Spørsmål og svar fra kurs om Aksjesparekonto, aksjer og fond

Her finner du spørsmål og svar fra torsdagens direktesendte webinar om Aksjesparekonto, fonds- og aksjehandel.

Lesetid 5 min lesetid
Publisert 28. jun. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Vi fikk mange gode spørsmål fra seerne under seansen. Under finner du svar på spørsmålene vi ikke rakk å svare på i løpet av timen vi holdt på.

Vi minner om at det også er mye nyttig informasjon på siden: «Spørsmål og svar om Aksjesparekonto».

Spørsmål og svar

  1. Jeg har gjeld på 700k. Spart opp 350k. 160 i bsu, resten sitter i aksjefond. Anbefaler dere på generell basis å betale ned gjeld eller spare i fond?

Svar: Ja, på generell basis anbefaler vi å nedbetale gjeld. Men flere forhold spiller inn. For eksempel verdien på bolig, inntekt til husstanden eller renten på lånet. Følgende er en grei hovedregel:

  • Betal ned forbrukslån
  • Etabler en buffer på sparekonto for å dekke uforutsette utgifter (for eksempel 2 mnd. lønninger)
  • Start en spareavtale/r til sparemålene dine
  • Hvis du har ett boliglån, betal ned til ett forsvarlig nivå (for eksempel 70 % av lånetakst)
  • Start ytterligere sparing i fond eller aksjer for å sikre din alderdom

2. Kan dere si litt om etablering av aksjesparekonto for barn (bør det gjøres i mitt eller barnets navn), arveavgift etc.

Svar: På generell basis er det svært mye enklere å etablere en egen Aksjesparekonto i sitt eget navn. Men, det er flere forhold som spiller inn. Les mer her.

3. Hei, da jeg flyttet mine fond over til ASK ble det automatisk opprettet en konto » reserve ASK » hva er meningen med den? I tillegg ser jeg at mine fond, selv om overflyttet står som beholdning under fanen fond med fondsnavn, er dette ikke gjort riktig av meg?

Svar: Ta kontakt med fond@dnb.no så vil de ta kontakt og hjelpe deg.

4. Hvordan slår man sammen privat og bedrifts aksjesparingskonto for å kunne styre disse i nettbanken?

Svar: Aksjesparekonto er kun for privatpersoner, det er ikke mulig for en bedrift å ha en Aksjesparekonto. Dersom du som privatperson har to eller flere aksjesparekontoer du ønsker å slå sammen kan du enkelt gjøre det her.

5. Jeg har i lengre tid forsøkt å opprette aksjesparekonto for mine to sønner uten hell. De har ikke konto i DnB. De har ikke bank-ID med kodebrikke – bruker kun bank-ID på mobil fra en annen bank. Har vært innom et av DnB sine kontor, men ingen kunne hjelpe meg. Ble anbefalt å registrere guttene som kunder først. Har forsøkt, men kommer ikke videre. Hvordan skal det løses?

Svar: Ta kontakt med fond@dnb.no så vil de ta kontakt og hjelpe deg.

6. Har spart (innskudd) 100 000 i diverse fond over flere år. Har overført disse til ASK. Markedsverdi er nå 130 000. Kan jeg selge og ta ut 100 000 uten å betale skatt?

Svar: Ja, du kan selge og ta ut 100 000 uten å betale skatt. I tillegg kan summen være enda høyre ved at opparbeidet skjermingsfradrag vil øke det skattefrie beløpet som kan tas ut. NB! Beløpet som kan tas ut skattefritt fremgår i oversiktsbildet under total beholdning innlogget i nettbanken eller i oversikten av aksjesparekontoen i Spare app’en.

7. Jeg har spart i fond til min datter i mange år. Kan denne overføres til henne uten at det utløses skatt på avkastning?

Svar: Eneste måten å overføre fondet til din datter uten at det utløser skatt er å etablere en Aksjesparekonto i ditt navn. Overfør så fondet inn i Aksjesparekontoen i god tid før 31.12.2019. Deretter kan du overføre Aksjeparekontoen i gave til din datter uten at det utløser skatt.

8. Jeg ønsker å investere i et indeksfond for miljø. Kommer dette?

Svar: Vi har ikke kjennskap til det. Det nærmeste vi har i DNB er DNB Lavkarbon som er et globalt aksjefond med lavt karbonavtrykk og fritt for investeringer i fossil energi med 0,60 % i årlig forvaltningshonorar. Les mer om DNB sine miljøfond her.

9. Hvordan slår man sammen aksjehandel privat og aksjehandel bedrift for å kunne styre disse i nettbanken?

Svar: Handler du aksjer privat og for ditt firma, kan du fylle ut en fullmakt og få lagt til firmaet slik at den blir tilgjengelig i din private nettbank. Kontakt support på ah.markets@dnb.no så hjelper de deg med det.

10. Hvilke skattemessige konsekvenser har flytting av aksjer/aksjefond med negativ avkastning inn i ASK?

Svar: Vår generelle anbefaling er å ikke overføre aksjer/aksjefond med urealisert tap inn i Aksjesparekontoen. Ønsker man likevel å gjøre det, er reglene som følger.

Ved overføring av aksjer/aksjefond til Aksjesparekonto, skattlegges dette som om aksjen/aksjefondet blir realisert (solgt). Aksjonæren blir da skattlagt for gevinster og får fradrag for tap. Overføringen blir ansett som et innskudd på kontoen. Størrelsen på innskuddet settes til verdien av aksjen/aksjefondet som legges til grunn ved gevinstberegningen.

MEN: For å lette overgangen til ordningen med Aksjesparekonto, er det vedtatt overgangsregler. Det åpnes for at man inntil 31.12.2019 kan overføre aksjen/aksjefondet med skattemessig kontinuitet. Det betyr at overføringen ikke beskattes.

11. Hva er prosessen med valuta risiko ved kjøp av utenlandske aksjer?

Svar: Handler du utenlandske aksjer, foretar DNB automatisk en veksling fra NOK til den valutaen aksjen handles i. Kursen vi veksler til er en fordelaktig kurs for deg. Kjøper du for eksempel en amerikansk aksje notert i USD og USD/NOK endrer seg fra 8,50 til 8,00 vil markedsverdien på din investering gå ned med 5,9 %, gitt at aksjekursen er den samme. Går dollarkursen opp, vil du få en tilsvarende valuta gevinst.

12. Hvordan kan jeg lære meg grunnleggende om aksjer ila sommeren, veldig interessert i å begynne å investere?

Svar: Logg inn i aksjehandelsløsningen i nett- og mobilbanken til DNB. Der finner du mye nyttig informasjon som analyser, videoer og rapporten «Anbefalte aksjer». Denne videoen gir en grunnleggende innføring i hvordan aksjemarkedet fungerer og hvordan du kan planlegge investeringene dine.

13. Kjøp av aksje: Blir litt forvirret av alle forkortelsene og tallene. Hva burde jeg se på og følge med på for å vite om en aksje er verdt å kjøpe eller ikke?

Svar: Følg med i nyhetsbildet, les analysene våre og bygg kunnskap om hvordan markedet fungerer. Porteføljen til analyseteamet i DNB Markets, som heter «Anbefalte aksjer», kan være et smart sted å starte for deg som ønsker konkrete investeringsmuligheter. Du finner porteføljen på innloggede sider i aksjehandelsløsningen i nett- og mobilbanken.