Egenkapital? - Unge må spare opptil 3000 i måneden

Hvor mye egenkapital trenger du å spare opp? Hvor vil du bo i landet?

Lesetid 2 min lesetid
Publisert 28. feb. 2018
Artikkelen er flere år gammel

– Det er snakk om store summer og sparing over hele ti år for å kunne nå målet om bolig i storbyene, forteller forbrukerøkonom.

Med dagens høye boligpriser må de unge spare enda mer for å kunne komme seg inn på boligmarkedet. I dag er det krav om hele 15 prosent av boligens pris i egenkapital, altså egenoppsparte midler.

– I praksis betyr dette at skal man kjøpe til dagens boligpriser må man spare rundt 3000 kroner i 10 år for å kunne kjøpe en leilighet på 40 kvadratmeter i Oslo, sier forbukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Nyhet: BSU-sparing fra null år

Begynner for sent for å komme i mål med egenkapital

I dag er det nær tre av ti unge i aldersgruppen 18–24 år som ikke sparer til bolig, viser undersøkelse gjennomført av Respons Aanalyse for DNB.

Nær halvparten av de unge i alderen 25-34 år at de angrer på at de ikke begynte å spare tidligere

– Dessverre er det mange som ikke tenker på boligsparing før de skal ut og kjøpe, og da er det uoverkommelig store summer som skal spares på kort tid, sier Sandmæl.

Videre i undersøkelsen svarer nær halvparten av de unge i alderen 25-34 år at de angrer på at de ikke begynte å spare tidligere. Sandmæl har en klar oppfordring til både unge og foreldrene:

– Er du ung så ta grep om boligsparingen nå! Som forelder kan du bidra med å spare for barnet ditt gjennom oppveksten, sier hun.

De store regnestykkene

Sandmæl har regnet ut hvor mye sparing som kreves for å kunne kjøpe en liten leilighet i de fem største byene i Norge, med dagens boligpriser.

Her er det snakk om store summer og lang tidshorisont

– Her er det snakk om store summer og lang tidshorisont for å kunne nå målet. Skal man kjøpe i fremtiden bør man jo regne med å spare enda mer enn dette, sier Sandmæl.

Boligsparing fra bleiestadiet

Nylig lanserte DNB et nytt BSU-produkt med aldersgrense 0 år, kalt BSU start. Nå kan altså foreldre, barnet selv og alle andre som ønsker å bidra spare til barnets første bolig til BSU-rente.

Litt og litt blir mye i lengden

I tillegg til å utvide aldersgrensen, økte vi også det maksimale sparebeløpet til 400.000 kroner.

Sparer dere for eksempel 300 kroner i måneden over 18 år i BSU start, blir sluttsummen 104.946 kroner og en renteffekten 30.146 kroner.