Carina (22): - Jeg visste ikke at hund var så dyrt  

Å få valp ble dyrere og mer krevende enn Carina (22) hadde sett for seg. Men, hun ville aldri vært foruten.

KJÆRLIGHET VED FØRSTE BLIKK: Carina (22) og samboeren skulle egentlig bare se på valper, men da de møtte lille Nelly klarte de ikke å la være å ta henne med hjem. Foto: Monika Kjendalen.
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 14. mar. 2019
Artikkelen er flere år gammel

I en leilighet på Lambertseter i Oslo møter DNB Nyheter studenten Carina Jensen Jeppesen (22) og valpen Nelly (16 måneder). Det er mye energi i leiligheten med fremmede gjester på besøk og Nelly løper rundt i ekstase.

De er egentlig skikkelig sofagriser

Ved siden av Nelly er det en annen hund av samme rase, en staffordshire bull terrier. Det er oldemoren til Nelly, Raia (9), som er hunden til moren til Carina. Til tross for at denne godjenta er litt lenger oppi årene, klarer hun fint å holde følge med energinivået til barnebarnet.

Både Nelly og Raia storkoser seg med besøk og Raia begynner å lage noen merkelige lyder, som om hun «snakker» til oss.

Har de alltid så mye energi?

– Bare vent dere, snart ligger de paddeflate på sofaen. De er egentlig skikkelig sofagriser, sier Caina mens hun ler.

FOTOMODELL: Valpen til Carina, Nelly, var veldig nysgjerrig på fotografen. Foto: Monika Kjendalen.

Fra energibombe til sofagris

Carina hadde helt rett i at energinivået ikke var langvarig. Etter rundt femten minutter ligger både Nelly og Raia på sofaen. Nelly gir fra seg et stort gjesp, mens Carina setter seg ned ved siden av henne.

Skulle bare hilse på valpene, men så endte vi opp med å ta med Nelly hjem

Morten Sandvik (27) fra @dnbung sitter på sofaen sammen med de to hundene og Carina. Det er han som har avtalt å møte henne. Morten vurderer å skaffe seg hund og er nysgjerrig på hva det innebærer – ikke minst av kostnader.

– Nelly kom til oss for litt over et år siden. Jeg og samboeren min skulle egentlig bare hilse på valpene, men så endte vi opp med å ta med Nelly hjem. Det ble et sjokk når vi forstod hva det å ha hund faktisk innebar. Det er dyrt og krever mye tid, forteller Carina.

TRØTTE: Det tok ikke lange tiden før Nelly og Raia ville slappe av på sofaen. Foto: Monika Kjendalen.

– Kan ikke måle kjærlighet i penger

Da Carina og samboeren (23) vurderte å skaffe seg hund, var de ikke klar over alle kostnadene som ville følge med.

Vi får så utrolig mye glede av Nelly

– Jeg tror det er fort gjort at man kun tenker på kostnaden ved å kjøpe selve hunden, men det er så mye mer. Det er utstyr, vaksiner, veterinærutgifter, forsikring, leker og mat, sier Carina.

Morten lager en grimase når han hører dette. Det ser ut som at hundedrømmen hans går i tusen knas. Så sier Carina noe som løfter humøret hans.

– Men, man kan jo ikke måle kjærlighet i penger. Vi får så utrolig mye glede av Nelly. Jeg vil jo tro at det er litt som å få barn. Det krever en del penger og tid, men det er verdt det, sier hun.

REN LYKKE: – Dette er den beste dagen i mitt liv, sier Morten Sandvik i @dnbung. Foto: Monika Kjendalen.

Nelly ble syk

Hva med forsikring, trenger man egentlig det? spør Morten.

– Ja! I går var Nelly hos veterinæren fordi hun var syk. Det kostet oss noen tusenlapper, men ville vært mye dyrere uten forsikring. Nelly måtte også trekke to tenner. Dette koster egentlig over 10.000 kroner, men vi betalte 2.000, forteller Carina.

Da kan det gå på lommeboka løs

Når det gjelder forsikring av hunden er Carina sin anbefaling at man ikke er gnien på hva den koster.

– For oss har det vært helt nødvendig å ha en god forsikring. Det skjer alltid et eller annet, og da kan det gå på lommeboka løs, sier hun.

Hva med vaksiner? På de hundene jeg har sett på står det ferdig vaksinert, sier Morten.

Carina ler.

– Ja, det gjelder kun én vaksine. Så må hunden vaksineres to ganger til innenfor et kort tidsrom og deretter en gang i året.

Sjekk ut DNB sin dyreforsikring her

ENDRET LIVSSTIL: Carina forteller at det å få hund har måttet gå på bekostning av andre ting. – Vi kunne ikke reise bort i sommer, i tillegg er jeg mindre sosial nå fordi jeg må hjem til Nelly. Men det er verdt det, sier hun. Foto: Monika Kjendalen.

Hvordan gå frem for å velge riktig rase?

Morten har ikke bestemt seg for noen rase enda, og er usikker på hvordan man går frem. Heldigvis har Carina råd å gi.

Det kunne jeg ønske vi hadde spurt om

– Vi brukte nettet til å lese oss opp om ulike raser. Det er viktig å finne en hund som passer deg. Alle raser har ulikheter, det kan være energinivå eller om de passer godt med barn. Husk at du skal ha hunden i mange år, så tenk frem i tid, sier Carina.

Videre forteller Carina at det er mye hjelp å få fra oppdrettere.

– Oppdretterne kjenner rasen ut og inn. De vi fikk Nelly av var veldig behjelpelige. Her kan det også være lurt å forhøre seg om kostnader forbundet med å ha en slik rase. Det kunne jeg ønske vi hadde spurt om, sier Carina.

Les veterinærens tips til deg som vurderer å bli hundeeier

LITEN PRINSESSE: – Nelly er jo ganske bortskjemt. Det blir nesten alltid noen godbiter og en ny leke når jeg er i nærheten av dyrebutikken, sier Carina. Foto: Monika Kjendalen.

Hvordan gjøre det rimeligere?

Siden samboeren til Carina jobber fulltid som elektriker og hun jobber ved siden av studiene, har de råd til å skjemme bort Nelly.

– Jeg skjønner jo nå det man sier med at det første barnet blir skjemt bort. Det er gøy å kjøpe utstyr, godbiter og leker til Nelly. Men, vi sparer også inn der vi kan. Jeg har blant annet sagt opp treningsmedlemskapet fordi vi går så mye tur. Vi kjøper også inn frossen mat i større kvantum, sier Carina.

Til slutt anbefaler Carina å bruke Finn.no til å kjøpe brukt utstyr og selge unna gammelt.