Familien ble overrasket: - Kan vi trekke fra dette på skatten?

Forbrukerøkonom tror det er flere småbarnsfamilier som ikke er klar over dette.

FAMILIETID: Pappa Øyvind sitter i sofaen med tvillingene Leon og Ada (10).  Familiehunden, Max, har også sneket seg med i kosestunden. Foto: Stig B. Fiksdal.
Lesetid 8 min lesetid
Publisert 25. apr. 2019
Artikkelen er flere år gammel

På Smestad i Oslo bor ekteparet Øyvind og Berit med sine tre barn: Tvillingene Leon og Ada (10) og storesøster Ella (13). Det er høyt energinivå og god stemning når DNB Nyheter kommer på besøk for å snakke om skattemeldingen.

Torsdag 4. april blir skattemeldingen tilgjengelig på Altinn, og det er særlig ett fradrag barnefamilien bør være obs på, ifølge Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Foreldrefradraget kan være en gullgruve for småbarnsfamilien. Har du barn under 12 år kan du få fradrag på skatten for barnepass, kjøring til og fra og fritidsaktiviteter, sier hun.

Blant de med barn under 12 år er det hele én av to som sier de aldri har gjort endringer i foreldrefradraget, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

DNB Nyheter har en bred dekning av skattemeldingen. Få informasjonen og tipsene du trenger rett i messenger her

Hva er Foreldrefradraget?

Under post 3.2.10, i skattemeldingen finner du foreldrefradraget. Det er denne posten som omhandler utgifter til pass av barn under 12 år. Dette kan være utgifter til:

  • Barnehage
  • Dagmamma
  • Skolefritidsordning/idrettsfritidsordning
  • Kjøring til og fra disse hvis det er omvei til jobben
  • Betaling for formidling av barnepasstjenester
  • Fritidsordninger utenom skolefritidsordningen som for eksempel idrett, korps etc. Dette må være et fullverdig alternativ til en skolefritidsordning på barneskolen, både med hensyn til tidsrom og regularitet.

– Mange er nok klar over fradraget som følger med utgifter til barnehage og SFO, fordi disse gjerne kommer automatisk på skattemeldingen. Det jeg tror mange ikke er klar over er at foreldrefradraget også inneholder utgifter til barnevakt, fritidsordninger og kjøring til og fra hvis det er omvei til jobb, sier Sandmæl.

– Oi, det visste vi ikke!

Fradraget for barnepass gjelder per barn: Opptil 25.000 kroner for ett barn, 15.000 for øvrige. For to barn er altså maksimalt fradrag på 40.000 kroner.

Blant barna til Øyvind og Berit er tvillingene, Leon og Ada, under 12 år. Dette betyr at familien fortsatt har muligheten til å fylle på posten for foreldrefradraget. DNB Nyheter spør ekteparet hvor godt kjent de er med denne posten i skattemeldingen.

Kan vi trekke fra dette på skatten?

– Vi er kjent med fradraget for barnehage og SFO, siden dette alltid har kommet automatisk på skattemeldingen. I fjor sluttet tvillingene på SFO så nå får vi ikke noe igjen på foreldrefradraget lenger, forteller Øyvind.

Dette stemmer nødvendigvis ikke, påpeker Sandmæl. – Selv om barnehage og SFO-tiden er over har man fortsatt krav på fradrag for barnepass frem til barna fyller 12 år. Dette kan være utgifter til barnevakt eller fritidsordning i SFO-tiden, sier hun.

– Oi, det visste vi ikke! Vi har jo benyttet besteforeldre til barnepass og betalt noen «lapper» for det. I tillegg går Leon på håndball to ganger i uken fra klokken 16-18.30. Kan vi trekke fra dette på skatten? Spør Øyvind.

Kan få fradrag for barnepass

– Har du betalt noen for barnepass, som besteforeldre eller nabojenta, er dette fradragsberettiget, forteller Sanmæl.

Øyvind og Berit kan altså få fradrag for det de har betalt for barnevakt i 2018. Men, ifølge Per- Ole Hegdahl i Skattebetalerforeningen,må du kunne dokumentere utgiftene hvis Skatteetaten spør om det.

Overskrider summen 10.000 må det være betalt via bank.

– Har du betalt under 10.000 kroner i 2018 for barnevakt kan du dokumentere dette ved å skrive ned navnet ditt og mottaker av pengene, adresse til begge parter, beløpet som er gitt og hvilke tjeneste det er snakk om. Overskrider summen 10.000 kroner må det være betalt via bank, sier han.

Sandmæl forteller at hun alltid bruker Vipps til å betale for barnevakt.

– Det letteste er å ha alt elektronisk. I Vipps får du full oversikt over hvem du har betalt til og hvor mye. I Vipps-betalingen har du også mulighet til å skrive inn hva det gjelder, sier hun.

Hva med håndballen til Leon?

På Skatteetatens sider står det at foreldrefradraget også kan gjelde fritidsaktiviteter etter skoletid hvis det er et fullverdig alternativ til en skolefritidsordning, både med hensyn til tidsrom og regularitet.

Dette tilbudet mener vi i utgangspunktet vil falle utenfor.

Kan Øyvind og Berit få fradrag for Leons (10) håndballtrening?

– Nei, svarer Skatteetaten.

– Det er vanskelig å ta stilling til konkrete eksempler uten å kjenne til helhetsbildet, men dette tilbudet mener vi i utgangspunktet vil falle utenfor dette regelverket, sier Lene Marie Ringså, seksjonssjef i juridisk avdeling i Skatteetaten.

Skatteetaten henviser til en egen side som viser hva slags typer aktivitetstilbud man kan få fradrag for – og hvilke ikke. Her står det blant annet at aktivitetstilbudet må være rett etter eller før skoletid, minst 3 dager i uken og gis gjennom hele skoleåret eller en hel sesong. Les mer om reglene her.

– Dette skal vi benytte oss av

Både Øyvind og Berit ble fornøyde når DNB Nyheter fortalte dem at barnevakten går innunder foreldrefradraget. Men, de kunne ønske de hadde vært oppmerksomme på dette før. Det er fort gjort å glemme hva som skjedde i 2018.

Tror flere foreldre ikke er klar over at de kan trekke fra for barnevakten.

– Dette er jo absolutt et fradrag man som barnefamilie bør få med seg. Jeg tror flere foreldre ikke er klar over at de kan trekke fra for barnevakten. Det er jo fortsatt to år til tvillingene blir 12 år, så dette skal vi benytte oss av.

Les også:

Dette er nytt i årets skattemelding

Disse fradragene bør du få med deg