Slik kan du tjene 6.000 kroner skattefritt!

Nær tre av ti unge har satt seg dette økonomisk nyttårsforsett for 2018: Å få en ekstrajobb eller jobbe mer. Slik kan du tjene 6.000 kroner skattefritt.

Lesetid 4 min lesetid
Publisert 16. feb. 2018
Artikkelen er flere år gammel

De unge i alderen 18-29 år er ivrige etter å fylle på kontoen i 2018, viser undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for DNB. Tre av ti har satt det å få en ekstrajobb eller jobbe mer som økonomisk nyttårsforsett.

– Ved å utføre småjobber for andre kan du tjene en fin sum skattefritt. Det kan være å måke snø, gå tur med hunder eller passe barn, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

Unge har kastet seg over spare-appen. Sjekk den ut du også.

Slik går du frem for å tjene skattefritt

Sandmæl har følgende tips til hvordan du skal finne småjobbene.

– Heng opp lapper i nærmiljøet, søk på småjobber på finn.no, bruk småjobbtjenesten Luado.no eller legg ut på en lokal facebookside de småjobbene du kan tilby.

Hvis du måker så mange oppkjørsler at folk begynner å tro at du driver Snømåking AS, er det et tegn på at du bør avklare med Skatteetaten om dette har blitt en næringsvirksomhet

Når blir småjobber næringsvirksomhet?

Regelen er slik: Du kan ta på deg flere småjobber i løpet av året, så lenge du ikke mottar mer enn 6.000 kroner i lønn fra hver enkelt av oppdragsgiverne.

Du kan altså gjøre småjobber for familien Hansen for 6.000 kroner, Olsen for 6.000 kroner, og så videre. Det er i utgangspunktet ingen øvre grense for hvor mye du kan tjene på småjobber, men pass på så det ikke går over i næringsvirksomhet.

Hvis du måker så mange oppkjørsler at folk begynner å tro at du driver Snømåking AS, er det et tegn på at du bør avklare med Skatteetaten om dette har blitt en næringsvirksomhet.

Nei, du kan ikke ta alle småjobber

Det er heller ikke alle småjobber du kan ta. Du kan eksempelvis ikke utføre en malerjobb, hvis du jobber i et malerfirma, eller klippe plener hvis du faktisk driver Plenklipp AS, advarer forbrukerøkonom Silje.

– Småjobbene må også være tilknyttet hjemmet til den som betaler for å kunne tjene 6.000 skattefritt i løpet av ett år. Jobber du utenfor hjemmet deres, så er maksgrensen på 1.000 kroner i året før det må skattes.

Forenklet sagt kan du male stuen til den som betaler og motta 6.000 skattefrie kroner, men maler du kontoret til betaleren kan du kun tjene 1.000 skattefrie kroner.

Oppdraget må altså være mellom private for å innfri forutsetningene til 6.000 kroner-grensen, påpeker Silje.

– Ekstrainntekten kan også være med på å oppfylle et sparemål. For å gjøre det enklere og mer motiverende for deg å spare bør du laste ned DNBs spareapp og be arbeidsgiverne dine vippse over til sparekontoen din. En god motivasjon for å jobbe litt ekstra!