Dette spør valutakundene om

DNB tilbyr hele 46 valutasorter på Oslo Lufthavn Gardermoen, de 16 vanligste i minibankene. På de mest hektiske dagene er 7.000 reisende innom for å ta ut valuta. Les hva de spør oftest om.

KLAR TIL Å HJELPE: Banksjef i DNB på Gardermoen, Gerda Løkken Tunhøvd, og hennes gjeng står ofte ved minibankene for å bistå kunder som trenger hjelp. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 11. aug. 2019
Artikkelen er flere år gammel

Banksjef i DNB på Gardermoen, Gerda Løkken Tunhøvd, og hennes gjeng står ved minibankene så ofte de kan for å ta imot og hjelpe kundene.

KAN VALUTA: Banksjef Gerda Løkken Tunhøvd (midten), her sammen med kollegene Hilde Brennsund (t.v.) og Nirosha Thune (t.h.). Foto: Stig B. Fiksdal

– Vi snakker med kunder hele tiden, når de tar ut penger i kassene våre eller i minibankene. Mange er usikre på hvordan de regner ut kurs. Da gir vi dem noen veiledende regnestykker som er lette å huske, for eksempel at 200 euro tilsvarer cirka 2000 norske. Folk har mange spørsmål, konstaterer hun.

Dette spør valutakundene på Gardermoen oftest om:

• Hvor det lønner seg å ta ut valuta (les mer om dette nedenfor)
• Hvilken valuta som brukes i landet som kunden skal til
• Hvor mye de får i den aktuelle valutaen for f.eks. 3.000 norske kroner
• Om de skal legge inn utenlandsk eller norsk beløp når de skal ta ut i automatene. Du skal først velge valutaen du ønsker og så velge beløpet du ønsker å ta ut i denne valutaen.
• Hva som er kursen på den valutaen de ønsker

Anbefaler kundene å bruke kort + ta med litt lokal valuta i tillegg

Selv om hun råder reisende til å bruke kort fremfor kontanter i utlandet, anbefaler hun alle å ta med litt lokal valuta som backup.

– Alle land er ikke er like digitale som Norge. I Norge og en del andre land kan du klare deg nesten utelukkende med kort. Andre steder kan det være helt nødvendig eller lurt å ha med litt lokal valuta i tillegg, sier Tunhøvd.

Hvor mye ekstra bør du ha i lommeboken?

– Slikt er selvfølgelig individuelt og avhengig av dagsforbruket og hvor du skal. Men jeg tror det er en god idé å ha såpass at du kan få fylt opp med drivstoff til bilen og til en overnatting for eksempel. Til de mest vanlige stedene tror jeg at mellom to og tre tusen kroner i lokal valuta kan være fornuftig å ha med seg.

Hvilke land er det viktigst å ha med kontanter til?

I USA er cash fortsatt king. Tipskulturen der bidrar til utstrakt bruk av kontanter

– I store deler av Asia er det fortsatt mest vanlig å betale med kontanter, blant annet i Japan, Thailand og Kina, hvor det også kan være utfordrende å få tatt ut lokal valuta i minibank. I USA er cash fortsatt king. Tipskulturen der bidrar til utstrakt bruk av kontanter. I Tyskland vil du også kunne oppleve at det er begrenset bruk av kort, og at mange bensinstasjoner, kafeer og mindre butikker aksepterer kun kontanter. I Kroatia og Hellas vil det være lurt å ha med litt kontanter til taxi, solseng, lunsjen eller drikken i strandbaren og til å handle på markeder.

I Danmark tar mange butikker og spisesteder gebyr på betalinger med utenlandske kort, og da er det greit å ha kontanter i hvert fall til småkjøp

– Du trenger imidlertid ikke reise lenger enn til Nice for å oppleve at noen taxier ikke tar kort, men kun kontant betaling. Eller til Danmark. Der tar mange butikker og spisesteder gebyr på betalinger med utenlandske kort, og da er det greit å ha kontanter i hvert fall til småkjøp, legger hun til.

Hvor konkurransedyktige er DNB på uttak av valuta sammenlignet med minibanker i utlandet og andre norske banker?

