Eksotiske steder vi drømmer om å reise til i 2018

Vil du vite hvilke eksotiske steder mange av oss drømmer om å reise til? Reiseekspert Odd Roar Lange har noen svar å gi oss, ikke minst hva som er «Det Nye Thailand» og øya ikke langt unna som spås å få sitt store kommersielle gjennombrudd i år. Les mer om dette lenger ned på siden.

DRØMMER OM GOA: Reiseekspert Odd Roar Lange anbefaler Goa på Indias vestkyst. Han sier at du i likhet med mange steder i Thailand kan bo helt nede ved stranden. Foto: NTB Scanpix
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 19. apr. 2018
Artikkelen er flere år gammel

Nordmannen er også kjent som mannen bak Nordens største reiseblogg The Travel Inspector, og er en av Norges fremste reiseeksperter som har jobbet som reiselivsjournalist i over 25 år, og hatt reiseblogg siden 2006.

Odd har vært til mange eksotiske steder, kan vi trygt si. Dette spår han blir årets trender når det gjelder de eksotiske stedene mange av oss drømmer om. Eksotiske steder de fleste av oss må spare opp til så vi får råd til å dra, enten det blir i år eller neste år.

BEHAGELIG: Telemarkskanalen ved Ulefoss. Båten «Henrik Ibsen». Kanalen sto ferdig 1892, fører helt inn til Dalen. Største attraksjon i Telemark. Foto: NTB Scanpix

«Vær turist i eget nærmiljø. Du kommer til å bli imponert»

Men ikke alle eksotiske steder trenger å være like langt unna, minner han oss om.

– Det er viktig å aldri glemme at det mest eksotiske stedet kanskje er nær der du bor. Du kan med andre ord komme deg dit uten at det koster mye penger. Norge er blitt et populært feriested og turister reiser tusenvis av kilometer for å oppleve det Norge kan by på.

Den drevne reiselivsjournalisten sier det sikkert finnes steder eller opplevelser i ditt eget fylke som du mange ganger har tenkt på å besøke eller oppleve, men aldri hatt tid. Kanskje 2018 er året du endelig skal gjøre det?

– Ofte handler det om å gjøre noen enkle forberedelser: Sjekk værmeldingen, sørg for klær og utstyr etter forholdene, bestill overnatting eller bespisning før du drar hjemmefra. Vær turist i eget nærmiljø. Du kommer til å bli imponert.

Appen som hjelper deg med å spare til drømmereisen

KUVENDING? Trafikken i Goa i India er ikke helt som andre steder. Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector

Hva er årets «Det nye Thailand?»

– India er i ferd med å seile opp som en svært populær destinasjon. Landet er stort og du har mange valgmuligheter. Jeg anbefaler gjerne å starte i Goa, som ligger ved Indias vestkyst. Her finner du veldig fine bademuligheter, god mat, veldig god service, spennende markeder og et bokstavelig talt veldig fargerikt område.

Lange opplyser om at konkurransen mellom flyselskapene har ført til lavere priser og flere direkteruter, blant annet har Finnair startet en ny direkterute fra Skandinavia til Goa.

– Å bo og spise i Goa er svært billig sett med norske øyne. Jeg anbefaler å leie sjåfør fremfor å leie egen bil eller scooter. Trafikkulturen er mildt sagt krevende, forteller Odd, som har med et helt konkret bildebevis på akkurat det (bildet over).

JUNGLETOG: Sri Lanka ligger sør-øst for India, og har i flere år opplevd økt turisme uten av vi snakker om en turistboom, forteller Odd Roar. Å ta et tog i landet sies å være en minnerik opplevelse, noen kaller reisen fra Ella til Kandy for verdens vakreste.

Eksotiske steder som er spennende og rimelig

Eksperter spår at Sri Lanka skal få sitt store kommersielle gjennombrudd i år, etter år med borgerkrig og en tsunami som ødela mye langs sør og – østkysten av landet i 2004.

– Myndighetene har vært flinke til å legge til rette for fine opplevelser for turister samtidig som man tar hensyn til dyreliv, planteliv og lokalbefolkningen. Drar du til Sri Lanka så vil du bli tatt i mot av et svært vennlig folk. Sri Lanka er veldig annerledes enn India til tross for naboskapet. Her er trafikken mindre og ikke så «offensiv», det er færre mennesker og mindre søppel.

