Aksjefond

Fem ting du må vite om å spare i aksjefond

Fond gjør det enkelt og effektivt for deg å ta del i en verdiøkning fra sparing i aksjer – uten at du selv trenger å ha kunnskap om markeder, bransjer og selskaper. Her er de fem viktigste tipsene når det gjelder å spare i aksjefond.

MEGLERGULVET I DNB: Her styres mange aksjefond som tradisjonelt har gitt mer avkastning historisk enn både renter og eiendom. Foto: NTB Scanpix
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 16. mai. 2018
Artikkelen er flere år gammel

1. Du kan få mest mulig ut av sparepengene dine

I en tid med lave innskuddsrenter ønsker mange å finne gode og lønnsomme alternativer for banksparing når man skal spare over lengre tid. Å spare i aksjefond er det enkleste sparealternativet for folk flest. Fond gir deg mulighet til å investere i aksjer på en enkel og oversiktlig måte.

At du holder deg til din opprinnelige plan er avgjørende for sluttresultatet

2. Gode sparevaner gir fleksibilitet gjennom livet

Over tid kan du forvente at et aksjefond gir tre til fem prosentpoeng høyere gjennomsnittlig årlig avkastning enn hva du får på sparekonto. Det kan høres lite ut, men i løpet av noen år vil de få ekstra prosentene gjøre store utslag for sparingen din. Å spare i aksjefond har gitt mer avkastning historisk enn både renter og eiendom. Fond gjør det enkelt og effektivt for deg å ta del i denne verdiøkningen uten at du selv trenger å ha kunnskap om markeder, bransjer og selskaper.

SLIK LESER DU GRAFIKKEN: (klikk på bildet for bedre oppløsning):

Satsene som er brukt er hhv. 2,5% (100% renter), 3,0 %, 3,8 %, 4,6 %, 5,8 %, og 6,5 %(100 % aksjer). Øverst har vi angitt antall spareår. Dette er et eksempel basert på historiske gjennomsnitt. Historisk avkastning er likevel ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen vil avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondenes risiko, samt kostnader ved forvaltning. Avkastningen kan i perioder være negativ som følge av kursfall. Eventuell skatteffekt, skjermingsfradrag og inflasjon er ikke hensyntatt. Kilde: DNB Satsene som er brukt er hhv. 2,5% (100% renter), 3,0 %, 3,8 %, 4,6 %, 5,8 %, og 6,5 %(100 % aksjer). Øverst har vi angitt antall spareår. Dette er et eksempel basert på historiske gjennomsnitt. Historisk avkastning er likevel ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen vil avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondenes risiko, samt kostnader ved forvaltning. Avkastningen kan i perioder være negativ som følge av kursfall. Eventuell skatteffekt, skjermingsfradrag og inflasjon er ikke hensyntatt. Kilde: DNB

3. Investerer du månedlig i aksjefond kan gevinsten fort bli stor

Aksjemarkedet svinger, og da også prisen du må betale for å kjøpe aksjer. Med fast sparing i fond får du redusert risiko i sparingen din fordi du får kjøpt fondsandeler på ulike tidspunkter.

4. Velg riktig risiko

Når du kjøper fondsandeler kan du velge mellom mange ulike typer aksjefond som har ulik risiko. Store globale brede fond, som investerer i mange selskaper på tvers av land og bransjer kjennetegnes som mindre risikable enn fond som investerer i en utvalgt bransje eller land. Generelt bør man ikke putte alle eggene i en kurv, så det kan være lurt å ha den største andelen i et bredt globalt fond, og en mindre del i en bransje/sektor man har ekstra tro på. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning.

5. Spare i aksjefond? Hold deg til planen, din største risiko er nemlig deg selv

Den største utfordringen med å spare i aksjefond, er hvordan du håndterer svingningene som vil komme i investeringsperioden. Om du velger å gjøre endringer eller selge deg ut når ting går dårlig. At du holder deg til din opprinnelige plan er avgjørende for sluttresultatet. Selg når du er fornøyd. Unngå å selge når markedet faller, da får du en dårligere kurs enn når markedet går oppover.