Spar som forbrukerfrue:

- Jeg har 19 brukskontoer og fire sparekontoer

#huninvesterer: – For meg har nøkkelen vært å lage et enkelt system som jeg holder fast ved, sier forbrukerfrue Kjersti Grønseth.

Lesetid 3 min lesetid
Publisert 14. nov 2019
Artikkelen er flere år gammel

Kjersti Grønseth er siviløkonom og kvinnen bak bloggen og Instagram-kontoen «Forbrukerfrue». Hun omtaler seg selv som finansministeren i hjemmet, som hun deler med mannen og deres tre barn.

– Jeg ønsker å hjelpe folk med å få oversikt og kontroll på økonomien. Å vise deg hvordan du kan bli en fornuftig forbruker i hverdagen og ta gode valg for fremtiden, samtidig som du nyter livet og realiserer drømmene dine, sier Kjersti.

Følger to prinsipper

DNB Nyheter møter Kjersti hjemme i familiens hus på Ekeberg.

– Jeg har bedt familien holde seg unna i dag siden dere skulle komme på besøk, ler hun, og tar oss inn på kjøkkenet.

Mesteparten av inntekten vår går jo gjerne til å leve
Kjersti Grønseth

Det er tydelig at Kjersti klør i fingrene etter å vise oss noe som ligger på kjøkkenbenken.

– Dette er første del av det jeg mener er nøkkelen til å lykkes med sparingen. Dette er kakemodellen, og så har vi kontofestprinsippet, forteller Kjersti.

Hva er kakemodellen?

Målet med kakemodellen er å få en oversikt over økonomien din, sier Kjerstin. Hel kaka representerer inntekten din, og så er forbruket er fordelt inn i kakestykker med prosenter.

– Prosentene fungerer som en retningslinje for hvor mye du skal bruke på de ulike kategoriene. Det er ikke sikkert at din vil se lik ut, sier Kjersti.

«Drømme» er å spare til det man drømmer om, som ferie, oppussing eller ulønnet permisjon
Kjersti Grønseth

Kjersti peker på det største kakestykket. Der står det «Leve» skrevet med svart sprittusj.

– Mesteparten av inntekten vår går jo gjerne til å leve. I dette kakestykket finner du kostnader til blant annet bolig, klær, mat og strøm.

Hva med alle de andre stykkene på arket?

– Kakestykket «Nyte» er til feiring, gaver og egne lommepenger. «Drømme» er å spare til det man drømmer om, som ferie, oppussing eller ulønnet permisjon. I kakestykket «Sikre» finner du buffer, pensjonssparing, sparing til barn eller det å betale ned ekstra på lån, forteller Kjersti.

Og så var det dette med sparing

Ikke bare er forbrukerfrue opptatt av å holde orden i lommeboka, hun er også en reser på sparing.

– Det er her «kontofestprinsippet» kommer inn. Jeg har ganske mange kontoer, skjønner du, sier hun med et lurt smil.

Hvor mange kontoer har du egentlig?

– Sist jeg telte var det 14 brukskontoer, 4 sparekontoer og aksjesparekonto.

Med disse kontoene følger Kjersti opp forbruk, drømmer og mer seriøse sparemål som handler om sikre seg for fremtiden, forteller Kjersti. Hun nevner også en konto som heter «Jeg rota det til» som er til for å unngå krangel hvis man for eksempel får en parkeringsbot.

Flere sparemål

Kjersti forteller at et av familiens mål for øyeblikket er å betale ned så mye de kan på et billån.

– Vi har fast overføring i måneden til ulike sparemål. Jeg har veldig tro på fast sparing og at pengene trekkes så fort lønna kommer, sier hun.

Jeg har veldig troen på dette med fast sparing
Kjersti Grønseth

Et annet sparemål er buffer på tre måneders levekostnader, forteller Kjersti.

– Vi sparer også langsiktig til barna i aksjefond på aksjesparekonto. Og når billånet er betalt ned og buffer er på plass skal vi spare til pensjon, avslutter, forbrukerfrue.

Vil du spare som forbrukerfrue? Last ned appen Spare og kom i gang. Her kan du både opprette ulike kontoer til forskjellige sparemål og tegne fondsavtaler til langsiktig sparing.

Merk: Ønsker du personlige råd rundt egne investeringer bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Fremtidig avkastning i fond vil alltid avhenge flere forhold. Blant annet av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen i fond kan bli negativ i perioder som følge av kurstap. Minimum sparetid bør være fem år.