Silje Sandmæl, forbrukerøkonom:

Begynte å spare til økonomisk frihet i barndommen

- Mamma hadde ikke noe særlig med penger og jeg forstod tidlig hvor viktig det var å få maksimalt ut av hver krone.

BEKYMRING: - Jeg ville ikke ha det slik at penger er en bekymring, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Tobias Myklebust Fjeldheim
Lesetid 11 min lesetid
Publisert 03. feb. 2020
Artikkelen er flere år gammel

Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB og er kjent fra TV-skjermen i programmet «Luksusfellen», hvor hun hjelper nordmenn med å få orden på økonomien. 

Nå er hun også kjent med den nye TV-suksessen «I lomma på Silje». Her hjelper hun kjendiser med å nå sparemålene sine gjennom en egen sparemetode og hjelpemidler som appen «Spare». 

Jeg begynte å spare som 13-åring
Silje Sandmæl

Sandmæl brenner for å lære bort sunt økonomisk pengevett, men hva ligger egentlig bak Sandmæls «Tante Sofie»-lignende syn på penger? 

Vokste opp med lite 

- Folk spør meg hele tiden hva jeg sløser penger på. Mitt svar er at jeg bruker penger på det jeg synes er verdt å bruke penger på, og det er ikke sløsing, sier Sandmæl. 

Sandmæl forteller at hun er vant til at ikke alle forstår seg på hvorfor hun bruker så mye tid på å hjelpe andre til å få orden på økonomien. Ifølge henne selv er hun ikke født med et sparegen. Men sparing var noe som ble viktig for henne i ung alder. 

Mitt første sparemål var å kjøpe en bil til mamma
Silje Sandmæl

- Mamma hadde ikke så mye penger og jeg forsto tidlig hvor viktig det var å få maksimalt ut av hver krone. Jeg begynte å spare i ung alder, penger jeg fikk til bursdag og jul puttet jeg i sparebøssen min. Mitt første sparemål var å kjøpe en bil til mamma. Jeg var bare fem år og oppdaget raskt at dette var et større mål enn jeg kunne klare, forteller Sandmæl.

IKKE KJEDELIG: - For meg er ikke sparing noe som er kjedelig, tvert imot, sier Sandmæl. Foto: Thomas Stefan Strzelecki

Sparte til frihet

Da Sandmæl var fire år gammel ble foreldrene hennes skilt, og hun bodde med moren sin i en 16 kvadratmeters leilighet i Oslo i en periode før de flyttet til Romsås.  

- Da jeg forsto at bil til mamma ikke var et realistisk mål, begynte jeg å spare til noe annet – frihet. Jeg ville ikke ha det slik at penger var en bekymring. Jeg ville komme meg ut i verden og oppleve alt den hadde å by på.  

Fra Sandmæl var 13 år gammel sjonglerte hun 2-3 deltidsjobber ved siden av skolen. Som 18-åring hadde hun spart opp nok penger til å kunne gjøre det hun drømte om: å studere i utlandet. Deretter kom boligdrømmen, det å bli gjeldfri og ikke minst det å være økonomisk uavhengig.

Jeg ville komme meg ut i verden og oppleve alt den hadde å by på
Silje Sandmæl

- For meg er ikke sparing noe som er kjedelig, tvert imot. Det er muligheten til å kunne leve slik du ønsker. Det er denne muligheten jeg ønsker å gi til andre. Du kan ikke kjøpe lykke, men penger kan gi deg økt lykke hvis du bruker dem riktig, sier Sandmæl.

De færreste kan med hånden på hjertet si at de vet hva pengene deres går til, ifølge Sandmæl. Foto: Pernille S. Borchgrevink

Kom i gang du også

Etter mange år på baken med å hjelpe andre med å spare har Sandmæl laget seg en oppskrift som hun blant annet bruker på deltakerne i «I lomma på Silje». 

- Selv om kjendisenes økonomi er litt annerledes enn mannen i gata sitt, så er det fortsatt noe å lære hvis du ser det i forhold til ditt eget forbruk. De aller fleste mangler oversikt over forbruket sitt, sløser litt i blinde og bruker mer enn de kanskje ønsker på visse poster. Ofte står dette veien for større mål man har satt seg, sier Sandmæl. 

Sandmæl håper at hennes oppskrift vil få flere til å kunne realisere de målene de har satt seg. 

Sandmæls spareoppskrift

Steg 1: Sett deg et sparemål

Hva skal du spare til, hvor mye det vil koste og hvor mye må du spare i måneden? Vær realistisk!

