Kortet som kan redde ferien

Europeisk helsetrygdkort hjelper tusenvis av norske turister på ferie i EØS-land og Sveits. Kortet bestiller du enkelt på helsenorge.no.

DU TRENGER EUROPEISK HELSETRYGDKORT I EUROPA: Skaff deg Europeisk helsetrygdkort i god tid før ferien starter. Foto: NTB Scanpix
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 14. jun 2019
Artikkelen er flere år gammel

Å bli syk på ferie kan være skikkelig kjipt. Ofte er det første man blir spurt om på klinikken eller sykehuset om man har Europeisk helsetrygdkort. Likevel er det de færreste av oss som vet hva det egentlig innebærer.

– Ved å vise helsetrygdkortet hos offentlig lege eller offentlig sykehus når du er på Europa-ferie, skal du få nødvendig helsehjelp på samme vilkår som innbyggerne i det landet du oppholder deg i. Hvis ulykken er ute eller du blir syk, betaler du egenandel på linje med borgerne der, sier avdelingsdirektør Heidi Kvaal Djupvik ved Helfo servicetjenester.

Hun oppfordrer alle som skal reise i EØS-land eller Sveits å skaffe seg Europeisk helsetrygdkort i god tid før ferien starter. Vær oppmerksom på at kortet ikke gjelder i Tyrkia og i den tyrkiske delen av Kypros, da disse ikke er EØS-land. Der er det kun reiseforsikring som gjelder.

Går kortet ditt ut i år? Bestill på helsenorge.no

Du må i utgangspunktet være medlem i folketrygden og være statsborger i et EØS-land for å få kortet.

– Bestill Europeisk helsetrygdkort gratis på nettsiden helsenorge.no. Der finner du også nyttig informasjon om bruk av kortet. Dersom du ikke har tilgang til å bestille kortet på helsenorge.no, kan du ringe 800HELSE (800 43 573). Alle i familien må ha hvert sitt helsetrygdkort på reise. Når du bestiller, kan du samtidig bestille til ektefelle og barn, sier avdelingsdirektør Kvaal Djupvik.

Ta med et telefonnummer

Europeisk helsetrygdkort

Europeisk helsetrygdkort har en varighet på tre år fra det er utstedt. Datoen finner du på kortet.

665 000 norske borgere har kort som utløper i år. Har du allerede et helsetrygdkort, bør du sjekke at kortet fortsatt er gyldig. Når det nærmer seg utløpsdato må du selv sørge for å bestille et nytt. Leveringstiden for helsetrygdkort er normalt 10 virkedager.

Helsetrygdkortet gir deg tilgang til nødvendig offentlig helsehjelp i alle EØS-land og Sveits. Vær oppmerksom på at kortet ikke gjelder i Tyrkia og i den tyrkiske delen av Kypros, da disse ikke er EØS-land. Der er det kun reiseforsikring som gjelder.

Rekker du ikke å få kortet før du reiser på ferie, noterer du deg telefonnummeret 00 47 23 32 70 30. Ring dette nummeret dersom du har behov for nødvendig helsehjelp på ferie i et EØS-land. Helfo kan da eventuelt sende en «hasteblankett» direkte til det offentlige sykehuset eller legesenteret du befinner deg på. Telefonen er betjent på hverdager fra 08.00 til 15.30.

Du trenger reiseforsikring i tillegg til Europeisk helsetrygdkort

Trygdekortet gir deg riktignok samme rettighetene og egenandelene som innbyggerne i landet, men egenandelene kan være høye. Det er blant annet dette du trenger en reiseforsikring til: DNBs reiseforsikringer dekker alltid egenandelen. I tillegg dekker en reiseforsikring mange andre uforutsette kostnader, i følge produktansvarlig for reiseforsikring i DNB, Anne Hoff.

– Reiseforsikringen har en langt bredere dekning da den dekker utgifter til hjemtransport om du ikke kan reise hjem på vanlig måte. Den dekker deg også om du blir lagt inn på privat sykehus.

Hoff forteller at en reiseforsikring også vil sørge for at du får god nok behandling.

Avdelingsdirektør Heidi Kvaal Djupvik ved Helfo servicetjenester. Foto: HELFO / Morten Rakke
Det kan det bli nødvendig å bli flyttet over til et privat sykehus for nødvendig behandling

– I enkelte land er standarden på offentlige sykehus lav, og blir man utsatt for en alvorlig sykdom eller ulykke kan det bli nødvendig å bli flyttet over til et privat sykehus for nødvendig behandling. Reiseforsikringen vil dekke transporten til det private sykehuset og utgiftene til videre behandling. I tillegg vil den dekke utgifter om det er nødvendig å tilkalle familiemedlemmer eller andre.

Les mer om reiseforsikring hos DNB her

DNB har beste reiseforsikring

Dette bruker nordmenn reiseforsikringen på

1 av 5 unge har ikke reiseforsikring