Følger Kina med argusøyne

Ole André Kjennerud bytter ut konsumpriser med kreditt i DNB Markets. – Kina er viktig å følge med på, også for rentemarkedet, sier han.

ROLLEBYTTE: Ole André Kjennerud (til høyre) overtar som kredittstrateg i DNB Markets etter Magnus Vie Sundal (til venstre). Ole Einar Stokstad (i midten) er leder for kredittanalyse og godt fornøyd med nyervervelsen. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 20. mai. 2019
Artikkelen er flere år gammel

I meglerhallen hos DNB Markets er det tid for overlevering. Kredittstrateg Magnus Vie Sundal (32) overlater stolen til Ole André Kjennerud (34). Sistnevnte har vært makroøkonom i åtte år og er best kjent for sin kunnskap om de asiatiske markedene.

Heretter skal han analysere markedene for lån utstedt av norske, nordiske og globale bedrifter.

Endringer i Kina kan skape sjokkbølger inn i vestlige markeder og økonomier

– Kina blir fortsatt viktig for jobben min. Endringer i Kina kan skape sjokkbølger inn i vestlige markeder og økonomier. Det gjelder både for kreditt og aksjer. Ting som skjer i Kina kan påvirke inntjeningen til selskapene. I tillegg kommer likviditetseffektene. Hvis markedene surner og investorene holder igjen så blir det dyrere for selskapene å hente penger framover, sier Kjennerud.

– Men like viktig: Kina kan også overraske positivt. Det så vi senest i 2017. Da kom det en investeringsbølge i Kina som smittet raskt over i vestlige deler av verden, og som bidro til den beste markedsutviklingen siden finanskrisen, legger han til.

Hva kommer Kina til å gjøre framover?

– Mest sannsynlig får vi et litt kjedelig scenario, der handelskrig og et par andre faktorer trekker veksten ned, mens myndighetene gjør sitt for å forhindre at veksten faller for mye. Tidligere når myndighetene har stimulert, har de alltid trykket hardt på gasspedalen, men nå er de langt mer forsiktige.

Mai du skjønne milde

Mai er ofte en veldig travel måned i kredittmarkedene. Slik er det også i år. Ifølge kredittanalytikerne i DNB Markets er mellom 10 og 15 norske selskaper ute for å «teste» markedet, og det er kun i høyrentesegmentet.

– Mange selskaper vil hente penger før sommerferien. Vi har sett en bedring i kredittpåslagene siden nyttår, noe som betyr at det blir billigere for selskapene å låne penger. Flere har ventet på et bedre marked, samtidig som de ønsker å sikre finansieringen før sommerferien. Men etter at det blusset opp igjen på Twitter-kontoen til Trump sist søndag, har stemningen snudd litt. Siden har kredittpåslagene steget nesten et halvt prosentpoeng for globale høyrentemarkeder, så timingen er heller ikke helt perfekt, sier Magnus Vie Sundal.

Hvilke sektorer er mest aktive?

– Mye forskjellig, egentlig. Mange av bedriftene, de såkalte utstederne, har vært i markedet før. Selskaper innen shipping, olje og finans er gjengangere. Svenske eiendomsselskaper har også vært en av de ledende sektorene i dette markedet de siste årene, og er fremdeles aktive, svarer han.

Møbler og datasentre

Mange større bedrifter ser til obligasjonsmarkedet for finansiering, som et alternativ til tradisjonelle banklån eller egenkapital.

DNB Markets er en av de mest brukte rådgiverne i dette markedet og har blant annet hentet inn penger i obligasjonsmarkedet for komposittselskapet Hexagon (1,1 mrd.), datasenterdriveren Digiplex (1,8 mrd.) og møbelprodusenten Ekornes (2 mrd.) i år. Det illustrerer noe av bredden i markedet.

Selv om lånene ofte blir gitt for 3 eller 5 år, er det mange investorer (långiverne) kjøper og selger andeler i lånet underveis. Her spiller DNB Markets en viktig rolle som mellommann. Meglerhuset har en egen avdeling med meglere og analytikere som følger kredittmarkedet tett.

Hva er avgjørende for at en norsk bedrift skal lykkes med å hente penger?

– Investorer i kreditt er jo til sjuende og sist interessert i å få pengene sine tilbake, med renter. De tenker derfor litt annerledes enn investorene i aksjemarkedet, og er nok noe mer fokusert på nedsiderisiko. Først og fremst ser de på gjeldsbetjeningsevne, samt mulighet for å få tilbake pengene dersom noe går galt, for eksempel gjennom pant. Man er også opptatt av såkalte misligholdsklausuler i låneavtalene, som definerer rammer selskaper må holde seg innenfor. De siste årene har vi sett en svekkelse av lånebetingelser globalt, ettersom høy etterspørsel har bidratt til en maktoverføring til utstederne, sier Vie Sundal, som nå forlater DNB Markets til fordel for en forvalterjobb i Borea Asset Management.

– Jeg har minst 30 år igjen i arbeidslivet, og synes det er morsomt å kunne se bransjen fra andre siden. Nå blir jeg kunde i stedet, sier stordabuen Vie Sundal.

Vi har merket oss at din nye arbeidsgiver har hovedkvarter i Bergen. Har det vært viktig for avgjørelsen?

– På en sjelden solskinnsdag er Bergen Norges fineste by, men det har ikke vært hovedgrunnen, smiler han.

Les analyser og rapporter fra DNB Markets