- Det er veldig verdt det når du først når sparemålene

Livsnyteren Aurora Aldrin prioriterte knallhardt, og droppet både byturer og spontan handling. Premien var å reise til både Tokyo, New York og Hongkong i løpet av et par måneder. Her er hennes beste sparetips!

PRIORITERER REISING: – Iblant er det vanskelig å spare. Man må kanskje si nei til sosiale ting eller gjøre om på planer for at det skal bli mer økonomisk, innrømmer Aurora. Foto: Privat
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 19. jun 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Reising er noe av det som gir meg mest her i livet, sier Aurora Aldrin (23 år), som var så heldig at hun også kunne dra nytte av rabattene hun fikk fordi hun tidligere jobbet som flyvertinne.

– Mange sparer til leilighet, bil og så videre, og det er selvfølgelig utrolig flott, men for meg er det mye viktigere å være rik på opplevelser, sier Aldrin.

Klar prioritering

For å få råd til å reise har Aldrin prioritert sparing foran mye annet.

– Jeg må jobbe hardt, spare aktivt og gjøre prioriteringer hver eneste dag om jeg har et sparemål, sier Aldrin.

Hva er det mest krevende på veien mot å nå sparemålene dine?

– For min del er det nå at jeg er fulltidsstudent. I tillegg er jeg en selverklært livsnyter, så jeg synes det er kjipt å ikke få vært med på alt eller måtte legge spontaniteten min til side iblant. Men det er veldig verdt det når du først når sparemålene, forteller hun.

I år har Aldrin spart nok til å reise til både Tokyo, New York og Hongkong, og i fjor sparte hun og hennes tidligere kjæreste opp til en tur til Bali.

Slik sparer Karen store summer på mat

Nordmenns sparing

Nær 6 av 10 nordmenn sparer fast.

3 av 10 sparer ikke fast, men setter av penger når de kan (når det er rom for det)

4 av 10 sparer fast og setter i tillegg av ekstra penger dersom det er rom for det i økonomien , mens 2 av 10 ikke setter av penger utover den faste sparingen

Kun 8 prosent har ikke penger til overs – kan ikke spare noe

1 av 3 planlegger å sette av mer penger til sparing fremover, mens 2 av 3 ser for seg uendret mengde sparing

Kun 23 prosent har et helt tydelig sparemål

28 prosent oppgir at reise/ferie/fritid er hovedmål for sparingen.

Ha noe i bakhånd: 26 prosent

Pensjon: 21 prosent

Bolig 19 prosent

Kilde: DNBs forbrukerbarometer høst 2018

BALI: Fem måneder med sparing, forbruksskutt og på ett tidspunkt sjonglering av tre ulike jobber, brakte Aldrin til Bali i fjor sommer. Foto: Privat

Det er mange som i likhet med Aldrin setter reising som ett av sine prioriterte sparemål.

Ifølge DNBs forbrukerbarometer høsten 2018 oppga 28 prosent av de spurte at reise / ferie / fritid var hovedmål for sparingen.

Budsjett, budsjett og budsjett

Hva er dine triks for å klare å spare til ferier?

– Det er vanskelig å ha råd til å reise mye når du er student, men mitt triks er vel stort sett at det er der jeg legger fokuset mitt. Jeg sparer «alt» til ferier, bortsett fra om det er andre viktige ting jeg må legge av penger til, sier hun.

Og nøkkelordet er budsjett.

– Jeg er opptatt av budsjett. Jeg setter opp et budsjett hver eneste måned og ser hva jeg har å rutte med, sier hun.

Det ble mye nudler og havregrøt, men absolutt verdt det

Hun kjører en kombinasjon av faste trekk, og setter ellers av så mye hun kan.

Etter at hun besøkte Tokyo i januar strammet hun ekstra til.

– Jeg opprettet sparemål i Spare-appen, ordnet et trekk for hver gang jeg bruker kortet, og la over maksimalt av det jeg kunne hver måned ved lønning. Det ble mye nudler og havregrøt, men absolutt verdt det, forteller Aldrin.

Sparingen ble til en tur til New York og Hongkong, med bare et par dagers mellomrom.

HONGKONG: – I Hongkong ble jeg overveldet av hvor utrolig hyggelige og åpne folk var, og jeg opplevde å få mange nye venner, sier Aldrin. Foto: Privat

Hvordan føles det å klare å spare nok til å dra på feriene du har ønsket deg?