– Alle får ordinær bankkurs hos oss ved uttak. DNB-kunder betaler 20 kroner i gebyr og øvrige kunder 30 kroner når du tar ut med bankkort. I utlandet betaler du 40 kroner i gebyr pluss 1,95 prosent i provisjon til Visa i tillegg til at uttaksgrensen som regel er lavere. Hos oss kan DNB-kunder i løpet av fire dager ta ut inntil kr 20.000 kroner og øvrige kunder inntil kr 9.900 kroner, opplyser hun.

– La ikke kursen alene avgjøre hvor du skal ta ut valuta. For å vurdere totalkostnaden må du også regne inn uttaksgebyret, som ofte er større i utlandet. Totalkostnaden ved å ta ut kontanter i utlandet kan da fort bli større enn hvis du tar ut i Norge. Tar du ut før du drar, så slipper du også å lete etter en minibank når du kommer fram og trenger kontanter.

Når, hvorfor og hvordan skal du bruke kort på reisen?

Tunhøvd er tydelig på at du får bedre kurs når du bruker kortet i en butikk eller restaurant enn når du bruker det til å ta ut valuta – fordi kontanter krever verditransport blant annet og derfor er dyrere.

– Mange steder kan det som nevnt likevel være nødvendig å ha med litt kontanter i tilfelle du ikke får betalt med kort, sier hun.

Ellers oppfordrer hun til å bruke kort på reisen – helst kredittkort – der det er mulig. Her forklarer hun hvordan og hvorfor du skal bruke kort på reisen:

• Når du tar ut valuta i minibank før du drar, bruk bankkort. Det er billigst.

• Betaler du med kredittkort får du rentefri betalingsutsettelse, gebyrfrie varekjøp og en oversiktlig faktura over ferieforbruket når du kommer hjem. Har du tatt vare på kvitteringene, kan du sjekke forbruket mot fakturaen. I tillegg slipper du at kontoen din blir tømt hvis du skulle være så uheldig å bli svindlet

• Det er lurt å ha med seg minst to kort på ferie, gjerne et bankkort og et kredittkort, i tilfelle du mister eller blir frastjålet det ene. Eller bare for å ha et ekstra betalingsalternativ.

• Sjekk utløpsdatoen på kortene i god tid før du skal reise. Be om å få tilsendt nye kort dersom utløpsdatoen er nært forestående. Da unngår du en ubehagelig overraskelse dersom kortene utløper i ferietiden.

• Betal leiebil og hotell med kredittkortet. Både hoteller og leiebilselskaper foretar en reservasjon av bestillingen før selve betalingen finner sted. Det kan være praktisk å bruke kredittkortet slik at reservasjonsbeløpet ikke opptar disponible midler på brukskontoen din.

• Velg lokal valuta hvis du får spørsmål om du vil betale i norske kroner eller i lokal valuta. Da får du best kurs.

• Når du tar ut penger i minibank i utlandet får du ofte spørsmål om du ønsker å akseptere pengeuttaket med eller uten «conversion». Det du velger da er om du ønsker omveksling til norsk valuta der og da. Hvis du trykker «Accept with conversion», må du ifølge Forbrukerrådet regne med et påslag på 6-7 prosent. Prisen blir da som oftest mye høyere enn hva din egen bank tar for å veksle om basert på betalingskortenes standardkurs.

DNB Oslo Lufthavn Gardermoen tilbyr 46 valutasorter

DNB Oslo Lufthavn Gardermoen tilbyr 46 valutasorter og har 29 minibanker.

Disse 16 valutaene får du tatt ut i minibankene:

• Euro
• Amerikansk dollar
• Svenske kroner
• Danske kroner
• Britiske pund,
• Sveitsiske franc
• Polske zloty
• Tsjekkiske koruna
• Kroatiske kuna
• Thailandske BATH
• Arabiske dirham
• Kinesiske yuan
• Tyrkiske lire
• Ungarske forint
• Bulgarske leva
• Norske kroner

Les mer om valuta og DNB på Oslo Lufthavn Gardermoen her