20 essensielle tips til studenter

Karsten Gutterød Hauklien har vært sommervikar i DNB denne sommeren. Han har vært student i 4 år, og har to år igjen ved NHH i Bergen. Her er hans økonomiske tips til ferske medstudenter som ikke vil gå på en økonomisk smell.

Lesetid 8 min lesetid
Publisert 16. feb. 2018
Artikkelen er flere år gammel

1. SETT OPP BUDSJETT: Først gjelder det å få oversikt over hva som kommer inn av penger, og hva som må gå ut. Hva er absolutt nødvendig, og hva kan du spare inn på? Mange får seg en overraskelse når de ser hvor mye de bruker på mat og småkjøp. I nettbanken kan du få hjelp til å enkelt sette opp budsjett . DNB har for eksempel Min Økonomi som sorterer hva du har brukt penger på i ulike bolker som mat, transport og bolig. Dermed ser du hvor pengene forsvinner, og kan lettere unngå sløsing på for dyre varer og småkjøp.

2. VÆR PRISBEVISST: Det er mye å spare på å være bevisst på hva du bruker penger på. Planlegg matinnkjøpene og gjør en storhandel en eller to ganger i uka. Se på prislappen før du handler, og velg et billigere produkt. Bli kvitt dyre uvaner som røyk/snus, eller kjøpet av den dyre kaffen eller cola på kiosken på hjørnet. Bruk også internett for det det er verdt, for eksempel til å sammenlikne priser før du skal gjøre et større innkjøp. Det er også mye å spare på å kjøpe brukt – for eksempel pensumbøker.

3. VURDER BOSITUASJONEN: Kan du spare inn noe på bo-kostnader, for eksempel ved å flytte ut av bykjernen? Leieprisene er ofte lavere i utkanten. Å leie et rom i et kollektiv og dermed dele på bo-utgiftene med andre, er det også mange studenter som gjør. Med boligpresset ved studiestart er det mange som har funnet seg dyre bo-alternativer, så vurder om du kan finne en billigere løsning. Husk å spare opp til depositum før studiestart, og ikke inngå kontrakter som binder deg utover det du er komfortabel med.

4. SKILL DEG UT PÅ BOLIGMARKEDET: Det er mange om beinet for å skaffe seg studentboliger. Da kan en bolig-CV være det du trenger for å vinne utleiers gunst. Det er viktig å gi et godt førsteinntrykk når man er på visning, men med mange innom kan du fort bli glemt. Slik man gjerne skriver en god CV for å kapre drømmejobben, kan en CV være minst like nyttig når du skal leie bolig. En bolig-CV bør inneholde navn, alder, kontaktinformasjon, hva du studerer og eventuelt jobber med og hvor mye du har i inntekt. Skriv gjerne også et par setninger om hva du driver med på fritiden for å gi et inntrykk av personligheten din. Ved å legge ved et bilde av deg selv blir det lettere for utleier å huske deg fra visningen. Har du referanser kan disse være til god hjelp i boligjakten. Referanser kan være arbeidsgiver eller en du har leid av tidligere. Husk alltid å spørre om lov fra vedkommende før du setter noen opp på listen.

5. KAN DU KJØPE EGEN BOLIG?: Om du har spart opp egenkapital, eller har foreldre eller andre som kan kjøpe sammen med deg, kan det være lurt å kjøpe egen bolig. Utgiftene trenger ikke å bli så mye høyere enn ved et leieforhold, og kanskje kan du også få inntekter ved utleie av et ekstra rom. I tillegg får du fordeler som at du betaler ned på eget lån (betaler til deg selv fremfor en utleier), samt skattemessige fordeler knyttet til å ha lån. For mange har det vært svært gunstig å være med på prisstigningen i boligmarkedet de siste årene, men i det siste har boligprisene gått noe ned i store deler av landet.

