- Altfor mange kvinner blir sittende igjen med smuler når forholdet tar slutt

– Jeg opplever at altfor mange kvinner er naive i forhold til egen økonomi, sier Silje Sandmæl. – Sørg for å ikke være en av dem!

FÅ OVERSIKT: – Det aller viktigste er at du får oversikt, sørg for å vite hvor du står, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Foto: NTB scanpix
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 29. nov 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Mange tenker på økonomi som vanskelig eller kjedelig, noe det er deilig å overlate til mannen, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Så kommer bruddet …

Da er det ofte for sent.

Uansett samlivsform er det viktig å ha oversikt og gode avtaler dere imellom, påpeker forbrukerøkonomen.

– Er dere samboere må du være ekstra påpasselig med å ha papirene på stell. Samboere har nemlig langt dårligere beskyttelse av loven enn gifte, sier hun.

Flytter inn i hans bolig. Så går bare tiden …

Mange kvinner flytter inn til mannen. Menn tjener mer og har ofte hatt en bedre mulighet til å få kjøpt seg egen bolig tidlig.

– Så treffer dere hverandre, du flytter inn og alt er romantisk og uproblematisk.

Sørg for ikke å bli en av dem som angrer om 10 år

Dere har kanskje mange ganger snakket om å få orden i papirene, skrive ned ting i en samboeravtale og lage gjensidig testament.

– Men så er det så lett å utsette. Det er jo så kjedelig og uromantisk, eller?

– Jeg har truffet mange som har angret på at de ikke brukte en kveld av sitt liv til å sikre økonomien sin, sier Sandmæl, som forteller at innboksen hennes er full av angrende kvinner.

Derfor bør dere skrive samboeravtale!

 

IKKE NÅ: Som nyforelskede samboere er ofte lite fristende å skulle ta den økonomipraten. Det utsettes fort. Så går bare årene … Foto: NTB scanpix

– Mitt ønske for alle kvinner er mer bevissthet rundt egen økonomi

– Jeg vet jeg er litt over gjennomsnittlig bevisst på økonomi, men det er jo viktig da! For sliter du med økonomien, slår det fort ut både på psykisk helse og forholdet til andre mennesker, sier Silje.

Spesielt viktig er det å tenke økonomi for kvinner.

– Vi tjener gjerne mindre og lever mye lengre, det betyr at vi må være smartere, følge litt med.

Det viktigste av alt er å få oversikt, vite hva du har

Sandmæl sier at en god start for mange vil være å sette seg ned og sjekke hva de har av eiendeler:

  • Hvilken andel av boligen eier du, er eierandelen dokumentert?
  • Hvor mye sparepenger har du personlig i banken og i fond?
  • Har du noen pensjonsordning på jobb og forsikringer om noe skulle skje?
  • Har du noen privat pensjonssparing i tillegg til arbeidsgivers sparing?

– Det aller viktigste er at du får oversikt, sørg for å vite hvor du står, sier Sandmæl.

Hvordan regne ut hvem som eier hvor mye av boligen?

 

JURISTMAT: Oppussing får du ikke nødvendigvis igjen for ved skilsmisse. Du har krav på kompensasjon hvis partner og huseier har fått en økonomisk fordel av din innsats i hjemmet, men dette er juristmat og advokater er dyrt! Foto: NTB scanpix

Det er flest menn som har boliglån, og som står som hovedlånetakere

– Her i DNB er cirka halvparten av kundene våre kvinner. Samtidig ser vi at når det gjelder boliglån så er flertallet menn. Av boliglånskundene er det hele 60 prosent menn. Der kvinner og menn har lån sammen så står mannen som hovedlånetaker i 7 av 10 tilfeller. Det betyr at han får alt rentefradraget og lavere skatt, forteller Sandmæl.

Kun 3 av 10 kvinner står som hovedlånetaker på felles boliglån

– Når han er hovedlånetaker på papiret betyr det også at lånet blir oppført i hans skattemelding. Han har oversikten, du har den ikke. Er dere gift lignes dere sammen så da har det ikke så mye å si, men er dere samboere må dere hvert år sørge for å endre dette i skattemeldingen.

Fordeling av rentefradrag mellom ektefeller

Sørg for en oppdatert og signert samboeravtale!

– Er du samboer så sørg for og oppdater samboeravtalen hvis mye har skjedd siden sist. Er du gift, sjekk eierandelen din i boligen og at den står på deg også.

Når folk skiller lag er det boligformuen det krangles mest om, så her er det viktig å ha alt på stell. Sørg for å dokumentere hvem som eier hvor mye, sier Sandmæl.

Det er deling av bolig det krangles mest om når folk skiller lag

– Er du av dem som bare flyttet inn og siden har lagt ned masse penger og innsats i å pusse opp og innrede, uten å ha sikret deg en eierandel i boligen? Ja, da kan det være du ender opp med å ha kastet mye penger ut av vinduet.

Her kan du laste ned en mal til samboeravtale

Interiør og klær er sjelden noe verdt etter noen år

Forbrukerøkonomen sier at selv om du gjennom et langt ekteskap eller samboerskap har kjøpt klær, mat, interiør og dekorert med tidsriktige farger, kan du ende opp med ingenting. For mens boligen gjerne stiger i verdi, blir forbruksvarer verdiløse etter en tid.

Sørg for å være med å betale på det som stiger i verdi!

– Du kan riktig nok ha krav på noe kompensasjon hvis samboeren, eller ektefellen, har fått en økonomisk fordel på bakgrunn av din innsats, men dette er juristmat og må vurderes for hvert tilfelle. Og advokater er dyrt!

Det ender fort med konflikt og smuler.

– Uansett får du sannsynligvis ikke igjen det du har lagt inn i boligen. Kjøp deg heller inn slik at du får ta del i boliginvesteringen. Det er mye viktigere enn å ha trendy interiør, sier Sandmæl.

 

ANGRE: Det kan være du synes det er deilig å overlate ansvar for økonomien til partneren din, men tar forholdet slutt vil du nok angre på at du ikke investerte litt tid, sier Silje Sandmæl. Foto: NTB scanpix

Er du samboer må du selv sørge for å få rentefradraget du har rett på!

Hvis dere ikke sørger for at din andel av lånet fremgår i din skattemelding, vil du gå glipp av skattefradraget for renteutgiftene dine. Du går også glipp av viktige dokumentasjon av eierforholdene overfor myndighetene.

Har dere formue bør dere selvsagt også fordele boliglånet riktig i tråd med eierandelene.

Dere må begge endre skattemeldingene så bolig blir riktig fordelt

– Jeg vil i tillegg anbefale å tinglyse din del av boligen, sier Silje Sandmæl.

– Ved at din del står på deg forsikrer du deg mot at din andel av bolig kan kreves inn som betaling for din partners gjeld. For skylder samboeren din penger kan de ta pant i boligen, som igjen kan føre til et tvangssalg. Dessverre har jeg sett flere eksempler på det i Luksusfellen, sier hun.