Finn ditt sparepotensiale

Som programleder i Luksusfellen har jeg ofte tryllet et underskudd til et overskudd. Selv deltakerne blir forbauset over sitt eget sparepotensiale. Men jeg er ingen magiker, det dreier seg kun om å få oversikt og skrelle bort unødvendige utgifter. For det handler til syvende og sist om å prioritere pengebruken sin.

Lesetid 3 min lesetid
Publisert 22. mai. 2015
Artikkelen er flere år gammel

 

Vi bruker alle pengene våre forskjellig, men det finnes en veiledning på hvor mye man kan bruke på hva. SIFOs Referansebudsjett viser hva det koster å leve på et rimelig forbruksnivå. Det er beregnet at en skal sette til side penger hver måned for å ha råd til reparasjoner eller til å kjøpe nytt kjøleskap, komfyr e.l. uten at dette går ut over forbruket ellers. Utgifter til bolig, strøm og andre boutgifter, (som f.eks. vedlikehold), tobakk og alkohol, helsetjenester, kostbare utstyrskrevende fritidsinteresser, feriereiser, feiring av begivenheter, gaver og privat skolegang m.m. er ikke tatt med. Det forutsettes også at hushold av en viss størrelse utnytter en del av de mulighetene som faktisk finnes til å redusere utgiftene ved at f.eks. klær og fritidsutstyr arves mellom søsken, at mat og hygieneartikler kjøpes inn i større forpakninger, tilbud utnyttes, og egeninnsatsen øker når det gjelder å anskaffe råvarer eller å tilberede mat.

Det er fullt mulig å leve på SIFOs Referansebudsjett. Mitt eget er ikke så langt unna. Det handler om å prioritere, å kutte der det kan kuttes. De som er med på Luksusfellen lever på dette budsjettet over flere år.

Sjekk om du kan leve etter SIFOs budsjett, eller kanskje ditt eget ikke er så langt unna. Ved å ha et budsjett får du kontroll og du finner sparepotensiale ditt. Setter du et mål på sparingen vil det også være mer motiverende å følge budsjettet. For å få en robust økonomi anbefaler jeg å prioritere å nedbetale gjeld til et komfortabelt nivå og spare opp til en buffer, samt fremtiden, deretter kan du spare for å realisere en drøm eller flere.

For å gi et eksempel kan vi ta en småbarnsfamilie med to barn på 2 og 4 år. I følge statistisk sentralbyrå er median inntekten for denne familien på 700 000 kroner etter skatt og gjelden på 2,4 millioner. Gjennomsnittlige boutgifter for familien med strøm, forsikring og kommunale utgifter utgjør 2 500 kroner i måneden. 1 av 4 har i tillegg husleie som må plusses på i boutgifter. Låneutgiftene for boliglånet med 3 prosent rente, over 25 år er cirka 11 500 kroner.

Budsjettet til småbarnsfamilien basert på SIFOs Referansebudsjett og tall fra ssb blir som følger:

 

Når vi ser på sparepotensialet til en småbarnsfamilie ser vi at det rom for å møte både en økt rente og en lavere inntekt som følge av arbeidsledighet eller sykdom. Det er viktig at vi har et balansert forhold til sparing og forbruk. Hvis det skulle bli dårligere tider er det ikke bra for norsk økonomi hvis alle begynner å stramme til på forbruket samtidig, da vil arbeidsplasser gå tapt. Så sørg for at du finner din balanse slik at du slipper å snu opp ned på økonomien din i tilfelle noe uforutsett skulle skje.