Dette skal vi bruke på årets julefeiring. Særlig én gruppe skiller seg ut

– Denne summen er sjokkerende høy, sier forbrukerøkonom.

PRESS: – Jeg synes det er veldig synd at folk føler det er et kjøpepress i forbindelse med julen, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB: Foto: Pernille S. Borchgrevink.
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 12. nov 2019
Artikkelen er flere år gammel

I år skal vi bruke 13.320 kroner i snitt på julefeiringen. Dette er en økning fra fjorårets sum på 12.288 kroner.

Tre rentehevinger har ikke lagt en demper på julekosen. I år tråkker nordmenn igjen på forbruksgassen på vei inn i julen, etter et allerede høyt forbruk i fjor.

– Dette viser jo at det står godt til i husholdningene og at julekosen er noe vi nordmenn setter høyt. Husk at dette er et gjennomsnitt der de som tjener mye drar opp summen. Ikke se på dette som en veiledning. Gi ut ifra det du har og ikke det de rundt deg gir, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Øker på alle poster

I år øker vi forbruket på alle postene. Særlig julegavene, den største posten i julebudsjettet, skiller seg ut.

Der vi i fjor skulle bruke 6.145 i snitt på gaver øker nå summen til 6.570 kroner i snitt.

Denne summen er sjokkerende høy

Igjen er det besteforeldrene som skal bruke mest på julegaver, hele 9.369 kroner i snitt. Dette er en økning med 1.440 kroner sammenlignet med i fjor.

– Denne summen er sjokkerende høy. Helt siden DNB begynte å måle nordmenns pengeforbruk i julen, har vi sett at besteforeldrene har ligget på beløpstoppen, men aldri har summen vært i nærheten av så høy som i år, sier Sandmæl.

ER DET GREIT? Sandmæl forteller at i den ene episoden av podkasten Pengetabu var det stor uenighet i studio rundt spørsmålet om det er greit for foreldrene å begrense gavehaugen. Foto: Stig B. Fiksdal.

– Gaver er en måte å vise kjærlighet på

Hva tror du er grunnen til at besteforeldrene skal gi så mye?

– Det har vært en klar levekårsforbedring i Norge i de siste 25–30 årene. Nordmenns inntekt og formue har økt kraftig, og befolkningens materielle standard er forbedret. De som er pensjonister i dag har vært med på denne oppturen, og mange sitter derfor igjen med store verdier, sier Sandmæl.

Synd at folk føler på et kjøpepress i forbindelse med julen

Paradoksalt nok viser undersøkelsen at besteforeldrene også er de som føler mest på kjøpepress.

– Jeg synes det er veldig synd at folk føler det er et kjøpepress i forbindelse med julen. Å handle julegaver skal være hyggelig. I podkasten min «Pengetabu» har vi blant annet snakket om at gaver er en måte å vise kjærlighet på. Jeg tror dette gjenspeiler seg i de ville gavesummene, sier Sandmæl.

GI TID: – Husk at det er andre måter å vise kjærlighet på uten å tømme lommeboka og skape bortskjemte barn, sier Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal.

Tid har blitt en mangelvare

Forbrukerøkonomens råd til de som har planlagt dyre julegaver, er å tenke seg om to ganger.

Det kommer en dag i morgen

– Kvalitetstid er en sjelden vare i dagens tidsklemme. Husk at det er andre måter å vise kjærlighet på uten å tømme lommeboka og skape bortskjemte barn. Hva med å heller gi en opplevelse? Jeg har sett barn som har så mange gaver under treet at de ikke engang orker å pakke opp alt, sier hun.

Sandmæl har også et annet gavetips som gir verdi i fremtiden.

– Det kommer en dag i morgen der barna også skal ha det fint. Hva med å gi en gave til fremtiden gjennom sparing til for eksempel deres første bolig, sier Sandmæl.