Last ned BankID-appen – snart 200.000 har gjort det allerede

Alle med BankID fra DNB kan ta i bruk BankID-appen. Slik aktiverer og bruker du den.

DETTE ER FREMTIDEN: Last ned BankID-appen, så har du «kodebrikken» på mobilen. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 07. des 2021
Artikkelen er flere år gammel

BankID-appen er fremtiden. Last ned denne appen, så har du «kodebrikken» på mobilen. BankID-appen er en digital kodebrikke som vil forenkle autentisering og signering og gi økt sikkerhet mot svindel.

I motsetning til BankID på mobil kan BankID-appen også brukes til elektronisk signering.

Slik bruker du BankID-appen

BankID-appen brukes sammen med BankID-passordet på samme måte som du har brukt den gamle kodebrikken sammen med BankID-passordet. Når du har lastet ned appen, trenger du imidlertid bare å ha med deg mobilen for å kunne identifisere deg og signere med BankID.

Men det ene utelukker ikke det andre. Den gamle kodebrikken kan fortsatt brukes etter at du har tatt i bruk BankID-appen.

Kast ikke kodebrikken

Den gamle kodebrikken må du uansett beholde også etter at du har lastet ned appen, fordi du en periode fremover fortsatt vil ha behov for den ved reaktivering av appen blant annet.

Appen er fremtiden

Teknologidirektør i DNB, Nicolai Rygh, sier at BankID-appen videreutvikles fortløpende og snart vil bli enda bedre og enklere å bruke.

Etter hvert vil appen også tilby en enkel hverdags-BankID for betaling og innlogging uten personlig passord, der du kan bekrefte med ansikt, finger eller PIN. 

Slik tar du i bruk BankID-appen

Appen kan lastes ned fra App Store eller Google Play og aktiveres med noen få tastetrykk. Forutsetningene er at du har mobiltelefon med operativsystemene iOS 12, Android 6 eller nyere.

NB! Møter du på problemer ved aktivering eller bruk, kan dette være løsningen:

  • Får du ikke aktivert appen er det kanskje fordi du ikke har BankID fra før. I så fall  må du bestille BankID i nettbanken før appen kan aktiveres.
  • Har du ikke BankID på mobil eller kodebrikken tilgjengelig når du skal aktivere appen, trykke på «få aktiveringskoder» for å komme videre.
  • Når du skal logge inn i f.eks. nettbanken med BankID-appen må du inn i appen for å godkjenne der. Da vil du få opp et hjul som går rundt mens du venter. Etter at du har godkjent i appen må du skrive inn passordet ditt i innloggingsbildet i nettbanken (eller der du skal logge deg inn).

Slik kommer du i gang

Vipps moderniserer BankID

Det er Vipps (som inkluderer tidligere BankID Norge) som moderniserer BankID og har utviklet appen. Vipps’ Berit Svendsen har ledet moderniseringsarbeidet de siste månedene.

- Vi ser at kodebrikker er sårbare for misbruk i nære relasjoner. BankID via en app er første steg mot en enda tryggere BankID. Du har bedre kontroll på hvor mobilen er, og du har en lånemulighet på telefonen som du ikke har på brikken, forklarer hun.

NÅ SOM APP: Vipps' Berit Svendsen leder moderniseringen av BankID. Foto: NTB Scanpix

Flere fordeler med BankID-appen:

  • Den viser hvor kunden forsøker å logge inn, noe som gir økt sikkerhet mot svindel
  • Fordi den er digital minimeres risikoen for at personlige engangskoder havner i feil hender
  • I motsetning til BankID på mobil er den helt gratis og kan også brukes til å signere elektronisk

Bedre for svaksynte og mer systemsikker

- Den digitale kodebrikken er også godt tilrettelagt for svaksynte, og får du ikke brukt BankID på mobil på grunn av systemfeil hos telefonleverandøren, kan du fortsatt benytte appen, opplyser Svendsen.

Stadig flere banker tilbyr appen

Så langt tilbyr cirka halvparten av bankene i Norge BankID-appen, og flere er på vei, ifølge Vipps.