Frykter Brexit og grensekaos

– De store bedriftene er ganske godt forberedt. Vi er mest bekymret for mindre bedrifter, sier Tore Myhre i NHO.

NY PODKAST. NHO-direktør Tore Myhre (til høyre) gjester DNBs podkaststudio for å diskutere Brexit sammen med seniorøkonom Knut A. Magnussen og programleder Marius Brun Haugen. Foto: DNB
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 02. okt. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Alt om høstens Brexit-thriller får du i episode #7 av DNB-podkasten «Utbytte». Podkasten tar for seg aktuelle tema i norsk finans og næringsliv.

Lytt her eller søk opp Utbytte i din podkastspiller

DNB Markets slapp nylig sine Økonomiske utsikter for det neste halvåret. I rapporten spår makroteamet at britene forlater EU i høst uten en avtale – en såkalt hard Brexit.

Fortsatt åpent

– Hovedgrunnen er rett og slett at det ble flertall for Brexit i en folkeavstemning for noen år siden. Det er også slik at britene har vedtatt denne artikkel 50, som betyr at britene går ut automatisk 31. oktober dersom man ikke gjør noen nye vedtak, forklarer seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets.

– Men det kan også bli en ny folkeavstemning, og britene har også mulighet til å kansellere hele Brexit-prosessen, hvis de selv ønsker det. Så det er åpent fortsatt, legger han til.

Tore Myhre, avdelingsdirektør i NHO og Brexit-ekspert, er enig i analysen.

Spørsmålet er hva slags Brexit det blir. Den store frykten er at det blir en hard Brexit

– Spørsmålet er hva slags Brexit det blir. Den store frykten er at det blir en hard Brexit. Det kan skje så fort som 31. oktober. Det skaper et stort problem, både for britisk næringsliv, europeisk næringsliv og for norske bedrifter. Dette blir vi veldig sterkt berørt av, understreker Myhre i podkasten.

Må være forberedt

NHO mener alle bedriftsledere bør sette seg inn i hva Brexit betyr for deres bedrift. 

– De store bedriftene er nok ganske godt forberedt. Veldig mange har gjort gode forberedelser, gått gjennom sine varekjeder og sin kontakt med Storbritannia. De vi er mest bekymret for er en del mindre og mellomstore bedrifter, som nok synes det er vanskelig å vite hvordan de skal forberede seg, og derfor blir litt avventende, sier Myhre.

– Storbritannia er vår største handelspartner så det økonomiske samkvemet er veldig tett på mange områder. Flere vil bli berørt enn man kanskje tenker over. Selv om man kanskje ikke blir berørt direkte, så kan det være at den man leverer til blir berørt, legger han til.

Handlingslammelse

Blant annet frykter NHO at tidskritiske leveranser kan bli forsinket av grensekaos og handlingslammelse på britisk side.

De skal lære opp flere tusen nye tollere og det vil garantert bli kapasitetsutfordringer

– Når britene går ut blir det innført et nytt tollregime og nye tolldeklarasjoner. Det er britene og EU ikke forberedt på. De holder på å utforme nye systemer, men de skal lære opp flere tusen nye tollere og det vil garantert bli kapasitetsutfordringer, sier Myhre.

Mer om mulige Brexit-konsekvenser i podkasten «Utbytte».