Finner gull i små selskaper

De nordiske børsenes minste selskaper har slått «knockout» på resten de siste årene. Har de fortsatt mer å gå på?

I STUDIO: Programleder Marius Brun Haugen i DNB Markets (tv) har besøk av Hans-Marius Lee Ludvigsen og Kristian Tunaal i denne ukens episode av podkasten «Utbytte». Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 14. nov. 2019

De nordiske børsenes minste selskaper har slått «knockout» på resten de siste årene. Har de fortsatt mer å gå på?

«Small cap» er de minste selskapene på Børsen – målt i markedsverdi. Ofte havner de i skyggen av de store og kjente selskapene. Denne uken er imidlertid et unntak: «Small cap» er tema når Kristian Tunaal og Hans-Marius Lee Ludvigsen gjester podkasten «Utbytte». 

Tunaal forvalter til daglig fondet Alfred Berg Nordic Gambak, mens Ludvigsen jobber med å sette opp DNB Nordic Small Cap.

- Vi definerer nordiske børsnoterte selskaper som har en markedsverdi under 50 milliarder kroner som «small cap», men markedsverdien er ofte mye lavere enn dette, sier Ludvigsen.

- Når man ser på alle selskaper i «small cap»-universet kommer man til cirka 1.300 selskaper, men en del av disse selskapene er veldig små, og noen er illikvide, derfor ender vi opp med å følge og analysere cirka 800 selskaper, legger han til.

Hør episoden her for å få med deg flere betraktningene av Norden som investeringssted

Hvorfor er nordiske aksjer interessant?

- Selv om Norden som investeringsområde er relativt lite, så er veldig mange sektorer og nisjer representert på de nordiske børsene. Dette kan være en diversifisering til de typiske «norske» sektorene som olje, shipping og sjømat. «Small Cap i Norden har gått helt fantastisk de siste 20 årene, i snitt over 12 prosent avkastning i året, sier Ludvigsen»

Tunaal understreker at investeringer i «small cap» betyr at man som regel også tar høyere risiko enn i de største selskapene.

- Det som er ekstra spennende er at de nordiske landene er spesialiserte, men de er spesialiserte på forskjellige sektorer.I Norge er det først og fremst energi og sjømat, i Sverige er industri en stor sektor, Finland er store på materialsektoren med skogsselskaper i spissen, mens i Danmark er helsesektoren dominerende, forklarer Alfred Berg-forvalteren.

Her er ni skumle signaler du bør få med deg fra finansmarkedene og økonomien 

Grunn til bekymring?

«Small cap»-indeksene har stort sett gått en vei de siste 10 årene: Oppover. Gir det grunn til bekymring?

- Sektoren er helt klart sensitiv i forhold til risikovilligheten til investorene. I øyeblikket er denne bra, men selvfølgelig er denne stadig i endring og markedsrisikoen vil alltid være der, sier Tunaal.

Flere har i lengre tid ment at oppgangssyklen snart vil snu, men Ludvigsen understreker at han fortsatt tror på oppgang. Han mener at flere nisjeselskapene ofte er noe mer skjermet for handelskrig og annen global «støy».