En venninne som alltid ditcher og en kjæreste som snylter. - Kan gå ordentlig galt

Kjenner du en som alltid må på do når regninga kommer, eller er det kanskje deg? – Er det noe vi nordmenn irriterer oss over, er det snylting, sier forbrukerøkonom.

TABU: – Snylting er noe som provoserer oss, men som vi sjeldent tør å ta et oppgjør med. Det skyldes nok at vi er redde for å bli oppfattet som gjerrig tilbake, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Pernille S. Borchgrevink.
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 04. jun. 2019
Artikkelen er flere år gammel

«Jeg var jo så klart nyforelsket og dum da vi flyttet sammen, og tenkte det gikk greit da. Men nå kjenner jeg veldig på det.»
«Anders»

«Det er alltid den samme venninnen. Hun har aldri råd til å være med på noe vi har avtalt fordi hun plutselig har brukt masse penger på shopping.»
«Karianne»

Siste episode av podkasten «Pengetabu av DNB» handler om noe de aller fleste har opplevd, nemlig snylting. Det du leste ovenfor er utdrag fra to lytterbrev du får høre mer om i episoden.

– Snylting kan virke uskyldig i begynnelsen, men over tid er noe som kan skape stor irritasjon og gå skikkelig galt. Det kan gå så langt som at det ødelegger vennskap, familier og forhold, forteller Silje Sandmæl, programleder i «Pengetabu» og forbrukerøkonom i DNB.

Hva er det «Anders» kjenner på? Hør hele lytterbrevet i episoden av Pengetabu fra og med fredag 31.mai

Anser ikke oss selv som snyltere

– Jeg har ikke snyltet, jeg kan i alle fall ikke huske det. Jeg har derimot blitt snyltet , sier Jon Almaas, programleder for «Praktisk info med Jon Almaas».

Lettere å huske andres snylting

Det er tydelig på Almaas at tannhjulene knaker i hodet hans i forsøk på å komme på en episode der han selv har snyltet.

– Man kan jo ha selektiv hukommelse. Det er mulig det er lettere å huske andres snylting enn sin egen, legger han til.

Det ligger kanskje noe i det Almaas påpeker her. Dagbladet gjennomførte nemlig en undersøkelse på dette for noen år tilbake. Her svarte hele 85 prosent at de har latt seg irritere av andres snylting. Men, kun seks prosent innrømmer å ha snyltet selv.

IKKE NOE SNYLTING HER I GÅRDEN: Jon Almaas har en gutteklubb, med venner fra barndommen, som har funnet en løsning på hvordan de skal unngå snylting på kompistur. Få løsningen i episoden, som slippes fredag 31. mai. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Blir provosert

Ovenfor Almaas sitter Siri Kristiansen, standupkomiker og radioprogramleder. Kristiansen har lang erfaring med å hjelpe nordmenn med ulike dilemmaer som tidligere programleder i «Lørdagsrådet» og nåværende programleder av «Siri og de gode hjelperne».

Liker å bruke penger på ting du kan gjøre sammen

– Jeg blir ekstremt provosert av mikrosnylting, som for eksempel en vennegjeng rundt bordet der sistemann som tar imot alle pengene og tar all tipset, sier Kristiansen.

Kristiansen peker på dette med at vi er forskjellige.

– Selv liker jeg å bruke penger på ting du kan gjøre sammen. Så har jeg venninner som heller vil bruke penger på tull og tøys til seg selv. Det er jo snakk om prioriteringer og her kan jeg bli veldig lei meg eller irritert hvis en venninne ikke vil bruke penger på det samme som meg, sier Kristiansen.

I forrige episode av Pengetabu snakket Tore Petterson ut om hvordan han tok bilder av alt han gjorde fordi han var så redd for fengsel. Hva hadde han gjort galt? Hør episoden her.

UBEHAGELIG: – Jeg kan være gjerrig på noen områder. Det sitter for eksempel langt inne og legge ut store beløp for andre. Jeg liker ikke at det forsvinner så store summer ut av kontoen min. Da synes jeg det er bedre å betale 250 kroner ti ganger, sier Siri Kristiansen. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Ta grep før det er for sent

Vi er altså forskjellige og det skaper irritasjoner. Men, hvordan skal du unngå at disse ulikhetene ødelegger relasjonen?

– I begge lytterbrevene kommer det fram at dette er irritasjon som har bygget seg opp over lengre tid og at det må tas grep før det eksploderer. Mange er nok ikke klar over at de snylter eller skaper irritasjon, så det første du må gjøre er å snakke sammen, sier Sandmæl.

Det er viktig å avklare forventninger

I tillegg til å ta snyltepraten kommer panelet i «Pengetabu» fram til at det trengs noen faste rammer for å unngå at snyltingen forekommer.

– Er det snakk om en kjæreste bør du komme fram til en løsning som begge opplever som rettferdig. Løsningen bør skrives ned i en samboeravtale. Er det snakk om vennesnylting kan det å implementere Vipps sin oppgjørsfunksjon i vennegjengen være en løsning. Dette senker terskelen for å be om penger tilbake, sier Sandmæl.

– Det er også viktig å avklare forventninger. Skal dere for eksempel ut og spise og du er litt blakk? Si ifra om at du må ha en egen regning før dere setter dere ned, avslutter hun.

Hør på podkastepisoden her for å få flere gode tips fra panelet