Stemmer grønt, men velger bort grønne fond

De er grønne, de er rimelige, de har lav risiko, men likevel vil ikke folk flest ha dem. Hva skal til for at massemarkedet skal oppdage de grønne fondene?

BÆREKRAFTIGE INVESTERINGER. Programleder Marius Brun Haugen (tv) fra DNB Markets, bærekraftsstrateg Nina Ahlstrand i DNB Markets og forvalter Ole Jakob Wold i DNB Asset Management diskuterer blant annet hva som skal til for å få folk til å investere grønt i denne episoden av podkasten «Utbytte». Foto: Kim Farago
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 06. nov. 2019
Artikkelen er flere år gammel

De er grønne, de er rimelige, de har lav risiko, men likevel vil ikke folk flest ha dem. Hva skal til for at massemarkedet skal oppdage de grønne fondene?

Bærekraft står høyt på dagsordenen både innen finans og ellers i samfunnet, og det er også tema når forvalter Ole Jakob Wold i DNB Asset Management og bærekraftsstrateg Nina Ahlstrand i DNB Markets  møtes i Marius Brun Haugen i  «Utbytte»-studio.

– Vi ser akkurat nå et veldig raskt skifte i investorenes preferanser, de vil ha økt innsikt i hvor pengene deres går. De vil se at selskapene de investerer i tenker langsiktig og bærekraftig, sier Ahlstrand.

Grønn finansiering

Ahlstrand jobber mot bedriftskunder i obliasjonsmarkedet, og ser tydelig at etterspørselen etter grønn finansiering øker.

– Markedet for bærekraftige obligasjoner vokser veldig raskt, både globalt og i Norden. Sverige har lenge vært en driver i Norden, men nå brer  markedet seg, sier Ahlstrand.

I dette markedet låner selskaper penger øremerket til bærekraftige prosjekter av profesjonelle investorer.

I år har DNB Markets hjulpet selskaper å hente inn 3,6 milliarder euro i ESG-obligasjoner, opp 60 prosent fra 2018. Ifølge DNB Markets kommer dette til å øke.

DNB Markets gjør nå analyser av ESG-risiko i rundt halvparten av de 250 selskapene de dekker.

Ikke like hett i massemarkedet

Til tross for at bærekraft også er et viktig tema også i samfunnet ellers, og blant annet har ført til tunge, grønne innslag etter det norske lokalvalget i høst, ser man ikke den samme veksten etter grønne investeringsprodukter i massemarkedet.

– Vi har jo flere grønne fond, men det kan se ut som at nordmenn ikke er like villige til å velge grønt når de skal plassere sparepengene sine som de er ved valg, sier Wold.

– Vi har prøvd å gjøre fondene billige, de er brede, de har ikke høy risiko. Det ser ikke ut til å ha påvirket etterspørselen merkbart. Det er rett og slett vanskelig å selge dem, sier Wold.

I denne episoden av DNB-podkasten «Utbytte» kan du blant annet høre Wold og Ahlstrand diskutere hvorfor ikke massemarkedet er like opptatt av bærekraftige investeringsalternativer som proffene er, hva som skal til for å nå folk flest, og hvorfor de tror etterspørselen kommer til å øke i årene som kommer.

Podkasten er tilgjengelig via iTunes, Spotify og Soundcloud. Sjekk ut podkastspilleren på din telefon, eller klikk på bildet under for å høre episoden.