Sri Lanka er vennlig, spennende og rimelig

Lange anbefaler å ta en tur til Yala nasjonalpark for å oppleve et fantastisk dyreliv – der i blant leopard.

– Sri Lanka ble svært hardt rammet av tsunamien i 2004, men folket og landet har hatt en bemerkelsesverdig evne til å reise seg igjen. Sri Lanka er vennlig, spennende og rimelig. Du kommer til å trives på Sri Lanka.

FRA BÅT ELLER LAND? Karibia kan gjøres enkelt på cruise eller så kan du for eksempel besøke Cuba i noen uker. Her ser du lokalbefolkningen ta bilde av en cruisebåt i Havanna. Foto: NTB Scanpix

Hvordan gjøre Karibia best mulig?

I begynnelsen av september raste orkanen Irma inn over mange av de sårbare øyene i Karibia. Minst ti mennesker mistet livet – og de materielle skadene var enorme. Deretter kom orkanene Jose og Maria. For flere av øyene betyr det også at årets turistsesong havarerer, forteller Odd oss.

– Men arbeidet med å rydde etter orkanen pågår for fullt og de aller fleste cruisehavnene og -destinasjonene er klare for å ta i mot gjester også i vinter. Flere cruiserederi har endret sine seilingsplaner. Ut av programmet går noen av havnene i østlige Karibia. Nå seiles det vestover i stedet. Cruiserederiene og charterselskapene oppdaterer ukentlig sine seilaser og reisesider.

Min anbefaling er å velge noen av de mindre skipene som seiler til mindre havner og mindre øyer

Reisejournalisten sier øyene Aruba, Barbados, Belize, Bonaire, Cayman Islands, Curacao, Guynea, Grenada, Haiti, Jamaica, Martinique, Saba, St. Lucia, St. Vincent, Surinam samt Trinidad og Tobago dermed kan forberede turistsesongen på samme måte som tidligere.

Velg mindre båter når du skal på cruise til eksotiske steder

Skal man cruise med massene eller gjøre ett land grundig? I så fall, hvilket?

– Noen ønsker å oppleve flest mulig øyer på kortest mulig tid – og på størst mulig skip. Men min anbefaling er å velge noen av de mindre skipene som seiler til mindre havner og mindre øyer. Her kommer du bedre i kontakt med mannskapet om bord, du får mer personlig service – og de kan legge til rette for egne opplevelser for deg.

For de store skipene kommer mange og «uventede» ekstrakostnader

San Juan på Puerto Rico, Guadeloupe, Bahamas, Britiske Jomfruøyer og Nederlandske Antiller kan inngå i en slik sydlig karibisk opplevelse, forteller Odd, og røper følgende for de av oss som kan lite om cruise:

– De mindre skipene har ofte flere av ekstrautgiftene inkludert i prisen, mens for de store skipene kommer mange og «uventede» ekstrakostnader. Dette bør du sjekke før du bestiller.

VELG MONTENEGRO: Sommerferien i Montenegro kan bli en positiv overraskelse for mange. Fine strender, lave priser og spennende opplevelser både ved sjøen og oppe i fjellene. Her fra stranden i Budva. Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector

«Lave priser virker som viskelær på hukommelsen til de reisende»

Når det gjelder mer nærliggende strøk, spår Odd Roar Lange at både Tyrkia og Egypt er i ferd med å løfte seg etter to svært magre år, fordi «lave priser virker som viskelær på hukommelsen til de reisende.»

– I mellomtiden har mange fått øynene opp for Kroatia som har hatt en formidabel økning i besøket. Økningen har vært i overkant stor mange steder og i områder som Spilt og Dubrovnik er overturisme i ferd med å bli et problem.

Lange sier du heller bør velge Istria, nord i Kroatia, der tilbudene er mange og prisene lavere.

– Men det beste tipset: Dra til Montenegro. Du kan ta direktefly til hovedstaden Podgorica eller dra via Dubrovnik, og deretter med buss eller taxi til Montenegro. Mange velger å bo i Budva, men dersom du er mer interessert i unike opplevelser, kultur og mindre befolkede strender: dra til Kotor og Perast. Prisene i Montenegro er svært lave i forhold til hva vi er vant til fra mer populære charterreisemål, avslutter The Travel Inspector.

Appen som hjelper deg med å spare til drømmereisen