6. IKKE LÅN MER ENN DU MÅ: Husk at studielånet faktisk er et lån, og at det må betales tilbake etter studiene. Ikke lån mer enn du trenger. Hvis du har tatt opp mer enn du trenger, er det lurt å spare disse pengene. Husk for øvrig at også studielån teller med når banken skal vurdere om du får boliglån. Likevel er det det beste lånet du kan ha. Dersom du er disiplinert nok lønner det seg å ta maksimalt lån, og for eksempel sette pengene inn på sparekonto, fond eller BSU. Husk at det fordrer at du betaler tilbake i fremtiden.

7. FÅ OVERSIKT OVER STUDIELÅNET: Ved semesterstart er utbetalingen større enn resten av semesteret, men det er likevel lurt å holde igjen på pengebruken. Med et knapt studentbudsjett skal det ikke mange ekstra tusenlapper til for følelsen av midlertidig rikdom, men som student er det nettopp det semesterutbetalingen fra Lånekassen er: Midlertidig rikdom – for resten av semesteret er utbetalingene langt lavere. Det er en grunn til at utbetalingen er høyere ved semesterstart: nettopp for å dekke de ekstrautgiftene som påløper da. Et godt råd kan være å overføre beløpet som overstiger de normale utbetalingene vekk fra forbrukskonto, og kun bruke pengene på ting som faktisk er ekstraordinære. På den måten får du glede av de ekstra pengene hele semesteret.

8. BRUK STUDENTRABATTER: Noen fordeler følger det med å være student – bruk disse.

9. TÅLMODIGHET ER EN DYD: Du trenger ikke kjøpe alt med en gang. Lag en ønskeliste og ønsk deg det du trenger til jul og bursdag.

10: BRUK BIBLIOTEKET: Bøker er dyrt og det er ikke sikkert det er nødvendig å kjøpe hele pensum. Biblioteket kan spare deg for mye penger, og bidrar for mange også til at studiene blir mer strukturerte. Mange Universitet/Høyskoler tilbyr også velferdsgoder som utlån av forskjellige ting og tilbyr en rekke gratis eller billige fritidsaktiviteter.

11. BETAL REGNINGENE: Betal regningene ved forfall, så unngår du purregebyr. Å legge inn regningene på e-faktura, avtalegiro eller Vipps Faktura er lurt, så slipper du at de går i glemmeboken.

12. STRØM, MOBIL, BREDBÅND: Sjekk om det kan være penger å spare på og bytte leverandør. Sjekk om strøm og f.eks. bredbånd er inkludert der du leier. Ta en gjennomgang av alle strømmetjenestene dine for å sjekke hva budsjettet ditt tåler. Om du skal ha fotballkanaler, Spotify og Netflix blir det fort 1000 i måneden, en utgift de færreste studenter har råd til. Husk også at du må betale NRK-lisens, som kommer to ganger i året.

13. VENT PÅ SALG: Tenk smart og kjøp inn for eksempel gaver og annet du uansett har bruk for. Ikke la deg friste til å kjøpe ting du ikke har bruk for bare fordi de er på salg.

14. SPE PÅ INNTEKTEN: Hvis du ser at det blir vanskelig å leve på bare studielånet, finn måter å spe på inntekten. Kanskje kan du ta en liten ekstrajobb, gjøre småjobber eller søke om støtte utover Lånekassen. Arbeidserfaring er både verdifullt økonomisk, for din videre karriere og gir deg pensjonssparing. Imidlertid er det viktig å ikke jobbe så mye at det går ut over studiene. Husk også at for mye i inntekt og lån kan redusere andelen lån som kan gjøres om til stipend. For å beholde maksimalt stipend, må du ikke ha person- og kapitalinntekt på over 172 597 ved støtte hele året i 2017. Grensen på formue er i år på 392 662 for en enslig søker. Sjekk Legathåndboken for stipend og legater.

