Snart har 1,3 millioner nordmenn tatt i bruk BankID-appen

BankID-appen erstatter BankID på mobil, som skal utfases. Vanlig BankID med kodebrikke lever videre.

DETTE ER FREMTIDEN: Last ned BankID-appen, så har du «kodebrikken» på mobilen. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 19. okt 2022
Artikkelen er flere år gammel

Merk at vanlig BankID med kodebrikke og BankID-passord (et personlig passord som du har laget selv) lever videre parallelt med appen. Det er kun BankID på mobil BankID BankAxept AS nå vil utfase.

Last ned BankID-appen

Alle med BankID fra DNB kan laste ned BankID-appen. Laster du ned den, får du «kodebrikken» også på mobilen. Appen bruker du sammen med BankID-passordet ditt, det samme passordet som du bruker sammen med kodebrikken.

Og det ene utelukker ikke det andre. Selv om du tar i bruk appen, kan du fortsatt bruke vanlig BankID. Du kan også fortsette å bruke BankID på mobil så lenge du har det alternativet.

BankID-appen erstatter BankID på mobil

Det er BankID BankAxept AS som har besluttet at appen skal erstatte BankID på mobil, som bankene derfor vil utfase. 

BankID-appen kan – i motsetning til BankID på mobil – også brukes til elektronisk signering.

DNB startet utfasingen av BankID på mobil 1. september. Det betyr at nye kunder som vil ha BankID, nå får tilbud om vanlig BankID med kodebrikke og/eller BankID-app. Sistnevnte som mobilt alternativ.

Det betyr også at kunder med BankID-på mobil som etter 1. september mister mobilen, bytter abonnement eller får nytt SIM-kort, ikke vil kunne aktivere BankID på mobil på nytt, men må velge app eller vanlig BankID med kodebrikke som alternativ.

Slik bruker du BankID-appen

BankID-appen brukes som nevnt sammen med BankID-passordet (altså det samme passordet som du bruker sammen med kodebrikken når du identifiserer deg med vanlig BankID).

Husker du ikke BankID-passerdet, er det lurt å laste ned BankID-appen mens du fortsatt har BankID på mobil.  Da kan du logge deg inn i nettbanken med BankID på mobil og bestille nytt.

Når du har lastet ned appen, trenger du bare å ha med deg mobilen for å kunne identifisere deg og signere med BankID.

Kast uansett ikke kodebrikken

Den gamle kodebrikken må du uansett beholde også etter at du har lastet ned appen, fordi du fortsatt vil ha behov for den ved reaktivering av appen blant annet.

Appen skal bli enda bedre

Teknologidirektør i DNB, Nicolai Rygh, sier at BankID videreutvikler appen fortløpende og at den snart vil bli enda bedre og enklere å bruke enn den er i dag.

- Etter hvert skal appen også tilby en enkel hverdags-BankID for betaling og innlogging uten personlig passord der du kan bekrefte med ansikt, finger eller PIN. 

Jan Bjerved, leder for ID (identifikasjon) hos BankID BankAxept AS, forklarer at appen i motsetning til BankID på mobil kan videreutvikles og tilpasses nye EU-krav til brukervennlighet, tilgjengelighet og informasjon i framtiden.

- Den digitale kodebrikken er også godt tilrettelagt for svaksynte. Og får du ikke brukt BankID på mobil på grunn av systemfeil hos telefonleverandøren, kan du fortsatt benytte appen, opplyser han.

Slik laster du ned BankID-appen

Appen kan lastes ned fra App Store eller Google Play. Forutsetningene er at du har mobiltelefon med operativsystemene iOS 12, Android 6 eller nyere.

Du kan aktivere appen med BankID på mobil, vanlig BankID eller ved å få tilsendt kode.

Slik bruker du BankID-appen til å logge på:

1. Velg BankID, ikke BankID på mobil
2. Velg BankID-app som metode
3. Godkjenn varsel på telefonen
4. Skriv inn BankID-passordet. Som nevnt ovenfor vil det snart også være mulig å logge inn ved å bruke ansiktsgjenkjenning, fingeravtrykk eller PIN-kode. 

NB! Møter du på problemer ved aktivering eller bruk, kan dette være løsningen:

  • Får du ikke aktivert appen er det kanskje fordi du ikke har BankID fra før. I så fall  må du bestille BankID i nettbanken før appen kan aktiveres.
  • Har du ikke BankID på mobil eller kodebrikken tilgjengelig når du skal aktivere appen, trykke på «få aktiveringskoder» for å komme videre.
  • Når du skal logge inn i f.eks. nettbanken med BankID-appen må du inn i appen for å godkjenne der. Da vil du få opp et hjul som går rundt mens du venter. Etter at du har godkjent i appen må du skrive inn passordet ditt i innloggingsbildet i nettbanken (eller der du skal logge deg inn).

Les mer på DNBs nettsider: Slik kommer du i gang