Dette sløste Niklas 230.000 kroner på: - De mest vanvittige ting

«Jeg gulper nesten litt når jeg sier det», sier Niklas i neste episode av «I Lomma på Silje».

ABLEGØYER: – Et døgn med Niklas var litt som å få være med en tenåring som har stjålet bankkortet til pappa. Det forsvant penger på de mest vanvittige ting, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB og programleder. Foto: TV 3.
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 19. feb. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Niklas Baarli er programleder i Radio 1 og tredje kjendis ut i ilden for å få hjelp av forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, i programmet «I lomma på Silje». Programmet er et samarbeid mellom DNB og TV 3.

Det forsvant penger på de mest vanvittige ting

I episoden flytter Sandmæl inn på sofaen til Niklas, i leiligheten på Majorstuen. Her bor han sammen med samboeren Benjamin og hunden Bjarne.

Alt ser ut til å være i sin skjønneste orden hos paret på Majorstuen, men lite aner programleder Sandmæl om hva Niklas skjuler i kontoutskriften sin.

«Her forsvinner det ut penger på de mest vanvittige ting», sier programleder Sandmæl.

Ding dong! «Å, det er bare mat til meg og Bjarne»

– Et døgn med Niklas var litt som å være med en tenåring som har stjålet bankkortet til pappa. Det forsvant penger på de mest vanvittige ting, sier Sandmæl og ler.

Tok taxi, bak trikken, på vei til jobben

Sandmæl hadde så vidt rukket å komme inn døren til Niklas før Foodora ringte på med middag.

– Morgenen etter startet med at vi tok taxi, bak trikken, på vei til jobben hans. Vi spiste pizzabuffet på Egon til frokost og ringeklokken gikk varmt med hjemlevering av Foodora, lavkarbomiddag og hundemat til Bjarne, forteller Sandmæl.

GLADGUTT: Her koser Niklas seg på balkongen med sin nye grill «Rolf». Foto: TV 3.

48 restaurantbesøk på tre måneder

Når Sandmæl går gjennom kontoutskriften til Niklas forstår hun at dagen hun har hatt med Niklas ikke er et engangstilfelle, men en helt vanlig dag.

Visste ikke om jeg skulle le eller gråte

– Det skal mye til for å overraske meg, men når jeg så Niklas sin kontoutskrift visste jeg ikke om jeg skulle le eller gråte, sier Sandmæl.

Blant transaksjonene til Niklas skjuler det seg blant annet 48 restaurantbesøk på tre måneder og flere abonnementer som får Sandmæl til å stusse over hva Niklas driver med på fritiden.

«Hvorfor har du Tinder Plus?!»

I tillegg til å bruke store summer på mat og taxi har Niklas en annen lommetyv, nemlig abonnementer og tjenester.

Det er for å pynte på pistolen min

Niklas har blant annet Tinder Plus, selv om han har en samboer, en rekke strømmetjenester han ikke bruker og et halvårskort på Tøyenbadet – selv om han ikke svømmer. I tillegg bruker han hele 4.000 kroner i året på spill.

«Det er for å pynte på pistolene mine i spillet», sier Niklas til sitt forsvar.

«Vet du hvor mye du bruker til sammen i året på abonnementer og tjenester», spør Sandmæl.

«4.000 kroner?»

«Nei, 14.000 kroner!»

HYGGE FOR ALLE PENGA: «Men det du må huske på, Silje, er at jeg er en investor. Jeg investerer i hygge. Jeg er som en Stordalen når det kommer til hygge, kan du si», sier Niklas i programmet. Foto: TV 3.

Sløser 230.000 kroner

Midt i episoden er tiden inne for at Sandmæl skal vise Niklas hvor mye han sløser. Hans største pengesluk er mat: Spise ute, handle uten mål og mening i matbutikken og få hjemlevering har kostet ham dyrt.

Niklas bruker over fem ganger så mye

– Niklas brukte hele 192.000 kroner på mat på et år. Ifølge referansebudsjettet til SIFO skal en mann i hans alder kunne leve på 34.560 kroner på mat i året. Niklas brukte altså over fem ganger så mye, forteller Sandmæl.

Etter å ha lagt sammen alle Niklas sine lommetyver kommer Sandmæl frem til at han sløser 230.000 kroner i året.

– Det positive med å sløse så mye er jo at du også kan spare tilsvarende, sier Sandmæl.

Alle kjendisene i «I lomma på Silje» har én drøm de ønsker å oppfylle. Niklas sin er å reise rundt i et halvt år. For å oppfylle drømmen trenger Niklas å spare, noe som kan bli tøft siden han aldri har spart noe før. Men, Niklas er motivert, oppretter sparemålet sitt i appen «Spare» og setter i gang.

Klarer Niklas å få kontroll på forbruket sitt? Se episoden tirsdag 21:30 på TV 3 eller se den på Viafree