Sjekk pensjonen din

Bli kvitt pensjonssjokket

– Det nytter dessverre ikke å komme 30 år etter og etterlyse pensjon, du må ta tak nå, oppfordrer Stian Revheim, DNBs pensjonsekspert.

FÅ OVERSIKT: – Mitt beste råd til alle, er å sjekke pensjonen sin nå, sier Stian Revheim, DNBs pensjonsekspert. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 24. mai. 2019

– Du, nå har jeg sjekket pensjonen min, men det som står der kan da ikke stemme …
– Den pensjonen som står på meg … det tallet der betyr vel at jeg skal få 20.000 i måneden, sant? Ikke 20.000 i året?
– Jeg hadde ærlig talt trodd det skulle stå mer penger der …

DNBs pensjonsrådgivere snakker hver dag med kunder som trenger hjelp til å få oversikt over pensjonen sin, og kommentarene over er ganske typiske eksempler fra samtalene.

– Vi får dessverre ofte telefoner fra folk som nærmer seg pensjonsalderen, og som litt i seneste laget finner ut at de ligger an til å få en pensjon som er langt lavere enn det de hadde sett for seg, og langt lavere enn det de må ha for å kunne ha den livsstilen de ønsker seg i alderdommen, sier Stian Revheim, DNBs pensjonsekspert.

Les også: Spareplanen som gjør deg til millionær som pensjonist

Skaff deg oversikten

Fire av ti (39 prosent) vet ikke hvilken pensjonsordning de har, og hele 72 prosent vet ikke hvor mye arbeidsgiveren setter av til deres pensjon. Samtidig er det kun én av fire som tror at pensjonen de vil få er tilstrekkelig til å gi dem den levestandarden de ønsker, ifølge en fersk undersøkelse Ipsos har gjennomført for DNB.

Den gode nyheten er at mange av oss kan skåne oss selv for en lignende, negativ overraskelse som eksemplene fra innledningen.

– Mitt beste råd til alle, er å sjekke pensjonen sin nå. Tiden er din beste venn når det gjelder sparing, så du må få oversikt så fort som råd, sier Revheim.

Han anbefaler å logge inn på norskpensjon.no eller i DNBs nettbank. Her får du oversikt over anslått pensjon fra folketrygden og fra arbeidsgiveren din.

Tiden er din beste venn når det gjelder sparing, så du må få oversikt så fort som råd

– Deretter er det viktig at du anslår hvor store utgifter du kommer til å ha som pensjonist, og at du gjør deg opp  en mening om hva slags livsstil du ønsker å ha som pensjonist, sier Revheim.

Dersom du finner ut at pensjonen du ligger an til å få ikke kommer til å dekke utgiftene dine, har du to valg: Enten jobbe lengre enn du hadde planlagt, eller begynne å spare.

– Nå er det også viktig å finne ut hva slags profil du har på sparingen gjennom arbeidsgiver. De aller fleste har feil spareprofil, og her kan det være bedre avkastning å hente dersom du endrer profilen slik at den passer deg, sier Revheim.

Les mer om hvordan du kan øke mulig avkastning på pensjonssparingen din: «Pensjonsfellen» alle går i

Ta større ansvar selv

De aller fleste må nok også spare selv til pensjon. Pensjonsreformen innebærer at alle må ta større ansvar for egen pensjon selv.

– Ettersom vi stadig blir eldre forventes det at kravet til egen sparing kommer til å øke enda mer i framtiden. Sparer du ikke, kan det bli vanskelig å ha råd til å leve det livet du ønsker som pensjonist, sier Revheim.

Det er nemlig vi selv som skal betale regningen for at vi lever lenger. Enten ved å stå lenger i jobb, eller ved å spare mer selv, forklarer Revheim.

Vil du gå av tidlig er det lurt å starte sparingen nå.

– Det nytter dessverre ikke å komme 30 år etter og etterlyse pensjon, du må ta tak nå, anmoder han.

Ta tiden til hjelp

En av fordelene ved å begynne pensjonssparingen tidlig, er at jo tidligere du starter å spare, desto lavere beløp trenger du å sette av hver måned. Rentes-rente effekten vil nemlig gi sparingen din et ordentlig løft etter noen år.

– Jo lenger sparehorisont, desto mindre trenger du å spare for å ende opp med det samme, oppmuntrer Revheim.

Hvis du for eksempel starter å spare til pensjon når du er 30 år, vil 500 kroner i måneden gi deg en forventet pensjonskapital på cirka 800.000 kroner når du er 67 år. Venter du til du er 45 år før du begynner, må du spare omtrent 1500 kr i måneden for å nå det samme sparebeløpet når du er 67 år*.

Her kan finne ut hvordan du selv kan spare til pensjon

Da har du ikke noe valg

Dersom du er blant dem som ikke har så mange år igjen til du går av med pensjon, er Revheims råd å ta skikkelig i.

– Kutt for eksempel forbruker ditt til 70 prosent av det du har i dag, og så sparer du pengene. Da setter du av en del til pensjonssparing, samtidig som du venner deg til et lavere forbruk. Husk at når du går av med pensjon, så blir inntekten din nær halvert. Da har du ikke noe valg – du må stramme livremmen, sier Revheim.

Husk å regne med alt!

Til bekymrede lesere (og innringere) har Revheim heldigvis en liten trøst.

– Noen av dem som ringer inn har heldigvis glemt å regne med det de får fra folketrygden, og mange har også andre verdier eller annen sparing som kan plusses på. Da blir det ofte ikke så aller verst like vel, smiler Revheim.

– Men mitt råd til alle er å tidlig sjekke hvilken pensjon du ligger an til å få. Da tar du tiden til hjelp, og kan spare litt over år slik at du får den pensjonen du trenger for å kunne leve som du ønsker som pensjonist, sier Revheim.

LENKE TIL : sjekklisten som hjelper deg å finne ut om du har en god pensjon eller ikke

* Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. 

Les også: Pensjonsforvirret? Her er uttrykkene du bør kunne

–  Ikke bli blendet av høyere lønn!

Spareordningen som gir deg inntil 9.200 kroner mindre skatt

Pensjonsundersøkelsen

Undersøkelsen Ipsos har gjennomført for DNB er en befolkningsmåling som ble gjennomført i uke 13-15 2019.

Undersøkelsen er landsrepresentativ, og det er gjort 1041 intervjuer via internett eller epost.

40 prosent av de spurte jobber i offentlig sektor, 56 prosent jobber i privat sektor.

Kilde: DNB og Ipsos