15. SELG TING DU IKKE TRENGER: Studentlivet marker ofte et skille mellom barn- og voksenlivet, og mange flytter til en nye by. Mange studenter kommer i en situasjon der de har ting de ikke bruker lenger. Det kan være ting som klær, sko, vesker eller interiør. Kanskje det er på tide å kvitte seg med dyrt sportsutstyr eller mopeden? Ta en ryddesjau i skap og skuffer og kartlegg hva du kan selge. Her finnes det mange tjenester du kan bruke som Finn.no, Shpock og Tise. Det er også en rekke grupper på Facebook der du kan selge og kjøpe brukt i ditt nærmiljø.

16. TENK PÅ FRAMTIDEN: Selv om det kan være vanskelig nok å få studietiden til å gå rundt økonomisk, er det likevel lurt å tenke på framtiden. Hvis du en dag skal kjøpe bolig, trenger du egenkapital. Derfor er det lurt å spare i BSU når du har skattbar inntekt.

Appen som gjør det enkelt og morsomt å spare

17. HUSK FORSIKRINGER: Hvis du blir er så uheldig å få innbrudd eller oppleve brann kan du plutselig stå på bar bakke. Derfor er det viktig at du har forsikringene i orden. Du bør minimum tegne en innboforsikring for dine eierandeler og en reiseforsikring. Om du fortsatt har fast bostedsadresse hos dine foreldre kan du fortsatt være omfattet av dine foreldres reiseforsikring, så det kan være lurt å sjekke.

18. VÆR FORSIKTIG MED KREDITT: Våre undersøkelse (gjennomført av Ipsos MMI) viser at ni av ti studenter ikke klarer å leve på studiestøtten fra Lånekassen. For å finansiere studenttilværelsen sier 68 prosent at de jobber ved siden av studiene, 32 prosent får støtte økonomisk fra foreldre eller andre rundt og 35 prosent at de bruker oppsparte midler. Kredittkort og forbrukslån er også noe flere studenter må ty til for å få endene til å møtes. Omtrent 1 av 3 studentene sier at de har sett seg nødt til å bruke lånte penger for å dekke basisbehov som mat og husleie.

Å ta opp forbruksgjeld eller bruke kredittkort kan være risikabel for studenter som både har lav inntekt og er fersk med å styre egen økonomi. Du bør bare benytte deg av kredittkort hvis du er helt trygg på at du kan betale regningen når den kommer. Hovedregelen bør alltid være at du ikke bør bruke kreditt til forbruk eller andre utgifter du ikke har råd til.

19. PLANLEGG NESTE SOMMER/SOMMERJOBB: Mange av de store bedriftene (inkludert DNB) utlyser sommerjobbene for neste år allerede på høsten året før. Start letingen etter sommerjobb tidlig og sørg for at du har det på plass når sommeren kommer. Du må også planlegge hva du skal leve av om sommeren når det ikke kommer stipend og hva du skal gjøre med studentboligen din. Kan den leies ut eller må du si den opp?

Her finner du søknadsfrister og annen informasjon om Summer Internship-stillingene i DNB

20. SETT DEG INN I STUDIET PÅ FORHÅND: Alle som skal studere bør sette seg godt inn i studiet på forhånd slik at du ikke i etterkant finner ut at dette ikke er noe for deg. Er du i tvil er det kanskje bedre å jobbe et år? Et avbrutt studieår vil være noe av det dyreste du gjør, og faktum er at mange studenter avbryter studier i løpet av studieåret. Det er svært kostbart: Ikke bare har du «kastet bort» et år, du sitter også igjen med et lån, har tapt skolepenger, pensjonsoppsparing og går glipp av verdifull arbeidserfaring og inntekter. Går ditt ytterste for å fullføre studieåret, for da kan du kanskje overføre studiepoengene til andre studier du heller ønsker å ta, og du vil i tillegg ha tellende papirer på at du har fullført.

 

Karsten har selv kjøpt leilighet der han leier ut to rom til studiekompiser.