- Foreldrene oppfordret meg til å tjene egne penger og spare

Hvor tidlig er det egentlig riktig å bli interessert i det å tjene egne penger?

Lesetid 3 min lesetid
Publisert 03. jul. 2018
Artikkelen er flere år gammel

 

Martin Heggestad (24) fra Tønsberg er en helt vanlig ung nordmann, som jobber som anleggsleder i et entreprenørfirma og bruker fritiden sin til å trene crossfit og være med venner og familie.

Det som skiller Martin litt fra andre tjuefireåringer, er at han allerede har kjøpt sin første leilighet. Det gjorde tønsbergenseren i fjor etter å ha vært en flink BSU-sparer siden han har vært femten år.

 

Hvordan ble Martin en flink sparer?

 

Det vi lurer på, er hvordan Martins spareinteresse oppstod. Vi antar at ungdom ikke er umiddelbart voldsomt interessert i å spare penger når de tjener sine første kroner de kan bruke.

 

De oppfordret til å spare litt og bruke litt

Noe, eller noen, må stå bak. Som ikke overraskende er mor og far Heggestad.

– De begynte å snakke med meg om sparing fra jeg tjente mine første kroner når jeg klippet gresset til naboen. Det var ikke de store kronene, men prinsippet var der. De oppfordret til å spare litt og bruke litt, forteller Martin.

Da Martin var 14 år fikk han sin første skikkelige jobb i en matbutikk. Han fikk innpass fordi storebror var assisterende butikksjef.

– Da satt jeg og foreldrene mine opp et budsjett. Det tok for seg hva jeg fikk i lønn, hva jeg burde spare og hvor mye jeg ville bruke av mine egne penger. Deretter satt vi opp et fast trekk til sparing rett etter lønnen kom på konto.

Vil du gjøre sparing morsommere, enklere og mer oversiktelig? Last ned Spare

God arbeidsmoral

Martin kommer ikke fra gamle penger, men har, skal vi si, helt vanlige foreldre. Mor jobber på skolen, far er selger. Foreldre som lærte ham god arbeidsmoral fra ung alder. Det har resultert i at Martin har vært flink til å fikse seg en jobb.

– Søsknene mine har også vært flinke til å jobbe, så jeg har vært dyttet i riktig retning fra både dem og mine foreldre. Og så har jeg vært motivert selv.

24-åringen sier at det har vært naturlig for ham å jobbe og tjene sine egne penger når de rundt ham har gjort det samme. Og at det dessuten var godt å komme i gang i tidlig alder med å tjene sine egne penger.

For uten egne penger kom man ikke langt, var noe Martin raskt lærte, spesielt i forhold til de kameratene som ikke jobbet.

Det resulterte i at jeg kunne kjøpe en gokart for over 20.000 kroner da jeg var 15 år

Viktigheten av å spare og tjene egne penger

Og pengene Martin tjente ble ikke sløst bort. For også her spilte foreldrene mine en viktig rolle.

– De oppfordret meg til å spare. Vi tok en prat da jeg begynte å tjene egne penger. Da forklarte de meg viktigheten av å ha penger på konto kontra det å bruke alle månedspengene hver måned – og ikke ha penger til overs.

Nei, de sparte ikke noe til meg eller søsknene mine. Der måtte vi klare oss selv

Og siden Martin hadde lyst til å begynne med både bilcross og gokart, var viljen til å spare virkelig tilstede.

– Det resulterte i at jeg kunne kjøpe en gokart for over 20.000 kroner da jeg var 15 år. Med mine egne penger.

Drømmer om enebolig

Martins neste mål er enebolig. Akkurat når det skjer vet han ikke. Han driver med morsom sparing («som faktisk er morsomt») og «litt fond og et par aksjer».

Også denne gang må Martin klare seg på egenhånd. For foreldrene til Martin hjalp ham aldri med sparing da han var yngre. Det måtte han klare selv.

– Nei, de sparte ikke noe til meg eller søsknene mine. Der måtte vi klare oss selv.

Opplevde Martin det aldri som urettferdig at andre unger, andre kompiser, slapp å spare – og bare kunne få ting av foreldrene sine?

– Urettferdig? Nei. Det mest naturlige er jo å tjene penger selv. Vi hadde alltid mer frihet til å kjøpe ting til oss selv enn de som ikke jobbet.

Vil du gjøre sparing morsommere, enklere og mer oversiktelig? Last ned Spare