Når Trump og børsene raser

En tvitring fra president Donald Trump, og markedene raser. Hvordan forholder aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets seg egentlig til det?

KJAPT UTE: – Han har en tendens til å komme med ny informasjon tidligere enn det andre statsledere gjør, sier aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets om presidenten i USA. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 08. mai. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Fra kontoen @realdonaldtrump har Donald Trump så langt tvitret 41.700 meldinger, til 60,1 millioner følgere. Flere ganger har twittermeldingene hans bidratt til kraftig kursfall, både i enkeltaksjer og i aksjemarkeder over hele verden.

Sist søndag skjedde det igjen. To twittermeldinger fra den amerikanske presidenten sådde tvil om Kina og USA vil klare å bli enige i forhandlingene om en handelsavtale, og børsene raste over hele verden da de åpnet på mandag.

Selger seg ut på grunn av Trump

Hvorfor har Donald Trumps twittermeldinger så stor innvirkning på markedet?

– Aksjer er priset på bakgrunn av informasjon om hva du tror skjer i framtiden, og dersom ny informasjon gjør at bildet endres, påvirkes prisene, forklarer Harper.

– Inntil Trump tvitret på søndag trodde markedsaktørene at det var 90 prosents sannsynlighet for at USA og Kina ville bli enige om en handelsavtale. Twittermeldingene gir et annet inntrykk, og dermed reagerer markedet umiddelbart. Man begynner blant annet å selge seg ut av aksjene som er mest eksponert mot Kina, og sette pengene i mindre risikable aktiva, sier Harper.

Han har en tendens til å komme med ny informasjon tidligere enn det andre statsledere gjør

Den såkalte fryktindeksen (VIX), som måler volatiliten i aksjemarket, steg med hele 46 prosent på mandag. Det indikerer at markedsaktørene er blitt mye mer nervøse, sist gang indeksen økte så kraftig var i februar 2018.

Dette er twittermeldingene som skapte uro:

….of additional goods sent to us by China remain untaxed, but will be shortly, at a rate of 25%. The Tariffs paid to the USA have had little impact on product cost, mostly borne by China. The Trade Deal with China continues, but too slowly, as they attempt to renegotiate. No!

Hvorfor reagerer markedet så kraftig på disse meldingene?

– Disse twittermeldingene er en kontrabeskjed. Trump sier at forhandlingene går for sakte, og varsler at han kommer til å sette opp tollsatsene allerede fra fredag. Det som skjer da er at markedene begynner å prise inn en risiko for at det han sier faktisk skjer, og forbereder seg på at det antakelig vil gi en lavere vekst i verdensøkonomien og også lavere aksjekurser på grunn av økt usikkerhet, forklarer Harper.

Spissformulert og kort

President Trump tvitrer om smått og stort, flere ganger om dagen.

Hva er spesielt med Trumps kommunikasjon?

– Han har en tendens til å komme med ny informasjon tidligere enn det andre statsledere gjør. Den tradisjonelle måten er å kalle inn til pressekonferanse når du faktisk har bestemt seg for noe, ikke å tvitre underveis som Donald Trump gjør. Han både bestemmer og ombestemmer seg, og alt meldes på Twitter, sier Harper.

Trump har fått mye kritikk for sin bruk av Twitter, men det preller av:

My use of social media is not Presidential – it’s MODERN DAY PRESIDENTIAL. Make America Great Again!

Trumps form kan være krevende å tolke.

– En twittermelding er kort og spissformulert, og kan skape misforståelser. Det unngår du i større grad på en pressekonferanse, sier Harper.

Er det mer krevende og stressende å være aksjestrateg med Trump på banen?

– Nei, det syns jeg ikke. Det viktigste ved jobben min er å vite hva slags informasjon som er relevant eller ikke, og her er Trump en av flere kilder, sier Harper.

Følger du med på feeden hans?

– Nei, skulle jeg gjort det hadde jeg ikke fått gjort mye annet. Jeg får info fra andre kilder. Dersom han sier noe som er relevant for markedet tas det fort opp av andre kanaler, for eksempel Bloomberg, og da kan jeg vurdere hvordan jeg skal handle på det han sier, sier Harper.

Han forteller at markedet har blitt litt mer vant til Trump med tiden.

– Meldingene hans overrasket nok mer i begynnelsen, fordi da trodde vi at meldingene hans var noe vi faktisk måtte forholde oss til. Nå er reaksjonene mer dempet, du vet aldri om det kommer en kontramelding i neste twittermelding, sier Harper.

Langvarig fall?

Tirsdag formiddag var alle de sentrale amerikanske aksjeindeksene, Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq, ned over to prosent siden fredag, mens Hang Seng-indeksen (Hongkong) har falt over 3,5 prosent i samme periode.

Hvilken effekt tror dere Trumps twittermeldinger får videre i denne omgangen?

– Konsekvensene er helt avhengige av hva som faktisk skjer i etterkant. Twittermeldingen forteller oss at strategien rundt handelsforhandlingene med Kina har endret seg, det avgjørende nå er om de faktisk blir enige eller ikke, sier Harper.

DNB Markets holder fast ved en forventning om normal avkastning for norske aksjer – fem til sju prosents vekst neste tolv månedene. Største risikofaktorene er nettopp handelskrig.
– Dersom situasjonen mellom USA og Kina forverres, og samtalene låser seg, vil vi måtte gjøre en ny vurdering. Da vil nok stemningen i markedet endre seg, sier Harper.

Har du et råd til den som eier aksjer?

– Det eneste vi kan si er at det er grunn til å være forsiktig. Vi vet ikke hvordan det kommer til å spille seg ut nå, sier Harper.