Fersk rapport: Slik går det med norsk økonomi fremover

Oljebremsen forsetter, og arbeidsledigheten vil fortsette å stige de neste årene, viser en ny rapport fra DNB Markets.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 09. des. 2015
Artikkelen er flere år gammel

Artikkelen er mer enn ett år gammel og kan være utdatert.

I dag presenterte DNB Markets rapporten «Økonomiske utsikter», som forteller om hvordan meglerhuset mener norsk økonomi vil utvikle seg i årene fremover. Her er hovedtrekkene i rapporten:

Oljesektoren:

Oljebremsen, som har pågått i over et år, vil fortsette også inn i de neste årene, viser rapporten. Så langt har over 30.000 med tilknytning til bransjen mistet jobben, og i går fikk oljeprisen en ny bunnotering på 41 dollar fatet.

– Fastlandsbedriftenes investeringer har falt i år, og vi venter videre nedgang neste år, skriver DNB Markets i rapporten.

Meglerhuset spår en oljepris på gjennomsnittlig 60 dollar fatet neste år, før den øker til 70 de tre neste årene.

Husholdninger:

Meglerhuset spår at det vil bli lav inntektsvekst og høy sparelyst i de kommende årene.

– Usikre tider, høy gjeld og pensjonssparing tilsier at sparingen vil øke, men den lave inntektsveksten demper denne oppgangen, heter det i rapporten.

DNB Markets spår også at det vil være en svak vekst i det private forbruket i de to neste årene.

Boligmarkedet:

Ifølge DNB Markets vil lavere inntektsvekst, oppgang i arbeidsledighet og større antall boliger bidra til at boligprisene vil falle. Samtidig vil lavere renter trekke i motsatt retning.

Totalt sett spår de dermed at boligprisene vil flate ut i årene som kommer.

Prisvekst og lønninger:

DNB Markets venter at den norske kronen vil styrke seg fremover. Det betyr at den importerte inflasjonen vil bli lavere fremover.

– Den innenlandske inflasjonen har også blitt trukket opp av svakere krone, mens lavere lønnsvekst har virket motsatt. Dette vil også avta fremover, skriver de i rapporten.

Dermed forventer meglerhuset at inflasjonen fortsatt vil være høy i 2016, mens den vil avta i 2017 og vil være ned mot én prosent i løpet av 2018.

Har du håpet at lønningene dine vil øke fremover, er ikke rapporten særlig oppløftende. DNB Markets spår nemlig negativ reallønnsvekst i 2016 – for første gang siden 1989.

Renten:

DNB Markets forventer at renten vil kuttes neste uke – fra 0.75 til 0.50 prosent.

– Svakere anslag for de kommende årene vil Norges bank ta innover seg i løpet av neste år. Dermed spår vi et nytt kutt ned til 0.25 prosent i september neste år, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal.

Arbeidsledighet

DNB Markets anslår at arbeidsledigheten vil stige også fremover – til opp mot over 5.7 prosent i løpet av 2018

– Denne ledighetsøkningen vil stort sett være knyttet til oljebransjen.

Kronekursen

Kronen har blitt vesentlig svakere i løpet av det siste året, og det har ikke vært like dyrt å være nordmann i utlandet på svært lang tid. Det skal ikke vare, mener Markets.

– Vi mener fortsatt kronen er svakere enn hva selv svakere utgifter for norsk økonomi tilsvarerer. Norges bank er fortsatt på tå hev og vil fortsette å kjøpe norske kroner – hvilket vil bidra til å drive opp kursen, sier valutastrateg Magne Østnor.