- Det er kjipt å gå rundt hele livet og skulle være avhengig av noen

#huninvesterer: – Jeg føler aksjer og investeringer blir et tema for gutter tidligere i livet enn for jenter. Det er først når du starter på studier og får kontroll over egen økonomi at dette virkelig går opp for en, forteller Victoria Lavold.

FÅTT OPP ØYNENE FOR INVESTERING: Siviløkonomstudentene Victoria Lavold (21) og Ingrid Bergsten (20) har hatt en bratt læringskurve i Børsgruppen Aktie. Foto: Kornelia Minsaas
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 21. okt 2019
Artikkelen er flere år gammel

Etter at Victoria Lavold (21) og Ingrid Bergsten (20) ble med i Børsgruppen Aktie fikk de virkelig øynene opp for investering, aksjemarkedet og forvaltning av egne penger. Jentene studerer siviløkonomi på Handelshøyskolen BI og er styremedlemmer i studentutvalget. Slik har de fått en bratt læringskurve.

Denne artikkelen er en del av arbeidet DNB gjør for å rette opp i økonomiske skjevheter mellom kvinner og menn. Vi kaller det for kapitalgapet.

Bør du spare og investere? Test deg selv

Ikke lenger redde for å ta risiko

– Selv har jeg nå åtte fond, og har tidligere prøvd meg i aksjemarkedet. Mitt beste tips for er å bare kaste seg ut i det, sier Victoria. – Da blir du nødt til å følge med, legger hun til.

– Man lærer best av å prøve og feile, forteller Ingrid. – Spesielt i Børsgruppen lærer vi mye om å ta risiko, spesielt gjennom Skoleduellen hvor vi forvalter 100.000 kroner gjennom et år, og under Aksje-NM hvor vi opererer med virtuelle penger. Her er det fullt lov å gjøre feil, og det går ikke så hardt utover lommeboka som det ville gjort privat, forklarer hun.

Victoria er enig.

– Den praktiske erfaringen vi får gjennom studentutvalget gjør oss tryggere på egen investering, forteller Victoria.

Jeg skal ærlig innrømme at hvis interessen ikke er til stede, så blir det fort endring i samtaleemne
SPENNENDE Å FØLGE MED PÅ MARKEDET: For å holde seg oppdatert og kunne predikere fremtiden, følger Ingrid Bergsten daglig med på aksjemarkedet og Oslo Børs. Foto: Kornelia Minsaas

Opplever at venninner vil lære av dem

– Etter vi ble med i Børsgruppen er aksjemarkedet blitt et normalt samtaleemne i hverdagen – også med venninner som studerer andre ting. Jeg synes det er kjempemorsomt når folk som vet lite, vil lære mer! Men jeg skal ærlig innrømme at hvis interessen ikke er til stede, så blir det fort endring i samtaleemne, forteller Ingrid.

– Man kan jo si det på denne måten: Hvem trenger ikke penger? Det er noe som angår alle, og er viktig å prate om, sier Victoria.

Det er viktig å ha en mening om hvordan du best mulig kan forvalte dine egne penger

– Uansett hvilken retning du velger i livet eller hvilken utdanning du tar, så er det viktig å sette seg inn i pengers verdi og sin egen økonomi – og ha en mening om hvordan du best mulig kan forvalte dine egne penger. Man gjør det jo for sin egen del! Det er kjipt å gå rundt hele livet og skulle være avhengig av noen, sier Ingrid.

Victoria ønsker at flere jenter engasjerer seg.

– Det er viktig at jenter tar et tak, og får oversikt over egen økonomi. Jeg føler gutter er flinkere på dette, som trolig er grunnen til at menn tjener mer enn jenter i dag – og dét må vi gjøre noe med, mener Victoria.

Hvordan er kjønnsbalansen i Børsgruppen?

– Den er bra! Vi er omkring 20 aktive jenter og 25 aktive gutter, og vi er opptatt at av at alle skal behandles likt. Vi skiller ikke mellom kjønn når det kommer til kompetanse og deltakelse, forteller Ingrid.

– Skal jeg sette fingeren på noe, så kan det være at gutter ofte kommer inn i Børsgruppen med mer forkunnskaper. Når vi pitcher ideer er det lett at guttene ser til hverandre, da de ofte er tryggere på egne kunnskaper og ideer. Her er det viktig at jenter også har troen på seg selv og sine egne oppfatninger. Vi er jo like gode, forteller Victoria.

Kom i gang med fond og sparing

DELER EGEN KUNNSKAP VIDERE: Victoria Lavold og Ingrid Bergsten mener at å utveksle kunnskap med hverandre er viktig for å bli tryggere på investering. Foto: Kornelia Minsaas

Børsjentenes beste tips for å lære mer om investering og aksjer

– Skaff deg oversikt over hva som skjer. Les aviser, finn forumer på Facebook og Google, og lytt til podkaster. Prøv deg fram, begynn i det små og aldri invester mer enn du har råd til å tape, tipser Victoria.

Pengetabu av DNB handler om det du lurer på, men ikke tør å spørre om

– En god start er å opprette en fondskonto. På bankens hjemmesider står det ofte mye informasjon om hvilke typer fond de tilbyr, og hva slags risiko og avkastning du kan forvente. Sett av en liten sum med penger, og følg med, tipser Ingrid.

Hva med aksjer?

– Skal du investere i aksjer for første gang, bør du bestemme deg for ett spesifikt og robust selskap, og følge tett med på dette. Les nyheter og følge med på aksjekursen og sektoren selskapet befinner seg i. Slik får du smaken på hvordan markedet oppfører seg sammen med den aksjen og aksjekursen, forteller Ingrid.

– Et godt råd er å investere i flere sektorer, og ikke bare én. Brått kan det gå ned i ett marked, og hvis alle aksjene dine er eksponert overfor ett område kan du tape mye penger, forteller Victoria.

Ingrid sier at for å bli god på investering er det viktig at du ønsker å utvide kunnskapen sin.

– Skal du investere i aksjer krever det tett oppfølging, kunnskap og tid, legger Ingrid til.

Hvilke sektorer tror dere det er smart å investere i nå?

– Helse, teknologi og fornybar energi, sier Ingrid.

– Enig, grønne selskaper har steget utrolig mye på børsen i år, legger Victoria til.

Merk:  Fremtidig avkastning i fond vil alltid avhenge flere forhold. Blant annet av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen i fond vil i perioder være negativ som følge av kurstap.

Ønsker du personlige råd rundt egne investeringer bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.