En dyrere bil kan gi bedre totaløkonomi

– Nordmenns valg av bil har endret seg ganske kraftig de siste årene. Vi kjøper dyrere biler og mer utstyr til bilen. Årsaken? God økonomi, men også sunn fornuft, sier Haakon J. Marthinsen, leder i Autolease Norge, DNBs eget bilspesialistselskap (bildet).

Lesetid 2 min lesetid
Publisert 15. feb 2018
Artikkelen er flere år gammel

Han forteller at når nordmenn kjøper ny bil er vi opptatt av at den skal være riktig utstyrt. I våre naboland Sverige og Danmark er ikke dette like viktig. Årsaken er nok god økonomi i Norge, men også bevissthet om at en godt utstyrt bil holder seg relativt bedre i bruktmarkedet enn en tilsvarende bil som er magert utstyrt.

Viktige valg når du kjøper ny bil

– Bilkjøper kan spare 5000 kroner på utstyr i bilbutikken når bilen kjøpes ny, men i bruktmarkedet noen år senere kan tapet bli 10.000 kroner. Med andre ord, en dyrere bil kan gi bedre totaløkonomi, og motsatt, poengterer bileksperten.

I tillegg til utstyret, så er de viktigste faktorene for verditapet modellens generelle popularitet, hvordan bilmodellen tåler tidens tann, hvor langt den er kjørt og om det er modellendringer i perioden.

Utstyret du ha og utstyret du BØR ha

TENK UTSTYR: Når du kjøper du ny bil, bør du ha i bakhodet at bilens utstyr blir viktig når du en gang skal selge bilen, sier Haakon J. Marthinsen i Autolease.

Gode råd for best mulig bruktverdi:

* Nøytral farge, metallic lakk. Aldri hvit, med mindre det er i kombinasjon med større sportspakker og store hjul.

* Velg utstyret som står i listen. Å kutte et utstyrselement for å spare 5000 kroner, kan fort føre til at bruktverdien faller med det dobbelte.
* Hengerfeste vil en norsk brukbilkjøper ha, spesielt på stasjonsvogner, SUV og modeller med trekk på alle fire hjul, så det må du bestille fra fabrikken. Det koster normalt rundt 10.000 kroner.
* Følg oppsatt service og vedlikehold. Hold bilen ren utvendig og innvendig, inkludert polering.
* Sørg for å utbedre skader med en gang. Bruktbilkjøpere har gode argumenter for å presse prisen ned hvis bilen er skitten og småbulkete.

På jakt etter nyere bruktbil?

Elektrisk, ladbar plug-in, bensin eller diesel?

Bilavgiftene speiler at myndighetene tenker miljø. For bilkjøper har det derfor blitt ekstra viktig å tenke gjennom hva bilen skal brukes til. Til en bilmodell kan det være flere drivlinjer som alle gir like lavt prosentuelt prisfall. Valg av drivlinje styres av hva bilen skal brukes til. Bilkjøper må vurdere om det er elektrisk, ladbar plug-in, bensin eller diesel som er riktig for å dekke behovet. Diesel gir fortsatt best økonomi om bilen primært brukes til langturer, altså mest som en hyttebil. Hvis behovet er småkjøring i hverdagen, så er elbil et naturlig valg.

LETTERE Å SELGE: Spesielt på noen bruktmodeller er hengerfeste ettertraktet.