10 ting du kanskje ikke visste om aksjesparekonto

Kan gevinst stå på kontoen i årevis? Og hvordan velge aksjefond som er «riktig» for deg? DNBs spare-ekspert svarer på vanlige spørsmål om aksjesparekonto.

SPØRSMÅL OM UTTAK: Mange kunder har spørsmål om aksjesparekonto. Spareekspert Jo Ellefsen i DNB svarer på noen av dem. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 08. okt 2018
Artikkelen er flere år gammel

Jo Stamnes Ellefsen er vant til å få spørsmål om DNBs spareprodukter.

Etter å ha holdt flere webinarer om aksjesparekonto (ASK), har han skaffet seg en oversikt over hvilke spørsmål som oftest går igjen.

Nedenfor har vi samlet et knippe problemstillinger.

Her kan du opprette aksjesparekonto helt kostnadsfritt.

Du skatter kun av gevinst

«Kan jeg selge aksjer og fond i en aksjesparekonto og la gevinsten stå på kontoen i årevis – uten å måtte betale skatt før jeg tar den ut en gang i fremtiden? Må jeg da betale skatt etter dagens skattesatser eller fremtidige skattesatser når jeg tar ut pengene?»

– Du kan la gevinsten stå i aksjesparekontoen så lenge du vil uten at det påløper skatt. Ved uttak vil gjeldende skattesatser på uttakstidspunktet gjelde, forklarer Ellefsen.

«Kan jeg ta ut midler av fondene mine etter at jeg har plassert disse inn under aksjesparekonto?»

– Du har full fleksibilitet til å ta ut av dine aksjefond i aksjesparekonto. Det påløper ikke skatt før uttak overstiger kostpris pluss skjermingsfradrag.

«Jeg har opplevd at det tar dagevis fra du gjør flyttinger på nettet, til det faktisk skjer noe. Hvorfor skjer ikke dette like raskt som når jeg betaler regninger fra bankkonto?»

– Flytting av midler inn i aksjesparekonto fra eksterne leverandører kan dessverre ta lang tid. Noen aktører er raske, andre mindre raske. Når midlene er inne på aksjesparekontoen, og du kjøper eller selger fond, vil det ta noen dager for DNB-fond. For eksterne fond vil dette ta lengre tid.

«Når blir det mulig å opprette aksjesparekonto for mindreårige?»

– Det ble mulig fra 12. mars i DNB.

Her finner du mer informasjon om aksjesparekonto for mindreårige.

Finn informasjon om hvert fond

«Hvordan velge «riktig» aksjefond?»

– Det finnes flere filtreringsmuligheter som gjør dette litt enklere. DNB har selektert noen fond som tilfredsstiller våre krav til ansvarlige investeringer. De finnes under anbefalte fond. Videre kan du finne utfyllende informasjon om hvert fond på Morningstar. Du kan også benytte DNBs Spareveileder til å finne ut hva slags fond eller spareløsning som kan være gunstig for deg.

Aksjesparekonto i DNB
  • Det koster ingenting å åpne Aksjesparekonto i DNB. De underliggende produktene koster det samme innenfor aksjesparekontoen som utenfor.
  • Vi har meget god kjøps- og salgsløsning, både på mobil og i nettbanken
  • Du får tilgang til et av Norges største fondsutvalg med nesten 400 norske og internasjonale aksjefond
  • Du kan handle enkeltaksjer notert på alle børser i EØS
  • Du får full oversikt over dine aksjer og aksjefond i vår nye Spare-app. Den kan du laste ned – og bruke kostnadsfritt her.
ENKELT: Med DNBs Spare-app kan du enkelt kjøpe, selge og følge med på utviklingen til aksjer og fond. Klikk på bildet for å komme til gratis nedlasting. Foto: DNB

Visste du at aksjefondet DNB Teknologi har vært Norges beste fond siste 10 år med en gjennomsnittlig årlig avkastning på over 22 prosent i perioden? Les mer her.

«Jeg klarer ikke finne en oversikt over handler som pågår. Dette gjelder kjøp, salg og bytte av fond. Er dette noe som vil komme i løsningen til DNB?»

– Det kan du finne to steder. Innlogget i nettbanken er en oversikt under menypunkt «sparing og investering», «Fondshandel» og under «bevegelser». I Spare-app’en finnes oversikten i «fond» under «transaksjoner» og er merket «under behandling».

«Hva må jeg gjøre for å samle forskjellige fondsandeler spredt hos flere forvaltere i en aksjesparekonto? Kan DNB gjøre dette for meg, eller kan jeg gjøre det selv?»

– I løpet av 2018 vil du kunne flytte aksjefond inn i aksjesparekontoen uten at det utløser skatt på eventuell gevinst. For å flytte fondsandeler må flytteskjema fylles ut. Dette finnes her. Her kan du samlet bestille flytting fra flere leverandører inn til en aksjesparekonto. Etter riktig utfylt vil DNB gjøre resten uten kostnader.

Se oversikt over skattefrie uttak

«Vil DNB utvikle en løsning som viser kunden hvilket handlingsrom vedkommende har til ytterligere omsetning, som ikke utløser en negativ skattekonsekvens?»

– Vi har på plass en oversikt i nettbanken som viser hvor mye du kan ta ut skattefritt. Husk at det skattefrie uttaket beregnes på tvers av alle beholdninger. Den blir løpende oppdatert, og skatteposisjon blir oppdatert neste virkedag ved uttak.

«Vil jeg opptjene et større skjermingsfradrag dersom jeg oppretter en ny aksjesparekonto ved innskudd i løpet av året?»

– Skjermingsfradrag beregnes på bakgrunn av laveste innskuddssaldo i løpet av året. Laveste innestående vil være innskudd per. 1 januar, dersom det ikke er tatt ut penger. Det betyr at du ikke får skjermingsfradrag beregnet på innskudd i løpet av året, men først fra året etter. Opprettes ny aksjesparekonto, vil det være det laveste innskuddet anses som årets skjermingsgrunnlag. Dette er mindre fleksibelt med flere aksjesparekontoer, så dersom eneste grunnen for å opprette en ny konto er skjerming, bør du avveie dette mot ulempene, mener Ellefsen.

«Hva kan jeg forvente av renter på aksjesparekontoen fremover?»

– Myndighetene har bestemt at renten på bankkontoen i aksjesparekontoen skal være null prosent. Dette er altså lovbestemt. Det er greit å være klar over at saldoen på bankkontoen inne i aksjesparekontoen inngår i beregningsgrunnlaget for skjermingsfradraget.

Her kan du opprette aksjesparekonto.

Les også: Sparer 150.000 kroner i året: – Jeg er ikke noen finansmann som har peiling på sparing

*Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.