Få en sunnere familieøkonomi i 2020

Litt over halvparten av norske foreldre sier at de har økonomiske nyttårsforsetter. Her er oppskriften til hvordan man kan få en sunnere familieøkonomi i 2020.

SPAREPOTENSIALE: – Det kan være store summer å kutte ved å gå gjennom hva dere bruker penger på og sette opp et budsjett for 2019, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 8 min lesetid
Publisert 10. des. 2019
Artikkelen er flere år gammel

I Norge har de aller fleste en god økonomi som gjør at ting går rundt. Det er muligens derfor over halvparten av oss ikke vet hva vi bruker pengene våre på, i følge en tidligere undersøkelse gjort for DNB.

Nordmenn er dårligst i Europa på å sette opp budsjett
Silje Sandmæl

– Det stemmer. Nordmenn er dårligst i Europa på å sette opp budsjett, og det er fordi det ikke er en nødvendighet for å kunne overleve. Men, får vi egentlig mest ut av pengene våre når de forsvinner på ting vi ikke engang husker? spør Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Foreldre ønsker å kutte ned

Rundt halvparten av foreldre med hjemmeboende barn sier at de har satt seg økonomiske nyttårsforsetter for 2020, viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

En familieøkonomi kan fort bli kaotisk
Silje Sandmæl

– En familieøkonomi kan fort bli kaotisk og det er gjerne flere økonomiske behov, både der dere har felles og hver for dere, sier Sandmæl.

Forsettene som topper listen er å spare mer, bruke mindre penger og sette opp budsjett.

– Det å bruke mindre penger og spare mer er litt to sider av samme sak. For å kunne lykkes er dere helt avhengige av å sette opp et budsjett for å få oversikt. Det er også lurt å inkludere barna, slik at alle har et felles mål og de forstår hvorfor det er viktig at dere kutter ned, forteller Sandmæl.

Få gode tips til deg som forelder. Sjekk ut «Barn fra A til Å» 

FAMILIELIV: – De aller fleste familier har et sparepotensiale. Men, for å finne det trenger dere oversikt og en plan, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Privat

En sunnere familieøkonomi

Her er Sandmæls tips til hvordan dere lager et familiebudsjett og får en sunnere økonomi i 2020: – Involver barna i prosessen, oppfordrer Sandmæl.

Få oversikt

– Et lurt sted å starte er å få oversikt over inntekter og utgifter i familien. Gå gjennom kontoutskriften fra året som gikk, eller få det automatisk sortert i poster på «Min økonomi» i nettbanken. På den måten får dere oversikt over hva pengene deres går til i dag.

De aller fleste familier har et sparepotensiale
Silje Sandmæl

Kutt ned og prioriter

– De aller fleste familier har et sparepotensiale. Gå gjennom slik forbruket deres ser ut i dag og finn ut av hvor dere kan og ønsker å kutte. Dere kan for eksempel kutte ned på pengebruk på klær hvis dere begynner å kjøpe mer brukt, eller kutte ned på mat hvis dere planlegger måltidene med en ukesmeny. Kanskje trenger dere heller ikke alle abonnementene dere har i dag, og kan kutte litt her også. Gå gjennom alle postene og bestem dere for hvor mye som skal kuttes.

Slik sparer dere store summer på mat

Lag et familiebudsjett

– Skriv opp inntektene, de faste utgiftene dere har og det dere har bestemt dere for å bruke på de variable postene, som mat og klær. Husk å sette av en egen post til sparing.

– Her kan det være lurt å ha en felles regningskonto og et felles bankkort til løpende utgifter, som for eksempel mat. På den måten blir det enklere å holde oversikt. Når lønnen kommer på konto setter dere over penger til regningskontoen og forbrukskortet.

BARNAS FREMTID: I dag er det mange unge som trenger hjelp til å komme seg inn på boligmarkedet. -Sparing til barnets fremtid bør inn i familiebudsjettet, mener Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal.

Familiens sparemål

– En familie bør gjerne ha flere sparemål, fortsetter hun:

Økonomisk buffer:

– Alle bør ha en økonomisk buffer i tilfelle noe uforutsett skulle dukke opp. Dette kan dere spare til gjennom en fast spareavtale. Her kan kontoen «Superspar» være et godt alternativ, da denne kontoen har en litt høyere rente, samtidig som det legges opp til månedlig fast sparing.

Barnets fremtid:

– Jeg anbefaler dere å spare fast til barnas fremtid, som bolig eller studier. I dag er det tøft å komme inn i boligmarkedet som ung og mange er avhengige av hjelp hjemmefra. Sparing til barnets fremtid anbefaler jeg å gjøre i aksjefond eller på BSU Start for deg som ikke ønsker noe risiko.

DNB har også et eget barnefond som er tilpasset sparing til barnets fremtid

Ferie og kos:

– Sett et sparemål som også barna kan bidra med å realisere. Det kan være en ferie eller noe annet hele familien får glede av. På den måten blir det enklere å få barna med på laget når dere skal kutte ned på utgifter. For å få hjelp på veien kan dere laste ned appen «Spare». Her får dere der regnet ut hvor mye dere trenger, velge mellom ulike sparemetoder og følge med mens pengene vokser.

Kortsiktige og langsiktig sparing: 

– Sparing der pengene skal brukes om ikke så alt for lenge bør skje på en bankkonto.  Eksempler på slike sparemål er oppussing, ny vaskemaskin eller en båt. Når det gjelder langsiktig sparing, til for eksempel pensjonsalder, kan dere vurdere å spare i aksjemarkedet slik at dere kan få en høyere avkastning.

– For nybegynneren kan dette med aksjer virke litt forvirrende. For å gjøre det enklere anbefaler jeg deg å åpne ditt første fond i appen «Spare». Her får du enkelt oversikt over alle DNB sine fond og du kan velge om du vil rangere de etter hvilke som har fått høyest avkastning, hvilken risiko fondene har, hvilke kostnader som følger og hvor mye du minimum må spare i måneden. Når du har valgt et eller flere fond som passer deg kan du tegne en månedlig spareavtale med et fast beløp som trekkes automatisk. I appen vil du hele tiden kunne følge med på hvordan fondet ditt gjør det.

For mer hjelp kan du sjekke ut DNB sin spareveileder