Billig og enkel vegetarmat med @emilienutrition

– Jeg er ikke vegetarianer, men jeg har satt et mål om å spise mindre kjøtt, sier Emilie Nereng.

VIL INSPIRERE: Emilie Nereng (23) står bak instagramkontoen @emilienutrition, der målet er å inspirere andre til å spise sunt og godt. Foto: Privat.
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 11. jun 2019
Artikkelen er flere år gammel

Morten og Kornelia i @dnbung er på besøk hos Emilie Nereng (23) som står bak instagramkontoen @emilienutrition. Emilie er nettopp ferdig med en bachelorgrad i ernæring, noe som passer godt for en ung kvinne som brenner for matlaging.

– Hei, så hyggelig å få besøk av dere, sier Emilie og slipper oss inn i den stilrene leiligheten i Oslo.

I treromsleiligheten til Emilie og samboeren er alt lagt til rette for å kunne bryne seg på kjøkkenbenken. I midten står det en stor kjøkkenøy, og Emilie fisker frem en rekke eksotiske ingredienser som hun har eksperimentert med i det siste.

Opptatt av ernæring og bærekraft

Det blir stadig mer populært å bytte ut kjøtt med frukt og grønt, enten det er én eller to dager i uken eller på heltid. For Emilie er ernæring like mye en hobby som hennes fremtidige karriere. Hun har også fått øynene opp for et mer plantebasert kosthold.

– Jeg er ikke vegetarianer, men jeg har satt meg et mål om å spise mindre kjøtt. Et mer plantebasert kosthold er både sunnere og mer bærekraftig, sier Emilie.

Hva var tanken bak instagramkontoen @emilienutrition? Spør Morten.

– Å inspirere andre til å spise sunnere ved å vise hvor enkelt det kan gjøres, og ikke minst billig. Den ene retten jeg skal lage i dag tar kortere tid enn å steke en frossenpizza, sier Emilie.

Kan Tina kreve penger tilbake fra eksen? Podkasten Pengetabu av DNB tar opp det du lurer på, men ikke tør å spørre om

TESTER UT: Morten og Kornelia i @dnbung har testet ut å leve en uke som vegetarianere. Se en av Kornelia sine veggismiddager her. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Gjør det enkelt

Emilie henter frem ingredienser fra kjøleskap og skuffer og legger det på kjøkkenbenken. I en skål ligger det noe som minner om kjøttboller. Hva er det?

– Det er utrolig mye god vegetarmat i butikken. Sånn som disse «no meatballs» som ser helt ut som kjøttboller. De er utrolig gode og fulle av protein. Når man tar bort kjøttet kan det lett erstattes med andre proteinkilder, som bønner, linser eller «vegetarkjøtt», sier Emilie.

Emilie skal lage to middager for å vise hvor enkelt det kan være å spise en sunn og plantebasert middag.

– Jeg skal lage to ting, søtpotet bønnanza og no meatball spagetti. Utrolig godt og veldig enkelt. Til sammen koster disse to middagsrettene rett over hundrelappen, sier hun.

NAM: Instagramkontoen til Emilie er fylt med lekre retter for enhver smak. Foto: Skjermdump.

Bruk det du har

Emilie er i full sving på kjøkkenet. Søtpoteter settes i ovnen og pasta kokes mens hun blander sammen bønnemiksen. Hun henter frem noen flere grønnsaker fra kjøleskapet som ikke står i oppskriften.

– Jeg har en stangselleri og noen gulrøtter jeg må bruke opp så de ikke går i søpla. Denne stangsellerien har ligget her i sikkert fem uker, men den smaker fortsatt godt. Hvis man legger til det man har i oppskriftene blir det mindre matavfall, sier hun.

Tips: – Ifølge @spisoppmaten kan du legge slappe grønnsaker i kaldt vann, så blir de sprø igjen over natten, sier Kornelia. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Maten er servert

Når maten er ferdig danderer Emilie den vakkert på en tallerken og tar opp kameraet for å ta et instavennlig bilde til kontoen sin.

– Selv om jeg har sluttet å blogge, klarte jeg ikke stoppe å ta bilder av mat, sier Emilie og ler. Derfor trengte jeg en Instagram-konto jeg kunne dedikere til min kjærlighet for mat.

Emilie henter frem bestikk. -Sånn, vil dere smake? Morten og Kornelia smaker på begge retten, og lydene de lager tyder på at de begge falt i smak.

– Mmmmm! Dette var jo kjempegodt. Denne søtpotetbønnanzaen MÅ jeg lage selv, sier Korenlia.

Morten nikker i enighet mens han fyller gaffelen med spagetti. – Denne spagetti retten synes jeg er helt genial. Den er god og veldig enkel. Det liker jeg, sier han.

– Jeg må si meg helt enig, sier Emilie og smiler.

ENKELT: Emilie viser frem sin no meatball spagetti. – Denne retten er så enkel at den nesten er litt kjedelig å lage, men den er perfekt hvis man har lite tid eller ikke er så glad i å stå på kjøkkenet. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Her er oppskriftene til Emilie

Slik lager du @emilienutrition sin søtpotet bønnanza og no meatball spagetti.

Søtpotet bønnanza

Til to porsjoner trenger du:

 • To like store søtpoteter
 • Tilbehør: Salat, avokado og ekstra lett rømme
 • Ingredienser til bønnefyll (se oppskrift under)

Vask søtpotetene og lag 7-8 hakk i dem med gaffel eller kniv. Stek på 200 grader i en time. Lag bønnefyllet når det er ca 15 minutter igjen av steketiden til søtpotetene.

Bønnefyll:

 • 1 boks kidneybønner, avrent
 • 1 tomat
 • 1 løk
 • 1 fedd hvitløk
 • 1-2 ss tacokrydder (evt spisskumin, chillipulver og paprikapulver)
 • Litt vann til steking

Lag fyllet når det er ca 15 minutter igjen til søtpotetene er ferdig bakt. Hakk tomat, løk og hvitløk, og stek i stekepanne med bønnene i ca 5 minutter. Tilsett tacokrydder og litt vann og stek videre i 5 minutter. Skrap godt i bunnen underveis slik at ting ikke svir seg.

Kutt et kryss i den ovnsbakte søtpoteten med en skarp kniv og topp med bønnefyll, en klatt rømme og 1/4 avokado og imponer deg selv og gjestene dine. Server med salat. PS: skallet kan spises og er veldig godt!

No meatball spagetti

Til to porsjoner trenger du:

 • 10-12 vegetarboller (finnes i frysedisken eller blant kjøttfrie-produkter)
 • 1 glass pastasaus
 • 1/3 pakke fullkornsspagetti
 • 1/3 Brokkoli
 • Valgfritt: ekstra hakket løk, gulrot og stangselleri til tomatsausen

Kutt brokkolien i buketter, og sett til side.

Fyll en romslig kjele med vann, kok opp med 1 ss salt og oppi med spagettien.

Stek vegetarbollene i stekepanne.

Ha glasset med pastasaus i en kjele og kok opp. Putt eventuelt oppi noen grønnsaksrester fra kjøleskapet.

Det siste minuttet av koketiden til spagettien (når den har litt tyggemotstand) putter du oppi brokkolibukettene og koker i 1 minutt til. Hell av vannet.

Servér spagetti med tomatsaus, brokkoli og stekte vegetarboller og skap et lite lady- og landstrykeren-øyeblikk i hverdagen ❤