Investeringsdirektør Kristin Eriksen Brede (36):

– Om 20 år vil denne bransjen se helt annerledes ut

#huninvesterer: Investeringsdirektør Kristin Eriksen Brede (36) forvalter nær 1,5 milliard kroner. Selv er hun mest opptatt av verdien som ligger i menneskene hun jobber med.

BRA FOLK: – Vi skaper ingen verdier uten mennesker og uten bra folk rundt oss. Den forståelsen har nok kommet litt med alderen, innrømmer investeringsdirektøren. Foto: Anna Lian
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 24. sep 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Den menneskelige komponenten er så essensiell at jeg pleier å si at jeg heller vil satse på et bra team med en dårlig idé, enn motsatt, sier Brede som nylig holdt foredrag for gründere og investorer på DNB NXT i Trondheim.

Denne artikkelen er en del av arbeidet DNB gjør for å rette opp i økonomiske skjevheter mellom kvinner og menn. Vi kaller det for kapitalgapet.

Ta testen for hvordan du kan spare for å bli mer likestilt

Det var en work hard, play hard-kultur
Kristin Brede Eriksen

Og 36-åringen vet hva hun snakker om. Etter å ha jobbet i selskaper som Investinor, Enskilda og PwC, er hun nå investeringsdirektør i trønderske Salvesen & Thams Invest AS hvor hun forvalter nær 1,5 milliarder kroner. Likevel er hun vel så opptatt av andre verdier.

– Vi skaper ingen verdier uten mennesker og uten bra folk rundt oss. Den forståelsen har nok kommet litt med alderen, innrømmer hun.

Alt du trenger å vite: Investering fra A til Å

Eneste kvinne sammen med 200 menn

For det var kanskje ikke det hun var mest opptatt av da hun rett etter siviløkonomistudiet jobbet i finansmiljøet på Aker Brygge. Som eneste kvinne sammen med 200 menn.

– Jeg blir veldig trigget av høyt tempo, mye jobb, utfordringer og viktige møter, og jeg trivdes med det. Det var en work hard, play hard-kultur, og selv om det var mange bra folk i det miljøet også, så var deler av det preget av en kynisme og bruk- og kast-mentalitet, sier Brede.

Jeg kan skjønne at mange damer ikke føler seg vel i det miljøet
Kristin Brede Eriksen

I disse dager har TV-serien «Exit», som handler om nettopp det rå og kyniske finansmiljøet i Oslo, premiere på NRK. Brede forteller at hun kjenner igjen typene i serien fra sin tid i hovedstaden.

– Det er som sagt mange bra folk i bransjen, men jeg så disse typene også. Og jeg kan skjønne at mange damer ikke føler seg vel i det miljøet. Selv har jeg jobbet mye i mannsdominerte miljøer og kanskje hatt en maskulin tilnærming til å drive business. Men når jeg har blitt eldre så har jeg blitt mer nyansert, forteller hun.

Nysgjerrig på å investere? Her finner du en enkel forklaring på de fleste ord og uttrykk knyttet til sparing og investering

MOTORJAKT: – Vi kan ikke drive selskapet, derfor ser vi etter motorer, sa Investeringsdirektør Kristin Eriksen Brede under DNB NXT i Trondheim. Foto: Martine Lein Skrove

Ser etter menneskelige motorer

Det mest essensielle hun ser etter når hun gjør en investering er menneskene i bedriften.

– Vi kan ikke drive selskapet, derfor ser vi etter motorer. Alt trenger ikke være perfekt, men vi ser etter en solid grunnmur vi kan bygge videre på. Da må den menneskelige komponenten være der.

Vi investerer i en type selskaper der vi tror vi kan gjøre en forskjell
Kristin Brede Eriksen

Når så mye handler om den menneskelige komponenten, hvor mye har magefølelse å si for en avgjørelse om å gå inn i et selskap?

– Godt spørsmål. Det er nok mye magefølelse, men vi er en aktiv investor som ofte går inn og blir en partner i selskapet. Da har vi en langvarig prosess i forkant der vi lærer folk å kjenne og får sett bredden av dem før vi tar en avgjørelse, understreker investeringsdirektøren.

Bransje i endring

Merker hun at selskapet ikke ønsker en aktiv investeringspartner, takker hun heller nei.

– For oss er ikke det interessant. Vi investerer i en type selskaper der vi tror vi kan gjøre en forskjell. I det ligger det at vi tar en styreplass og at vi bidrar aktivt i strategiprosesser, HR-saker og økonomistyring for eksempel. Vi har en stor verktøykasse av eksperter og ressurser som selskapene kan benytte seg av, sier 36-åringen.

Gjennom kampanjen #huninvesterer har DNB i høst satt søkelys på de store økonomiske forskjellene mellom kvinner og menn, og finansbransjen er på ingen måte noe unntak, innrømmer Brede.

Det er mye større rom for å være annerledes nå enn for bare noen år siden

– Vi er fortsatt ganske få kvinner i denne bransjen, og de store navnene er fortsatt menn. Selv er jeg ikke så opptatt av kjønn, men tror mer på at vi mennesker er forskjellige. Likevel ser jeg jo at typiske feminine egenskaper ikke ha blitt satt så stor pris på historisk sett. Heldigvis tror jeg det er i ferd med å forandre seg, sier Brede, og legger til:

– Det skjer store ting i bransjen vår også og det er mye større rom for å være annerledes nå enn for bare noen år siden. Det gjelder både for kvinner og menn. Om 20 år tror jeg denne bransjen vil se helt annerledes ut.