Dette er de vanligste bilulykkene i sommer

Du skal kanskje legge ut på en avslappende bilferie i år, men for bilen din blir turen alt annet enn ferie. Bilferien er faktisk en av de tøffeste øktene bilen din må gå igjennom i løpet av livet.

Lesetid 5 min lesetid
Publisert 15. feb. 2018
Artikkelen er flere år gammel

– På bilferie kjører vi lengre enn vanlig, fortere enn vanlig og bilen er mer fullastet. I tillegg byr varme sommertemperaturer på utfordringer for motoren. Til sammen fører dette til en eksplosiv økning av motorhavari og andre problemer når vi drar på bilferie, sier kommunikasjonsrådgiver i DNB Forsikring, Vidar Korsberg Dalsbø.

– Det er motorstopp, startvansker, punktering, feilfylling og utelåsing, som er de vanligste situasjonene som medfører veihjelp om sommeren, sier han.

Viking redningstjeneste, som er DNBs samarbeidspartner på bilberging, opplever en voldsom økning i assistanser i løpet av sommerferien.

– Viking opplever en dobling i antall assistanser i sommermånedene juni, juli og august, og juli er helt klart tiden når det er mest trykk og høyest beredskap hos oss, sier Joachim Tandberg, salgsdirektør i Viking.

Dette er en oversikt over økningen i ulike typer assistanser fra Viking Redningstjeneste fra juni til juli måned.

– Høyere fart og lange avstander bidrar til å slite på dekkene, men økningen i antall punktering skyldes først og fremst at man glemmer å fylle dekkene med mer luft når bilen er fullastet. Da blir det en annen slitasje på dekkene. Heldigvis kan de fleste punkteringer repareres på stedet ved at man «plugger» dekket, sier Tandberg.

– I sommersesongen ser vi også en stor økning i feilfyllinger. Dette kan skje på grunn av feriestress eller at vi bruker lånte biler. I tillegg fyller vi ofte drivstoff på ukjente bensinstasjoner eller i utlandet der det er språkbarrierer. Hvis du feilfyller må du ikke starte bilen, for da kan motoren bli ødelagt. Ta kontakt med forsikringsselskapet eller bilredning så hjelper vi deg, oppfordrer Tandberg.

Motortrøbbel
Nedenfor er det en oversikt over de assistanseårsakene Viking Redningstjeneste opplever i juli

Dalsbø mener at mye av motorproblemene kunne vært unngått hvis bileier satt av litt tid til å klargjøre bilen før sommerferien.

– Om det er kort tid til service kan det lønne seg å ta service før ferieturen. Du bør uansett sjekke motorolje, batteri, kjøleveske/frostveske og bremseveske før du legger ut på landeveien.
– Og husk å tenke på sikkerheten. En driftssikker bil er en trygg bil, men du kan gjøre bilen enda tryggere ved å pakke bilen riktig og planlegge turen godt, avslutter Dalsbø

Ting å passe på før man begir seg ut på bilferie

Klargjør motoren:
Motoroljen skal være ny og fersk! Det reduserer faren for motorhavari. Bruk riktig olje: hvilken type du skal bruke står i instruksjonsboka, og husk at enkelte biler anbefaler ulike typer oljer for sommer og vinterføre. Sjekk også batteriets tilstand og ladekapasitet før du reiser, og har du en gammel bil kan det være lurt å ha med startkabler eller batterilader. Sjekk at du har nok kjølevæske/frostvæske. Det gjør at motoren tåler mer varme. Det kan være svært praktisk om du havner midt i en kø i sommer-Europa. Om du ikke har hatt bilen på service på lang tid, kan det lønne seg å skifte bremsevæske.

Riktig trykk i dekkene:
Husk at en fullpakket bil er tyngre enn en hverdagsbil. Det er store muligheter for at du må tilføre luft for at bilen skal ligge riktig på veien i ferien. Punktering står for en vesentlig del av alle skadeårsaker i sommermånedene, så sørg for at alt er i orden med dekk og lufttrykk før du kjører avgårde på ferie. Punktering kan skyldes tyngre belastning på bilen, og at man ferdes på veier med høyere hastigheter og varmere klima enn normalt. Husk også reservehjulet!

Pakking av bilen:
Pakk den tyngste bagasjen så langt fremme i bagasjerommet som mulig. På denne måten vil vekten bli fordelt på midten og bilen vil få bedre kjøreegenskaper.
Ikke ha løse ting liggende inne i bilen. Om en flaske vann på en halv liter blir slengt mot ruten fra baksetet i 80 km/t veier den hele 30 kg. Den er ikke god å få i bakhodet.

God sikt:
Vask vinduene før avreise – også innvendig! Trafikkfilm reduserer sikten i sola. Husk også nok spylevæske, og at frontruta er fri for steinsprutskader.

Trivsel underveis:
Det kan bli varmt i bilen og når man kjører lange strekninger er det lurt å ta med seg litt ekstra drikke til alle passasjerer.
Hvis du har utålmodige barn i baksetet gir mange bensinstasjoner ut gratis aktivitetshefte til barna på sommeren. Barna synes også det er gøy å spille bilbingo med mamma og pappa. Hvis dere bruker iPad, anbefaler vi at denne er festet.

Det blir varmt i bilene i solsteken:

Verken barn eller husdyr må etterlates i bilen. Det tar overraskende kort tid før bilen blir varm som en bakerovn. Du kan også få ødelagt eiendeler som ligger igjen som enten smelter eller går i stykker. Å legge igjen kostbare ting eller bagasje i bilen er for øvrig aldri en god ide, for tyver har blitt veldig oppmerksom på dette de siste årene.

Husk forsikring:
På bilferie til utlandet er det lurt å kombinere bilforsikring med en reiseforsikring. Reiseforsikringer dekker generelt sett utgifter du får ved tap av reisegods, ved sykdom, skade eller dødsfall på reise, og ved enkelte erstatningskrav du forårsaker. Du bør også sjekke at antall kjørte kilometere ikke overstiger antall kilometer som er avtalt i forsikringen. Dersom du overstiger antall kilometer, kan du risikere en avkortning i erstatningen om uhellet skulle være ute.

Hvis uhellet er ute?
Husk å lagre nummeret til veihjelp. Både DNB og andre forsikringsselskaper er med deg på veien, og skulle du få problemer med bilen kan du ringe DNB veihjelp hele døgnet, også fra utlandet. Viking vil på vegne av DNB bistå med råd og hjelp døgnet ved biltrøbbel. Gjennom Vikings kontaktnett kan vi hjelpe i hele Europa.
Sist, men ikke minst; Husk at det er ferie. Stress ned, da blir kjøreturen triveligere for alle.