Fem tips til rimelig julekalender til barna

1. desember nærmer seg med stormskritt. Her er forbrukerøkonomens beste tips til julekalender for barn.

BILDEKALENDER: Silje Sandmæl, trebarnsmor og forbrukerøkonom i DNB, er i gang med årets julekalender. Her lager hun en bildekalender med 24 koselige bilder fra ferier, bursdager og turer, som barna åpner fram til jul. I første pakke er det et album de kan lime bildene i. Foto: Pernille Borchgrevink
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 18. nov. 2019
Artikkelen er flere år gammel

I fjor planla vi å bruke 461 kroner i snitt på julekalender, ifølge undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

Det kan fort bli for mange pakker

– 24 små pakker kan fort blir dyrt, og sette kreativiteten på prøve. Poenget med julekalender er jo å telle ned til pakkene som kommer på julaften. Hvis det blir for mange pakker frarøver vi barna gleden på selve dagen, sier Silje Sandmæl, trebarnsmor og forbrukerøkonom i DNB.

Gavetips: Sparing er en gave for fremtiden som passer til alle aldre. Gi fondsparing som kan vokse i verdi med barnets alder, eller boligsparing i BSU start

SPILLKALENDER: – For noen år tilbake kjøpte jeg et rimelig memory-spill på nettet der du kan legge inn bilder av barna på brikkene. Hver dag fikk barna åpne en ny brikke. Dette falt godt i smak hos de små, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB: Foto: Privat.

Hyggelig og billig julekalender

Kalenderen er en fin måte å glede noen vi har nær oss i julen, men det trenger ikke å koste skjorta.

Julekalender fylt med kvalitetstid

– Julen handler jo om å tilbringe kvalitetstid sammen, så hva med å la julekalenderen inneholde aktiviteter dere kan gjøre sammen fram mot jul. Eller hva med å gi bilder fra barna var små i kalendergave, tipser Sandmæl.

Her er Sandmæls fem tips til rimelige julekalendere:

Aktivitetskalender

– Legg inn ulike aktiviteter i julekalenderen. Det trenger ikke å være 24 aktiviteter, du kan godt legge inn en ting annenhver dag eller hver helg. En aktivitet kan være en tur på kino, aketur, juleverksted, spillkveld eller lignende.

Bildekalender

– Skriv ut eller finn fram 24 koselige bilder, som mottakeren kan lime inn i et album som følger med. Ta bilder fra ferier, bursdager og turer, også skriver dere om opplevelsen ved siden av bildet. Mange barn liker å se seg selv som baby.

JULEVERKSTEDKALENDER: På forbrukerøkonomens liste over kalendertips, står juleverkstedkalender. – Pakk inn ulike ting dere skal lage noe ut av til helgen, som ingredienser til julegodt eller trolldeig, sier Sandmæl. På bildet ser du resultatet fra et juleverksted hjemme hos Silje der familien laget hjemmelagde og spiselige julegaver. Foto: Privat.

Rebuskalender

– Gjem en liten gave eller penger, for eksempel fem kroner. Lag en rebus som skal løses. Hvis du gir penger, kan de for eksempel brukes til å kjøpe noe litt større til slutt – og barnet kan velge helt selv.

Juleverkstedkalender

– Formålet med denne kalenderen er å lage ting for å gi bort i julepresang til andre.

– Kjøp inn små ting som silkepapir, kartong, klistermerker, glitter og fargeblyanter til å lage julekort. Pakk inn litt maling, pensler og lerret for å lage et maleri. Eller det kan brukes til å male eller klistre pynt på syltetøyglass som blir fine lykter. Du kan legge perler og snor i kalenderen til smykker, og perler og skjell til å lime på fyrstikkesker og rammer.

– Eller hva med å pakke inn ingrediensene til trolldeig eller julekjeks?

Puslespillkalender

Ta et vanlig puslespill, eller bestill puslespill på nett med egne motiv. Pakk inn brikkene slik at dere pusler litt hver dag. For å gjøre det ekstra spennende kan dere ha en konkurranse om å gjette hvem eller hva som er motivet.