Et alternativ til kodebrikken: BankID-appen er her

Nå kan alle med BankID fra DNB ta i bruk BankID-appen isteden for kodebrikken. Men kodebrikken kan fortsatt brukes.

BEDRE ALTERNATIV ENN KODEBRIKKEN: Når du har lastet ned BankID-appen trenger du kun mobilen for å kunne identifisere deg og signere med BankID. Foto: Vipps
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 22. mar 2021
Artikkelen er flere år gammel

BankID-appen er en digital kodebrikke som vil forenkle autentisering og signering og gi økt sikkerhet mot svindel. 

Slik bruker du den

BankID-appen brukes sammen med BankID-passordet på samme måte som kodebrikken i dag brukes sammen med BankID-passordet. Når du har lastet ned appen, trenger du imidlertid bare å ha med deg mobilen for å kunne identifisere seg og signere med BankID.

Men kast ikke kodebrikken

Kodebrikken må du uansett beholde, fordi du en periode fremover fortsatt vil ha behov for den ved reaktivering av appen blant annet.

Leder for utvikling av digitale kundetjenester i DNB, Nicolai Rygh, sier at BankID-appen videreutvikles fortløpende og snart vil bli enda bedre og enklere å bruke.

Slik tar du i bruk BankID-appen

Appen kan uansett allerede nå lastes ned fra App Store/Google Play og aktiveres med noen få tastetrykk. Forutsetningene er at du har mobiltelefon med operativsystemene iOS 11, Android 6 eller nyere.

Vipps moderniserer BankID

Det er Vipps (som inkluderer tidligere BankID Norge) som nå moderniserer BankID og har utviklet appen. Vipps’ Berit Svendsen har ledet moderniseringsarbeidet de siste månedene.

- Vi ser at kodebrikker er sårbare for misbruk i nære relasjoner. BankID via en app er første steg mot en enda tryggere BankID. Du har bedre kontroll på hvor mobilen er, og du har en låsemulighet på telefonen som du ikke har på brikken, forklarer hun.

NÅ SOM APP: Vipps' Berit Svendsen leder moderniseringen av BankID. Foto: NTB Scanpix

Flere fordeler med BankID-appen:

  • Den viser hvor kunden forsøker å logge inn, noe som gir økt sikkerhet mot svindel
  • Fordi den er digital minimerer derfor risikoen for at personlige engangskoder havner i feil hender
  • I motsetning til BankID på mobil er den helt gratis og kan også brukes til å signere elektronisk

Bedre for svaksynte og mer systemsikker

- Den digitale kodebrikken er også godt tilrettelagt for svaksynte, og får du ikke brukt BankID på mobil på grunn av systemfeil hos telefonleverandøren, kan du fortsatt benytte appen, opplyser Svendsen.

18 banker tilbyr appen

I tillegg til DNB er det per i dag 17 banker rundt om i Norge som tilby bruk av appen, og flere er på vei, ifølge Vipps.

Les mer om hvordan du kommer i gang med å bruke appen her