Dette gjør Stine (26) for å leve grønnest mulig

#huninvesterer: – Jeg ønsker at livsstilen min ikke skal skade planeten vi bor på.

SPARER GRØNT: – Jeg ble bevisst på at sparepengene mine også kan utgjøre en forskjell, sier Stine Friis Hals. Foto: Privat.
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 17. okt. 2019
Artikkelen er flere år gammel

I forbindelse med kampanjen #huninvesterer har DNB Nyheter blitt kontaktet av flere kvinner som ønsker å fortelle om hvordan de sparer for å tette kapitalgapet mellom kvinner og menn. Stine Friis Hals (26) er blant disse.

Noen ganger går det veldig fint, andre ganger feiler jeg totalt

– Dette var ikke akkurat sjokkerende. Det er bare nok en bekreftelse på at vi lever i en mannsdominert verden, sier Stine om #kapitalgapet.

Stine kommer opprinnelig fra Namsos, men har bosatt seg i Oslo. Hun beskriver seg selv som «fullbooket, kaffetørst og utålmodig». I tillegg er hun opptatt av å leve bærekraftig.

– Jeg vil ikke at mitt forbruk og mine vaner skal ødelegge for dem som kommer etter meg. Derfor forsøker jeg å tenke langsiktig i alt jeg gjør – og finne best mulig måter å gjøre ting på. Noen ganger går det veldig fint, andre ganger feiler jeg totalt.

LESEHEST: Stine jobber i forlag og elsker å lese. Foto: Privat.

– Dette begynte jeg med i år

For Stine har veien mot en grønn livsstil handlet mye om å prøve og feile. Men hun har en klar oppfordring til alle:

– Vi må bli mer nøysomme på hva vi kjøper, på hvilken kvalitet vi velger på produkter og vi må spise opp maten vår. Vi må gjøre det vi kan for å leve mest mulig bærekraftig, sier hun.

Stine forteller at hun nå har begynt å investere i grønne fond fordi hun tror det kan være med å bidra til å løfte opp grønne bedrifter, som blant annet jobber med å redusere klimagassutslipp.

– Jeg sparer i fondene DNB Grønt Norden og DNB Miljøinvest. Dette begynte jeg med i år da jeg innså at jeg kan bidra med sparepengene mine. Jeg hadde uansett tenkt på å begynne å spare til pensjon, så hvorfor ikke bidra til noe godt i samme slengen, sier hun.

Hva slags fond passer deg? Ta testen her

TIPS OG TRIKS: På Instagram deler Stine tips til å leve bærekraftig – og litt strikkeinspirasjon. Sjekk ut kontoen hennes her. Foto: Privat.

Slik er Stine sin spareplan

Stine forteller at hun har hatt en tendens til å bruke penger så fort hun har fått de i hendene. Det var først når hun begynte å få mer inntekt at sparing kom på agendaen.

Det er på tide å oppgradere

Nå sparer Stine på en BSU-konto til bolig, i en sparekonto til kortsiktige ting som ferie, i fond til fremtiden og i en bufferkonto i tilfelle noe skjer.

Her kan du få en spareplan tilpasset deg

– Målet er å få nok egenkapital til å kunne kjøpe en større leilighet. I tillegg sparer jeg til hund og en ny gaming-PC. Nå gamer jeg på en 10 år gammel PC som jeg arvet av broren min, så det er på tide å oppgradere, forteller Stine.

Vil du spare som Stine?

Her finner du:

Boligsparing

Grønne fond

Bufferkonto

Sparekonto

Merk: Fremtidig avkastning i fond vil alltid avhenge flere forhold. Blant annet av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen i fond vil i perioder være negativ som følge av kurstap.

Ønsker du personlige råd rundt egne investeringer bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.