Fikk nok av gavestyret: - Nå gir vi bare én gave hver

Hos familien Jerejian ble gavehaugen bare større og større for hvert år som gikk. Les hvordan de lot seg inspirere av en amerikansk tradisjon og løste gave-floka.

FLERE ER LEI: Noen har tomme ønskelister, andre vil ikke ha gave og stadig flere kunne tenke seg en helt gavefri jul, viser fersk undersøkelse. Foto: Pernille S. Borchgrevink.
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 30. nov 2018
Artikkelen er flere år gammel

Julen nærmer seg med stormskritt og i år igjen åpner nordmenn lommebøkene for å kjøpe inn årets julegaver. Prislappen for gavene er på 6.145 kroner i snitt, viser undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB. Dette er 430 kroner mer enn i fjor.

Gavehaugen ble bare større og større

Samtidig som vi skal bruke mer penger på gaver er det flere av oss som er lei gavekjøret. Nær fem av ti nordmenn sier de kunne tenke seg en gavefri jul og nære tre av ti har tomme ønskelister, viser undersøkelsen.

Én familie som fikk nok av gavestyret, var familien til Charlotte Jerejian (31), fra Stavanger.

– Det er fort gjort at gavene tar mye fokus i førjulstiden og på julaften. Hva skal jeg ønske meg? Hva skal jeg gi? Hvem skal jeg kjøpe til? Gavehaugen hos oss ble bare større og større for hvert år, og vi brukte mye tid og penger på å innfri alles ønskelister. Og ikke minst finne på noe å kjøpe til de som ikke visste hva de ønsket seg, forteller Charlotte Jerejian (31).

Hørt om «Secret Santa»?

For noen år tilbake bestemte Charlotte og familien seg for at nok er nok: – Vi ville ta julekosen tilbake.

Løsningen kom fra søsteren til Charlotte, som nylig hadde returnert fra studier i USA.

Førjulstiden blir også mye hyggeligere

– Hun fortalte oss om noe som heter «Secret Santa». Dette innebærer at man kun gir én gave hver, og at mottakeren ikke vet hvem de får gave av før på julaften, forteller Charlotte.

I god tid før jul samles familien Jerejian for å skrive navnene sine på lapper som så legges i en bolle. Deretter trekker alle én lapp hver. Navnet som trekkes, blir den ene personen man skal kjøpe gave til. Hvem du trekker er hemmelig.

– For å unngå å røpe hvem man skal gi gave til, skriver alle opp sin ønskeliste og sender til den som får ansvaret for å sette det hele sammen. Deretter sendes dokumentet ut til alle, forteller Charlotte.

Les om Elias (3) som får muligheter, ikke bare ting under treet

ENKEL GAVESHOPPING: Med kun én gave på listen blir førjulstiden mye roligere for Charlotte Jerejian. Foto: Pernille S. Borchgrevink.

Prislappen er bestemt

For å passe på at alle gir det samme har familien Jerejian satt en prislapp for hvor mye gaven skal koste.

– Prisen vi har satt er nok til å kunne finne en fin gave. Selv om denne summen kanskje ikke er så lav, er den fortsatt mye lavere enn hva vi pleide å bruke på julegaver. Så her er det mye penger å spare samtidig som man får mer tid til hygge, sier Charlotte.

Tid til å se på at alle åpner opp sin

Selv om familien til Charlotte ønsket mindre fokus på gaver, er det fortsatt stor spenning og moro når gavene skal deles ut på julaften.

– Siden det er langt færre gaver får vi tid til å se på at alle åpner opp sin. I begynnelsen var det slik at alle ville gi sin først, for det er stor spenning rundt hvem som er hverandres «Secret Santa». Da er det jo litt kjipt å være sist fordi da skjønner jo alle hvem du har. For at det skal bli rettferdig løser vi dette med at alle trekker om tur.

Veldig fornøyd med ordningen

For familien Jerejian ble «Secret Santa» den perfekte løsningen for å kutte ned på gavehaugen, og få mer tid til å tilbringe hyggelige stunder sammen.

– Vi er veldig fornøyde og alle er enige om at dette er noe vi skal fortsette med. Nå er det færre gaver under treet og julaften handler i større grad om å snakke sammen enn å pakke opp gaver. Det er jo mye mindre stress å kjøpe én gave enn en hel haug. Førjulstiden blir også mye hyggeligere, sier Charlotte.

Påfører hverandre mer stress og ytterligere kjøpepress

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, mener flere bør vurdere å gjøre som familien Jerejian, eller finne andre alternative løsninger.

– Mange av oss fortsetter med gavekjøret selv om vi ikke ønsker det. Stadig flere av oss sier at vi ønsker å droppe julegavene, men på den andre siden bruker vi mer penger og kjøper flere gaver. Det blir en ond spiral der alle tror de gjør noe for å glede andre, mens vi egentlig bare påfører hverandre mer stress og ytterligere kjøpepress, sier hun.

SNAKK MED DE RUNDT: – Det var nok én som var den første til å ta det opp i Charlotte sin familie. Så viste det seg at alle tenkte det samme. Dette gjelder nok også for mange andre familier, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: NTB Scanpix.