Våren nærmer seg! Sjekk når utbyttet kommer

Generalforsamling og utbetaling av utbytte er to sikre vårtegn på Oslo Børs. Sjekk viktige datoer for de børsnoterte selskapene i oversikten lenger ned i artikkelen.

SNART VÅR, SNART UTBYTTE: Her er oversikten for viktige utbyttedatoer for børsnoterte selskaper. FOTO: NTB Scanpix
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 29. mar. 2019
Artikkelen er flere år gammel

I videoen under ser du Paul Harper, aksjestrateg i DNB Markets, gi en kort innføring om utbytter og hva du bør være oppmerksom på dersom det er en del av din investeringsstrategi.

Om aksjer og utbytte

Hva er utbytte? Et utbytte er når selskapene betaler en andel av overskuddet ut til aksjonærene. Utbetalingen skjer årlig, halvårlig eller kvartalsvis.

Hvorfor betaler ikke alle selskaper utbytte? Det kan være forskjellige årsaker. Noen selskaper prioriterer å bruke overskuddet til å finansiere videre vekst. Selskaper som ikke tjener penger kan ofte ikke ha råd til å prioritere utbytte.

Hva skjer med aksjekursen når et selskap betaler utbytte? Når et børsnotert selskap betaler utbytte faller (alt annet like) kursen tilsvarende størrelsen på utbyttet. Dagen dette skjer settes av selskapet som betaler utbyttet og omtales som «ex-utbytte».

Hva menes med uttrykket dividend yield eller direkteavkastning? Direkteavkastning er et mål på utbytte i forhold til aksjekursen og beregnes ved å dele utbytte per aksje på prisen per aksje.

Hva er eksempler på typiske utbytteaksjer?
Ocean Yield, Ship Finance og sparebankene.

I videoen i denne artikkelen ser du Paul Harper, aksjestrateg i DNB Markets, forklare mer om utbytter og hva du bør være oppmerksom på dersom det er en del av din investeringsstrategi.

 

Tabellen viser selskapene som inngår i OSEAX-indeksen, samt sparebankene på børsen (OSEEX). Innholdet er basert på tilgjengelig informasjon fra Bloomberg / selskapene / Oslo Børs.

Leser du på mobil? Klikk her!