- Slik kan den økonomiske bekymringen reduseres, råder Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.
Ifølge en undersøkelse som Ipsos har gjort for DNB, tror så mange som 2,1 millioner nordmenn over 18 år at det blir tøft for privatøkonomien fremover med økte husstandsutgifter.
– Nå er tiden inne for å planlegge fremover. Jeg tror det er mange som har snudd ganske mye på kronene den siste tiden, og som ikke har så veldig mye å gå på når det kommer til utgiftssiden, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.
Det kan lønne seg å sette opp en fremtidsplan, for å se hvor rustet du faktisk er
I undersøkelsen fremkommer det at over halvparten av befolkningen ikke har tatt en gjennomgang av økonomien for å kutte i utgifter. 64 prosent sier at de heller ikke har satt opp et budsjett.
– Det er viktig å tenke på hvor mye dyrere ting blir, både når det kommer til boliglånsutgifter og studielånet ditt. Det kan derfor lønne seg å sette opp en fremtidsplan, for å se hvor rustet du faktisk er, råder Sandmæl.
Ta testen Ditt økonomiske DNA, og få speialtilpassede råd til hvordan du kan ta gode økonomiske hverdagsvalg.
For å redusere den økonomiske bekymringen, råder forbrukerøkonomen deg til å få en skikkelig oversikt.
– Se om det er mulig å få en bedre lånerente eller pris på forsikringene dine. Og vær bevisst på forbrukermakten din. Husk at du også har mulighet til å reforhandle forsikringer, boliglånsrenten, strøm og telefon. Ta også en gjennomgang av abonnementer som telefon, trening og streaming, sier Sandmæl.
Av undersøkelsen fremkommer det at dyrere strøm er den utgiftsposten nordmenn er mest bekymret for. Det svarer 37 prosent. Videre svarer 27 prosent at de er bekymret for økte matvarepriser, mens «bare» 24 prosent av de med boliglån er bekymret for renteøkning.
Ifølge Sandmæl er det mange som ikke tør å snakke om betalingsproblemene eller de økonomiske bekymringene man har.
– Men vit at du ikke er alene om å synes at det er tøft nå. Jeg vet at mange føler på skam når det kommer til økonomiske utfordringer. Grunnen er ofte at man føler at tilsynelatende «alle andre» har stålkontroll og god råd. Men, det bildet er en illusjon. Mange har utfordringer med å betale, og flere vil få det fremover, sier Sandmæl.
Vit at du ikke er alene om å synes at det er tøft nå
Hun oppfordrer derfor til økonomisk åpenhet, fordi hun tror det vil fjerne en del tabu folk føler på.
– Det er også langt bedre at vennegjengen vet at du ikke har penger til å være med og spise ute, for da kan de heller invitere til en hyggelig middag hjemme, sier Sandmæl.
Er du ung og blant dem som merker at det er tøffere for lommeboka om dagen, minner Sandmæl om at du kan jobbe hjemme hos folk, og tjene 6000 kroner skattefritt hos hver familie du jobber hos.
– Det er gode penger å tjene. Min anbefaling er å legge ut en post på den lokale Facebook-siden og si at du kan bistå. Da dukker det kanskje opp småjobber som å sitte barnevakt, male og lufte hunder. Dette er småjobber du kan tjene penger på i helgene, for eksempel, sier hun.
Dersom du ikke har mulighet til å jobbe mer, kan du tenke på om du har noe du kan leie ut eller selge. Du kan leie ut for 10.000 kroner skattefritt.
Hvis du har kuttet utgiftene til beinet, kan det kanskje være mulig å gjøre noe med inntektssiden. Ikke alle har mulighet til å jobbe mer, men forhåpentligvis er det noen støtteordninger du kan søke på, råder forbrukerøkonomen.
– Sjekk Bufdir.no for støtteordninger og bostøtteordninger for hva du har krav på, sier Sandmæl.
Husk at banken alltid er åpen for en prat, for å finne løsninger sammen med deg.
– Selv om situasjonen du er i føles håpløs, er det alltid best å ta kontakt med banken så tidlig som mulig. Hvis du venter, vokser problemene seg bare større, sier Sandmæl.
Banken kan hjelpe deg med å planlegge økonomien fremover, sette opp et budsjett og tilby tjenester som avdragsfrihet, dersom du har problemer med å betale ned lånet ditt en periode.