Elias (3) får julegaver som gir verdi i fremtiden

Man vet aldri hva fremtiden bringer, men vi vet at det er mange økonomiske utfordringer som følger med det å være ung.

EN DAG I MORGEN: – Jeg tror Elias kommer til å bli veldig glad den dagen han skal ut på egenhånd, sier mamma Charlotte. Foto: Privat.
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 27. nov. 2018
Artikkelen er flere år gammel

Som fersk i voksenlivet er det mange drømmer som skal realiseres på et stramt budsjett. Det kan være å studere, reise jorden rundt, ta en mastergrad, dra på utveksling eller å kjøpe sin første bolig.

Hvordan kan du som forelder, besteforelder eller tante/onkel bidra til at disse drømmene realiseres?

Nå har han blitt litt eldre og skjønt at nissen kommer

Les om Victoria sine venner som droppet master fordi de ikke hadde råd

– I dag er det ikke akkurat mangel på ting under juletreet, så hva med å la noen av gavene inneholde sparepenger til fremtiden? Det kommer til å gi mye glede den dagen poden skal ut på egenhånd, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Gi muligheter i gave

Sparing er en julegave som kan gi barnet ditt en god start på voksenlivet og muligheten til å realisere det han eller hun ønsker å oppnå. En familie som har satt sparing på årets ønskeliste er foreldrene til Elias (3).

I år kjører vi en kombinasjon av pengegaver og leker

– Siden Elias ble født har vi ønsket oss sparing både til jul og bursdager. Nå har han blitt litt eldre og skjønt at «nissen kommer og deler ut pakker på julaften». Så i år kjører vi en kombinasjon av pengegaver og leker, forteller Charlotte, mamma til Elias.

Hva gjør dere med sparepengene?

– Disse setter vi inn på en fondskonto. Sparemålet er egenkapital, slik at Elias kan komme seg inn på boligmarkedet, sier Charlotte.

Spare til barnets fremtidige bolig? Sjekk ut BSU start

Slipper å punge ut i siste liten

Ifølge Sandmæl gir foreldrene til Elias en gave han kommer til å sette pris på for livet.

Når man sparer til barn bør man spre det over tid

– Når man sparer til barn bør man spre det over tid, slik at man slipper å ta store jafs av egen lomme den dagen barna våre trenger hjelp, sier forbrukerøkonomen.

Sandmæl forteller at hun stadig blir kontaktet av bekymrede foreldre som forsøker å hjelpe både to og tre barn inn på boligmarkedet med korte avstander.

– Det kan gå hardt utover egen økonomi å skulle hjelpe barna når du selv ikke er økonomisk forberedt på dette, sier hun.

Gi sparing til en som ikke er ditt barn? Her er fond i gave

DU STYRER GAVEHAUGEN: – I dag får de aller fleste barn mer enn nok gaver til jul, og det kan fort bli for mye av det gode. At noen av pakkene inneholder sparepenger er bare med på å gi mer fokus og glede rundt de andre pakkene, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

De fleste sparer på bankkonto

Sandmæl blir også begeistret over at foreldrene sparer til Elias i fond, og ikke på bankkonto.

Her anbefaler jeg å sette seg inn de andre alternativene

De aller fleste foreldre som sparer til barna gjør nemlig dette på bankkonto, hele 74 prosent av de som sparer, ifølge undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

– Kun et fåtall velger å spare i fond og aksjer, som gir mulighet for høyere avkastning, eller øremerkede sparekontoer, som gir høyere rente. Grunnen til dette tror jeg skyldes at flere ikke vet nok om de andre alternativene og føler seg trygge på sparekontoen. Men, her anbefaler jeg å sette seg inn de andre alternativene, slik at dere kan få mer ut av sparepengene, forteller Sandmæl.

Sparer du allerede eller ønsker å spare til barnet ditt i fond eller aksjer? Opprett en aksjesparekonto i barnets navn her, så kan du selge og kjøpe aksjer underveis uten at det utløser skatt.

Hvilken sparemetode skal du velge?

Sandmæl oppfordrer foreldre til å velge et alternativ de føler seg komfortabel med, men å passe på at metoden de velger også gir noe igjen for sparepengene.

– Muligheten for mest mulig avkastning får du ved å spare i enkeltaksjer. Dette henger jo også sammen med at det er her du tar størst risiko. Skal du putte podens sparepenger i enkeltaksjer, bør du velge trygge og solide bedrifter som har levert over tid, forteller Sandmæl.

Tegn en månedlig spareavtale

 

Ønsker du å ta mindre risiko peker Sandmæl på aksjefond som det beste alternativet.

– Det finnes mange ulike aksjefond du kan velge mellom, med ulik grad av risiko. Det finnes også egne fond tilpasset sparing til barn. Når du har valgt det fondet som passer deg er det lurt å tegne en månedlig spareavtale, slik foreldrene til Elias har gjort.

For deg som vil ta null risiko, men fortsatt få mer igjen enn du ville gjort på sparekonto, anbefaler Sandmæl egne sparekontoer som er øremerket et formål.

Her er en oversikt over DNB sine aksjefond

Les mer om fondssparing til barn her

Gi sparing til en som ikke er ditt barn? Her er fond i gave

Spare til barnets fremtidige bolig? Sjekk ut BSU start.

*Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.