Det siste året har boligprisene knapt økt. Samtidig spår ekspertene stabile boligpriser framover, og rentene skal videre opp, sier DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Hun har følgende oppfordring:
– Nå kan du virkelig spare i medvind! Det er ikke mer enn et par år siden frustrasjonen til unge boligkjøpere var til å ta og føle på. Sparingen deres holdt ikke på noen måte tritt med prisveksten i boligmarkedet, sier Sandmæl.
Hun sier det var som å spare i sterk motvind. Målet flyttet seg stadig lenger vekk. Nå har situasjonen snudd. De siste 12 månedene har boligprisene økt med 2,2 prosent, ifølge Eiendom Norge. Altså godt under hva du har fått i rente på BSU-kontoen din i samme periode.
Her kan du se hvilken rente du får per år i BSU.
Alle som har spart i BSU det siste året, har slått boligmarkedet ned i støvlene, sier forbrukerøkonomen. Og er du en av dem som ikke har kommet i gang, så har toget altså på ingen måte gått fra deg.
Går det som prognosemakerne mener vil det nemlig bare bli enda mer lønnsomt å spare til bolig framover.
En god stund framover vil pengene dine sannsynligvis vokse raskere på BSU-kontoen enn hva prisene gjør i boligmarkedet
Landets boligeksperter og makroøkonomer er nemlig ganske enige; de tror på ganske uendrede boligpriser framover.
– Samtidig er rentene på vei opp, også renten på BSU. Det er gode nyheter til alle som sparer for å få boliglån. En god stund framover vil pengene dine sannsynligvis vokse raskere på BSU-kontoen enn hva prisene gjør i boligmarkedet, forteller forbrukerøkonomen.
Myndighetene våre har fastsatt egne regler for hvordan bankene skal vurdere de som søker boliglån. Reglene står nedfelt i Boliglånsforskriften, som alle norske banker må følge.
Der står det blant annet at du selv må stille med 15 prosent av boligens kjøpesum i egenkapital. Koster boligen to millioner får du derfor bare 85 % av det i lån, følgelig maks 1,7 millioner. Forbrukerøkonomen minner om at resten av pengene må du skaffe selv.
Og jo tidligere du begynner, jo mindre trenger du å spare hver måned.
De fleste kommer ikke unna å spare en stund til sin første bolig. Samtidig vil de som sparer mest lønnsomt komme mye raskere til målet. Under ser du hva 2.000 kroner i en månedlig spareavtale blir over noen år i ulike spareformer. Ønsker du å sjekke andre månedsbeløp eller antall år, se selv i DNBs sparekalkulator!
Har du en skattbar inntekt, bør du spare i BSU. Boligsparing for Ungdom er den mest lønnsomme risikofrie spareformen som finnes i Norge i dag. Renten er høy og du får i tillegg 20 prosent fradrag på skatten på årlig spart beløp. Nettopp skattefradraget gjør ordningen så bra, det blir nesten som å få 20 prosent ekstra i rente hvert år!
BSU er helt klart førstevalg for alle som kan kreve skattefradrag.
Har du ikke skattbar inntekt er BSU Start et smart alternativ. Det er en konto hvor du får samme høye renten, men uten skattefradrag. Grunnen til at du bør bruke den kontoen før du får skattbar inntekt er at du bør unngå å «bruke opp» BSU-sparekvoten din før du kan få skattefradrag*.
Når du så har en høy nok skattbar inntekt kan du heller flytte pengene over på vanlig BSU og få skattefradrag da. Les mer om BSU Start.
Aksjefond er også en spareform som passer godt til boligsparing, hvis du har noen år på deg. Fondssparing er normalt den mest lønnsomme spareformen for folk flest. Sparer du i 5-10 år kan du regne med en årlig gjennomsnittlig avkastning på mellom 5-8 prosent** Les mer om aksjefondssparing .
*Årlig rente på BSU-konto hos DNB var 3,60 prosent fram til 7.5.19, per 8.5 ble renten satt opp til… I tillegg får du 20 prosent skattefradrag for spart beløp. Du kan maksimalt spare 25.000 kroner per år og 300.000 kroner totalt.
**Avkastningen i aksjefond kan svinge kraftig fra år til år, dette er et normalt gjennomsnitt over en periode på minimum 5 år. Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Avkastningen kan bli langt høyere eller lavere.