Dette lurer kvinner på, men vegrer seg for å ta opp

#huninvesterer: – Vi må hjelpe hverandre til å stå opp for oss selv, og det aller første vi må gjøre er å snakke sammen, sier forbrukerøkonom.

KVINNER ØNSKER RÅD: – Dette lytterbrevet er fra en som må gå i ulønnet barselpermisjon og leve på kontantstøtte, mens han skal leve på full lønn, forteller Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal.
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 12. des. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Gjennom Silje Sandmæls karriere som forbrukerøkonom og programleder i «Luksusfellen» er etterpåklokskap noe som har gått igjen som et tema i programmene. Setningen «Om jeg bare hadde visst» har hun hørt så altfor mange ganger.

Det er mange tøffe dilemmaer, og det kan være trist og frustrerende lesning

– Dessverre gjelder dette særlig kvinner. Innsikt DNB har hentet inn viser at det er et kapitalgap mellom kvinner og menn. Kvinnen har gjennomgående lavere kunnskap om økonomi, sparer mindre, eier mindre bolig, jobber mer deltid og er mer hjemme i ulønnet barselpermisjon som gir dårligere pensjon. Disse skjevhetene setter kjepper i hjulene for egen frihet, forteller Sandmæl.

Kapitalgapet gjør kvinnen ekstra sårbar ved et brudd eller hvis noe uforutsett skulle inntreffe, påpeker Sandmæl. – Jeg anbefaler alle kvinner å ta grep nå for å tette igjen skjevheten.

Test deg selv og se hvordan du bør spare

Kvinner ønsker hjelp

I mai lanserte hun podkasten Pengetabu. Som handler om de økonomiske utfordringene vi lurer på, men ikke tør å spørre om. De aller fleste spørsmålene som kommer inn er fra kvinner.

– Det er mange tøffe dilemmaer, og det kan være trist og frustrerende lesning. Det som går igjen er kvinner som føler seg urettferdig behandlet når det gjelder økonomi i et parforhold, forteller Sandmæl.

Det er mange tøffe dilemmaer

– Men, det som gjør meg skikkelig stolt, er å se at kvinner ønsker å ta grep. Dette er noe vi vegrer oss om å snakke om så her må vi hjelpe hverandre med å være åpne, sier Sandmæl.

Sandmæl opplever særlig at kvinner både ønsker og tar grep om å kjøpe seg mer inn i boligen og på sparefronten.

– Tallene viser at kvinner sparer mindre og gjerne har pengene stående på brukskonto eller en sparekonto. Mannen investerer i større grad pengene sine slik at de kan vokse i verdi som i aksjemarkedet. Her om dagen fikk jeg en melding av en ung kvinne som fortalte hvordan hun har begynt å spare i grønne fond for å sikre pensjonisttilværelsen og i håp om å kunne påvirke verden i en grønnere retning. Det er så rått å lese, sier Sandmæl.

Hvordan bør du spare? Ta testen og få svar tilpasset din profil

PENGER OG LYKKE: Her er Sandmæl sammen med Tommy Steine, programleder, skuespiller og standupkomiker, og Lise Vermelid Kristoffersen, som står bak bloggen og podkasten «Pengesnakk». De gjestet en kommende Pengetabu-episode hvor temaet var penger og lykke. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Handler om frihet

Tall fra undersøkelse gjennomført for DNB viser at sju av ti kvinner ønsker å være økonomisk uavhengig av partneren sin.

Ønsker å gjøre noe med det de opplever som en skjevhet eller urettferdighet i parøkonomien

– Penger handler om frihet, i dag og i fremtiden. Frihet til å kunne gå ut av et dårlig forhold, til å kunne realisere drømmene dine, til å gi barna dine et godt liv, til å slippe økonomiske bekymringer og til å kunne leve slik du ønsker som pensjonist, sier Sandmæl.

Tabu å snakke om

Sandmæl forteller at det som er gjennomgående i alle lytterbrevene er at kvinnen gir seg i krangelen med samboeren.

Har opplevd det som veldig ubehagelig når de har forsøkt å snakke med partneren

– Mange skriver at de sender inn spørsmålene sine til meg for å få backing på at de blir behandlet urettferdig. De aller fleste sier de ikke har snakket med noen andre om situasjonen, og at de har opplevd det som veldig ubehagelig når de har forsøkt å snakke med partneren sin om det. Da er det fort gjort å bare la det ligge. Og da vokser problemet seg større, sier Sandmæl.

Som forbrukerøkonomen påpeker er dette med penger tabu å snakke om, særlig når det skaper konflikt i parforholdet.

– Derfor er det så utrolig viktig at par snakker sammen. Og vi kvinner må dessuten hjelpe hverandre til å stå opp for oss selv. La parøkonomi bli et tema på venninnekvelder og samtaler med andre rundt. Jeg kan love deg at du ikke er alene om å være usikker på hva som er rettferdig, eller å stå midt oppi noe du synes er vanskelig, sier Sandmæl.

 

FRIHETEN TIL Å VELGE: «Ellen» sin samboer er spilleavhengig og stjeler penger fra henne. Etter å ha hørt rådene fra panelet, gikk det opp for henne at hun ikke trenger å finne seg i det. Hør episoden her. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Tre historier fra kvinner som føler seg urettferdig behandlet

Kan du gi noen eksempler fra lytterbrevene du får inn til podkasten?

– En av episode av «Pengetabu» handler om likestilt parøkonomi. Her tar vi opp tre lytterbrev fra kvinner som føler seg urettferdig behandlet i et forhold, forteller Sandmæl.

En som må gå i ulønnet barselpermisjon

Sandmæl fisker opp utskrifter av lytterbrevene fra vesken sin.

– Denne er fra en kvinne som ikke får kjøpe seg inn av samboeren slik at hun kan eie halvparten av felles bolig. Neste brev er fra en som må gå i ulønnet barselpermisjon og leve på kontantstøtte, mens han skal leve på full lønn. Det siste handler om en kvinne som bruker alle pengene hun tjener på familien, mens han har spart store summer til seg selv i aksjemarkedet – og tjener mer i tillegg, forteller Sandmæl.

FØLER SEG ALENE: – Mange skriver at de sender inn spørsmålene sine til meg for å få backing på at de blir behandlet urettferdig, forteller Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal.

Sandmæls fem steg til en likestilt parøkonomi

 • Kjøp deg inn i boligen og vær med på andre investeringer som sekundærbolig eller hytte
 • Ta felles økonomiske avgjørelser
 • Ta del i husholdningsøkonomien gjennom å få oversikt over regningsbunken. Det kan være lurt å opprette en felles konto der alt felles trekkes fra automatisk
 • Opprett en konto for felles løpende utgifter. Her bør man sette inn beløp ut ifra inntekt
 • Ha en konto hver til personlig bruk
 • Hvis du er samboer, skriv samboerkontrakt og legg inn hva dere skal gjøre hvis forholdet tar slutt
 • Hvis gift, fyll ut en ektepakt på det som skal holdes utenfor
 • Vær forsikret, og pass på at du har oversikt over hva disse dekker
 • Spar felles til det som er felles som ferie, oppussing osv.
 • Invester i din egen fremtid i fond eller aksjer
 • Skal du være hjemme eller jobbe redusert på grunn av barn bør du også få kompensasjon for tapt pensjonsopptjening
 • Sist, men ikke minst: Tør å ta kampene og stå på ditt!

Merk:  Fremtidig avkastning i fond vil alltid avhenge flere forhold. Blant annet av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen i fond vil i perioder være negativ som følge av kurstap.

Ønsker du personlige råd rundt egne investeringer bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.