Steg 2: Få oversikt

For å kunne spare må du vite hva pengene dine går til. I mobilbanken finner du funksjonen «Pengebruk». Denne sorterer forbruket ditt i poster og gir deg en rask oversikt over hvor de store pengeslukene dine er. 

Steg 3: Bestem deg for hvor du vil kutte

Nå som du vet hva pengene dine går til - hva ønsker du å bruke pengene dine på? Hvor kan du kutte og hvor mye? 

Steg 4: Få pengene bort fra kontoen

 

Nå som du vet hvor mye du skal spare, bør du sette opp faste spareavtaler som gjør at pengene ikke står tilgjengelig på kontoen din. Er sparemålet ditt kortsiktig? Da bør du spare på en sparekonto slik at pengene er tilgjengelig. Last ned appen Spare og opprett et sparemål.

Er det et langsiktig mål over fem år, som pensjon, kan fond være et godt alternativ.

Husk at: Historisk avkastning ikke er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, fondets risiko og forvaltningskostnader. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.

Ved sparing i aksjefond anbefaler jeg deg å opprette en aksjesparekonto for å samle sparingen din.

For å få mest mulig hjelp på veien anbefaler jeg å bruke hjelemidler, som appen Spare. Her kan du enkelt sette opp både korte og lange spareavtaler og følge med underveis.

Steg 5: Finn tiltakene

Du må innføre noen tiltak på det du skal kutte. Her er noen eksempler på tiltak der de fleste har et sparepotensiale:

Mat og Drikke:

Lag en middagsplan for uken, planlegg for rester.  Gå gjennom kjøleskap, fryser, skuffer og skap og skriv en handleliste før du tar turen til butikken. Se på den lille prisen (kg, liter) for å sammenligne produkter. Ikke vær redd for å prøve ut noe nytt. De skjeve gulrøttene er billigere fordi de ikke er rette, ikke fordi de smaker annerledes. Aldri gå sulten i matbutikken.

 

Avtaler:

Viktige avtaler som forsikring, strøm og boliglån kan ofte reforhandles. Få oversikt og send en forespørsel på et nytt tilbud til flere selskaper.

Abonnementer:

Her kan du spare penger raskt. Strømmetjenester, telefon og trening, hva kan du leve uten, hva kan du kutte? Kan du ha en mindre TV-pakke, trenger du det i det hele tatt? Finnes det et bedre mobilabonnement for ditt forbruk? Kan du samle noen abonnement til familieløsninger?

Klær og sko:

Sjekk Prisjakt for prissammenligning. Aldri betal mer enn du må. Sjekk hva du har før du går til innkjøp av noe nytt. Og hva med å kjøpe brukt? Lag en liste på mobilen over det du trenger så du kan være å utkikk etter tilbud.

Personlig pleie:

Må du fikse hud, hår og negler så ofte? Trenger du de dyreste merkene? Og kanskje du kan vente en ekstra uke før hvert frisørbesøk?

Ferie:

Her er det mye å spare ved å være ute i god tid og bruke søkemotorer som sammenligner priser. Er dere flere som reiser kan leilighet være rimeligere og koseligere enn hotell. Noen av måltidene kan lages hjemme og frokosten må ikke spises innen en viss tid. Kan du reise lett vil du spare penger på å ikke sjekke inn bagasje hos noen flyselskaper. Fyll på vannflasken når du skal ut å fly og husk at lokaltoget er billigere enn flytoget.

Transport:

Sjekk ut om det lønner seg å leie bil i stedet for eie. Tar du kollektivt, sjekk om det vil lønne seg for deg med enkeltbillett eller måneds/årskort. Taxipriser varierer mye. Du trenger ikke velge den første i køen, spør alltid om pris og sjekk hvilke selskap som gir deg den rimeligste turen.

Sportsutstyr:

Selg unna. Kan du leie eller kjøpe brukt? Særlig til barn er det mye å spare her.

Hus og hjem:

Selg unna før du går til innkjøp av noe nytt eller brukt. Skal du kjøpe møbler, hvitevarer, seng og andre store ting bør du forhandle om pris. Spør om et tilbud fra flere og de vil konkurrere om å gi deg den beste prisen. Dette gjelder også hvis du skal kjøpe byggematerialer.   

Steg 6: Lag et budsjett

Et budsjett gir deg kontroll over pengebruk og gjør det enklere å holde seg til spareplanen. Sett opp inntekten din og alle utgiftene dine, etter at du har skrelt bort der du skal spare. Sett også opp en post for sparingen.

Til sist, følg jevnlig med på pengebruken din i «Forbruk» funksjonen i mobilbanken.

Les mer