Finn ditt sparepotensiale!

Kun én av fem nordmenn setter opp budsjett. – Mange kan spare veldig mye mer hvis de skaffer seg oversikt, sier personmarkedssjef Trond Bentestuen.

Lesetid 3 min lesetid
Publisert 15. feb 2018
Artikkelen er flere år gammel

 

Nordmenn er dårligst i Europa på å sette opp budsjett, viser undersøkelsen «Rik og forsømt» gjennomført av Ipsos for DNB. Kun én av fire nordmenn setter opp budsjett, mot syv av ti i resten av Europa.

Uten et budsjett er det vanskelig å holde oversikt over hva pengene dine faktisk går til.

-Det handler ikke bare om å få oversikt over pengebruken, men også om å se hvor du kan spare mer, sier personmarkedssjef i DNB Trond Bentestuen.

Klikk her for å sjekke hva du brukte penger på i 2016.

 

Hvor mye kan du spare?

De fleste nordmenn kan spare mye mer. Men uten oversikt over hva pengene går til er veien kort til å bruke mer enn nødvendig og miste kontrollen. Heldigvis er innsikten du trenger kun noen tastetrykk unna.

-At banken har blitt digitale har gjort det mye enklere å holde oversikt over eget forbruk, tegne spareavtaler og sette opp budsjett, forteller Bentestuen.

Som DNB-kunde kan du enkelt få oversikt over pengebruken din i nettbanken. I «min økonomi» i nettbanken får du automatisk sortert i poster hva du bruker penger på og mulighet til å sette opp et budsjett.

 

Les også: Fem steg til en sunnere familieøkonomi.

 

Sett opp sparemål

Nært halvparten av oss sier vi vil spare mer i 2017. Med synkende alder er det en høyere andel som vil spare mer.

Blant de som sier de vil spare mer i 2017 er det bolig, ferie og det «å ha noe i bakhånd» som topper listen over sparemål. Men hele 37 prosent sier de ikke vet hva de skal spare til, de vil bare spare. Kanskje som en trygghet til dårligere tider?

-Vår erfaring viser at de kundene som setter opp klare sparemål ofte sparer mer. Med klare mål blir det enklere å vite hvor mye penger du må sette av for å nå det. På den måten blir også sparingen en naturlig del av de månedlige utgiftene dine, sier Bentestuen.

 

Fem kjappe til en sunnere økonomi:

1. Få oversikt: Logg inn i nettbanken og sjekk hva du har brukt penger på de siste månedene. Er du DNB-kunde kan du få full oversikt i «min økonomi» der forbruket ditt automatisk blir sortert i poster.

2. Sett opp budsjett: Med budsjett får du forutsigbarhet og kontroll over økonomien din. I budsjettet skriver du opp inntektene og utgiftene dine. Husk å sette av en egen post til sparing.

3. Sett deg sparemål: Med sparemål er det enklere å vite hvor mye penger du må sette av for å nå det. Tegn gjerne en fast månedlig spareavtale i nettbanken slik at det blir en naturlig del av utgiftene dine.

4. Følg opp budsjettet: Det er viktig at budsjettet ikke kun blir fjerne tall. For å unngå det kan du følge med underveis på forbruket ditt i nettbanken.

5. Inkluder barna: Fortell barna hva det faktisk koster å leve og inkluder dem når det skal settes opp budsjett og sparemål. Økonomisk bevisste barn gagner husholdningsøkonomien fordi det skaper forståelse for hvorfor dere skal spare eller bruke mindre. Å gi faste lommepenger er også en god lærepenge, i tillegg til at det blir en fast utgiftspost i budsjettet i stede for en udefinert sum.

Vi har gjort det enkelt for deg å få oversikt over egen økonomi, sier banksjef Trond Bentestuen.