Få økonomisk kontroll i 2015

For å få økonomisk kontroll i 2015 er du nødt til å gå over gamle økonomiske synder, samt lage et budsjett. Å lage et budsjett høres kanskje kjedelig og tidskrevende ut? Men, det er både moro og veldig enkelt. I DNB har alle en funksjon i nettbanken som heter «min økonomi». Den gir en fiks ferdig oversikt over hvor mye penger du brukte på mat og drikke, klær, ferie, bolig osv i 2014. Vær forberedt på å få deg noen overraskelser.

Lesetid 3 min lesetid
Publisert 04. sep. 2015
Artikkelen er flere år gammel

For å motivere deg eller familien til å kutte utgifter, samt følge budsjettet bør du lage ett eller flere sparemål. Kanskje er det en ferie du/dere har drømt om, eller du trenger egenkapital til bolig. Bare vent, det vil gå litt sport i det å følge budsjettet!

  1. Gå gjennom gamle synder: Sjekk hva du har brukt penger på det siste halve året. Ved å bruke min økonomi i nettbanken får du en fiks ferdig oversikt over hva du har brukt penger på.
  2. Få oversikt over alle faste utgifter: Sett av penger til regninger som kommer og gjør gjerne om kvartalsvis eller halvårlig regninger til månedlige. Husk Nrk lisensen som forfaller 31. januar og 31. juli og årsavgiften på bil som forfaller 20. mars. Opprett også avtalegiro eller e-faktura slik at regningene blir betalt til forfallsdato.
  3. Skrell bort unødvendige utgifter: Hvilke utgifter du vil kutte avhenger av hva du ønsker å prioritere pengene dine på. Er kjøpe- kaffen verdt de tusenlappene i året, eller vil du heller bruke pengene på en ferie? Trenger du alle tv-kanalene, hva med abonnementene dine, bruker du alle? Kan du spare penger på å bytte leverandører? Hva med forsikringen din, er det den beste og billigste? Pruter du når du kjøper ting? Skriver du en handleliste og handler mat en gang i uken? Er du bevisst på å handle når det er salg? Stokk om på økonomien din å få sortert den slik du vil. Og tenk; hvorfor bruke mer, når du kan bruke mindre!
  4. Sett deg et sparemål: Sett deg noen konkrete sparemål. Da blir det enklere å vite hvor mye penger du må sette av og hvordan du skal plassere pengene. Dessuten blir det mer motiverende å spare. Sparingen bør skje månedlig slik at du får en struktur på det. Trekk et fast beløp så fort lønna kommer inn på konto. Se hvor mye du må spare i måneden for å nå målet ditt med en sparekalkulator.
  5. Sett opp et budsjett: Dette kan du gjøre i min økonomi under budsjett funksjonen, på den måten blir det enkelt å følge med. Hvis du er usikker på hva du bør sette opp i budsjettet kan du bruke SIFOs forbrukskalkulator som utgangspunkt. Den viser hva et alminnelig forbruk i Norge er.
  6. Følg opp budsjettet: Det er viktig at budsjettet ikke bare blir fjerne tall, men at du følger opp. Får du satt det opp i nettbanken er det enkelt å følge med. Hvis ikke, ta vare på kvitteringene. Ha for eksempel en tavle hjemme hvor du skriver opp utgiftene. Har du barn vil dette være god læring også for dem.