkerhet i økonomien, sier Harper.

Er du usikker på hvordan du vil forholde deg til urolige markeder? Les spareekspertens råd her: – Hold deg til planen!

Anbefaler å vekte ned i aksjer

DNB Markets mener at usikkerheten fortsatt ikke er helt priset inn i markedet, med andre ord er det fortsatt risiko for kursnedgang. DNB Markets nå har senket sine vekstforventninger til aksjemarkedet totalt sett, og endret i slutten av august sin anbefaling fra nøytral til undervekt i aksjer.

– Det vi sier nå, er at i en portefølje med en viss mengde aksjer, renter eller eiendom,så skal du ha en litt lavere prosentandel aksjer nå, enn det du normalt sett skulle hatt, sier Harper.

– Du skal absolutt ikke selge deg helt ut av aksjer, men du skal ha en relativt sett litt lavere aksjeandel på kort sikt, forklarer han.

Slik kan du redusere risikoen i porteføljen din, i en periode der Harper mener det er grunn til å ta høyde for at det kan være urolig i aksjemarkedene.

– Det gjenstår å se om dette er begynnelsen på slutten, eller bare en litt ruglete periode, sier Harper.

Harper tror nå at muligheten for at markedene utvikler seg bedre enn ventet er mindre enn risikoen for at det går dårligere enn ventet.

– Vi mener derfor at det er grunn til å vekte seg ned i aksjer, og heller opp i investeringer med lavere risiko, sier han.

Enkelte aksjer mindre «utsatt» enn andre

Også innenfor aksjeporteføljen har Harper råd til den som ønsker å sette pengene i relativt sett «tryggere» aksjer.

– Nå som det er usikkert hvordan den globale økonomien kommer til å utvikle seg, ser vi at inntjeningsestimatene til de defensive aksjene har utviklet seg bedre enn de sykliske aksjene, sier Harper.

Sykliske aksjer er sterkt korrelert med den økonomiske aksjer, for eksempel fordi de er knyttet til selskaper som produserer varer det er lavere etterspørsel etter i trangere tider. Defensive aksjer påvirkes ikke i like stor grad av konjunkturene, fordi etterspørselen etter produktene er mer stabil .

– Det kan derfor være noe å hente på å plukke defensive aksjer, sier Harper.

Her i meglerhallen til DNB Markets følges markedene tett. Foto: DNB Foto: Johan Stub