– Det er deilig når man setter seg på flyet etter å ha jobbet hardt over lengre tid; da føles det verdt det at man droppet den byturen forrige måned, eller tok et par kvelder med Netflix framfor kino med venner. Når det er sagt er det viktig å kose seg også, men bare ha i bakhodet at alle monner drar! Byliv og shopping kommer til å være her når du kommer hjem også, oppmuntrer Aldrin.

Det er mange måter å spare på, der du nesten ikke legger merke til at du sparer

Sparer uten å legge merke til det

På veien mot sparemålene har Aldrin samlet opp mange smarte sparetriks, i tillegg til å sette opp budsjett og holde seg til det.

– Det er mange måter å spare på, der du nesten ikke legger merke til at du sparer. For eksempel setter jeg av et fast beløp til strøm hver måned, og alltid litt mer enn jeg vet regningen kommer på. Dersom strømregningen blir mindre enn planlagt legger jeg resterende rett til sparing med en gang, forteller Aldrin.

Hun passer også på å bruke fordelskort og bonusordninger, både for å få tilbud og for å spare.

– Når jeg overfører oppspart Trumf til bankkortet, går det rett på sparing til ferier, sier Aldrin.

Planlegger smart

Feriebudsjettet nyter også godt av rabattene hun får ved å være lojal kunde.

– Hos for eksempel hotels.com kan du få hver 11. natt på hotell gratis, så jeg bestiller alltid hotell gjennom samme side, eller eventuelt gjennom Airbnb hvis det er svært mye billigere. Det går også an å kombinere selv, om det kan være slitsomt å bytte bosted i løpet av reisen. Til gjengjeld kan du spare utrolig mye, forteller hun.

– Det samme gjelder flybilletter. Legg alltid inn Rewardnummer hos Norwegian og Eurobonusnummer hos SAS, eventuelt hos andre flyselskaper som har slike ordninger. Her kan en spare masse penger på neste reise, sier Aldrin.

Prøv å begrens restaurantbesøkene til maks ett om dagen

Hun forteller at hun passer på å ikke overforbruke når hun først reiser, slik at det ikke går for lang tid til hun har råd til neste tur.

Da passer hun på å ikke ta taxi, men heller benytte sjansen til å se seg rundt med tog og buss, på turistpass om det finnes.

Mat er det også mulig å spare på.

– Prøv å ikke spise på restaurant til hvert måltid, ta en tur på nærmeste matbutikk og prøv å begrens restaurantbesøkene til maks ett om dagen, sier Aldrin.

– Husk også å kjøpe SIM-kort der du er hvis du ikke har Roam Like Home. Her kan du spare masse penger framfor å få en superdyr telefonregning neste måned, råder Aldrin.

Her er Aurora Aldrins beste sparetips til reiselystne:

  • Begynn i det små.
  • Sett opp et budsjett hver måned, og hold deg til det.
  • Se gjennom faste utgifter – kan du kutte ut abonnementer, endre telefonabonnement? Flere av disse abonnementene har studentrabatt – for eksempel Spotify.
  • Kjør en shoppestopp.
  • Ta med kaffe hjemmefra i stedet for å kjøpe på skole / jobb hver dag, og ta med matpakke.
  • Dropp noen byturer eller restaurantbesøk – og vips, så har du kanskje flere tusen til overs (avhengig av hvor mye du gjør av dette til vanlig).
  • Sett opp sparemål i Spareappen med en (realistisk) tidsfrist – for min egen del kan dette tidspresset hjelpe for å legge inn en ekstra innsats.

 

BALI: Det var filmen «Eat, Pray, Love» som fristet Aldrin på reise til nettopp dette stedet. Foto: Privat.
Sparemål i Spareappen

Aurora Aldrin bruker sparemålene i appen Spare aktivt. Det gjør de aller fleste av Spare-brukerne også, i snitt har de 2,4 sparemål.

Bolig er det vanligste sparemålet blant de unge, hele 85 prosent av gruppen fra 18–25 år sparer til bolig. Andelen som sparer til bolig synker med stigende alder.

I DNBs siste brukerundersøkelse for Spare-appen (fra uke 6 2018) var det å legge seg opp en buffer er det vanligste sparemålet blant alle Spare-brukerne (62 prosent), etterfulgt av pensjon (50 prosent) og ferie (39 prosent).

Når du setter opp et sparemål i Spare, velger du selv hva som er målsummen din, og hvor lang tid du har på deg. Da forteller appen deg hvor mye du må spare i måneden for å nå målet.

Du kan også velge å spare når du drar kortet, eller når du betaler regninger. I tillegg kan spare ekstra når du vil, med impulssparing.