Tjen penger skattefritt på småjobber

Det finnes flere måter å skaffe seg ekstra inntekt på. Som å ta småjobber og tjene penger skattefritt.

SKATTEFRI INNTEKT: - Det betyr at du kan tilby en grei pris og likevel tjene bra, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 26. okt 2023
Artikkelen er flere år gammel

Det er forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, som gir dette tipset. Du kan nemlig tjene inntil 6.000 kroner skattefritt fra så mange arbeidsgivere du orker å jobbe for. 

Forutsetningen er at du jobber for privatpersoner og at totalinntekten fra hver av dem i løpet av kalenderåret er under 6.000 kroner.

– Det betyr at du kan tilby en grei pris og likevel tjene bra, sier Sandmæl.

Finn ut hva folk trenger hjelp til

Hun ber deg tenke nøye gjennom hva du kan tilby og hva folk trenger hjelp til. Sandmæl nevner noen eksempler: 

  • Plenklipping og annet hagearbeid
  • Maling og oppussing
  • Passe eller aktivisere barn
  • Lufte eller passe hund
  • Mate katt som er alene hjemme
  • Husvask
  • Vindusvask
  • Montering av Ikea-møbler
  • Handle
  • Kjører du bil, kan du også tilby flyttehjelp, transport eller kjøre vekk rusk og hageavfall

Unge har kastet seg over spareappen. Sjekk den ut du også

Slik skaffer du deg oppdrag

Sandmæl har følgende tips til hvordan du skal gå fram for å få oppdrag.

– Informer venner, familie og naboer. Heng opp lapper i nærmiljøet. Bruk småjobbtjenesten Luado.no. Det finnes også sider for småjobber på Facebook der du kan finne eller tilby oppdrag. Og hvis det  finnes en egnet facebookside for ditt nabolag, legg ut informasjon der også.

Når blir småjobber næringsvirksomhet?

Regelen er slik: Du kan påta deg flere slike småjobber. Så lenge du totalt sett ikke mottar mer enn 6.000 kroner i lønn fra hver enkelt oppdragsgiver i løpet av året, slipper du å betale skatt.

Du kan altså gjøre småjobber for familien Hansen for 6.000 kroner, familien Olsen for 6.000 kroner og så videre. Det er i utgangspunktet ingen øvre grense for hvor mye du kan tjene på småjobber totalt sett, men pass på så det ikke går over i næringsvirksomhet.

– Hvis du klipper så mange plener at folk begynner å tro at du driver Plenklipping AS, er det et tegn på at du bør avklare med Skatteetaten om dette har blitt en næringsvirksomhet, men det skal en del jobber til før du kommer dit, sier Sandmæl.

Profesjonelle kan ikke jobbe skattefritt

Merk at skattefritaket på inntekt under 6.000 kun gjelder privatpersoner som utfører arbeid for andre privatpersoner. Profesjonelle kan ikke utføre jobber skattefritt.

– Hvis du jobber i et malerfirma og utfører en malejobb, går dette inn i den totale inntekten din som du må skatte av, presiserer Sandmæl.

Småjobbene må også være tilknyttet oppdragsgivers private hjem, fritidsbolig eller lignende.

Sett deg et sparemål

Tjener du penger i sommer, oppfordrer Sandmæl deg til å tenke gjennom hva du skal bruke pengene til.

– Du sparer kanskje allerede til noe? Hvis ikke, sett deg et sparemål slik at ikke alle pengene forsvinner ut i ingenting, oppfordrer hun.

For å gjøre dette enkelt, last ned DNBs spareapp, opprett et sparemål og be arbeidsgiverne dine vipse til sparekontoen din.