Flere enn Annika er fattige – snakk om det!

Tobarnsmoren Annika McKibbin er fattig, og hun er ikke alene. Det fikk hun bekreftet da hun nylig sto fram i podkasten «Utafor» i episoden «Å leve for en 1000-lapp i uka».

ANNIKA HAR STÅTT FREM SOM FATTIG: – Det gjør at jeg slipper å forklare ting. Jeg merker at jeg ikke er alene. Mange sliter, mange mer enn meg, konstaterer hun. Foto: RUNE JOHANSEN
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 27. nov. 2019

Tobarnsmoren Annika McKibbin er fattig, og hun er ikke alene. Det fikk hun bekreftet da hun nylig sto fram i podkasten «Utafor» i episoden «Å leve for en 1000-lapp i uka».

Annika ble etter en traumatisk opplevelse i 2011 langtidssykmeldt og har siden hatt altfor lite å rutte med. Bergens Tidende og Dagbladet har tidligere formidlet hvordan hun som fattig småbarnsmor slet med at aktiviteter og reiser i skolens regi, kostet penger. Det var slik programleder for Utafor-podkasten, Synva Hjørnevik, fant Annika, og fikk henne til å fortelle sin historie om hvordan det er å være fattig i verdens rikeste land. Etter det har enda flere medier fulgt opp med intervjuer.

SNAKK OM DET! – Da kan folk forstå at det er mye du ikke har råd til. Noen vil kanskje også hjelpe, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. Foto: Pernille S. Borchgrevink

– Gjør som Annika, vær åpen om det!

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB oppfordrer flere til å gjøre som Annika, å være åpen om at de sliter økonomisk. Spesielt nå før jul.

– Da vil du oppdage at flere er i samme situasjon. Det vil også bidra til at andre forstår at du ikke har råd til å være med på alt. Og heller ikke til å kjøpe dyre gaver. Hvis folk vet, kan de også hjelpe, poengterer Silje.

Mange sliter med det samme

Annika bekrefter det forbrukerøkonomen sier. Hun forteller at hun har opplevd det som utelukkende positivt å stå fram, selv om noen ikke er interessert i å høre om slikt.

– Det gjør at jeg slipper å forklare like ofte. Jeg merker at jeg ikke er alene. Mange sliter, mange mer enn meg, konstaterer hun.

Det er utrolig slitsomt. Jeg kan ikke planlegge noe, ikke engang å nedbetale gjeld
Annika

Det er utrolig slitsomt. Jeg kan ikke planlegge noe, ikke engang å nedbetale gjeld

Utfordrende å være NAV-klient

Uansett så provoserer det henne. Annika beskriver kontakten hun har hatt med NAV som verre enn å være fattig.

– Jeg tror jeg kunne ha blitt helt frisk, men i stedet for å følge meg opp var det stopp i arbeidsavklaringspenger og over på ustabile tiltaksstønader. Det førte meg tilbake til en helsetilstand som ikke ga meg annet valg enn å søke om å bli gradert ufør.

Hun drev tidligere for seg selv som muskelterapeut og planen hennes var å kjempe seg tilbake til den gamle jobben sin.

– Det var ikke NAV med på. De hadde en annen plan for meg, at jeg skulle satse på en deltidsjobb som assistent i helsevesenet. Istedenfor å hjelpe meg tilbake har de altså brukt alle disse årene på å prøve å overbevise meg om at jeg ikke ville klare det

Men så kommer våren, og da er det mye
Annika

Annika klarte det til dels likevel. Hun jobber litt som muskelterapeut igjen. Samtidig venter hun på at søknaden om å bli gradert ufør, skal bli ferdigbehandlet.

– Jeg har ikke hatt økonomisk forutsigbarhet på snart ti år. NAVs regelverk og satser endres stadig. Det er utrolig slitsomt. Jeg kan ikke planlegge noe, ikke engang å nedbetale gjeld.

Verst å være fattig om våren

I podkasten beskrev du barnebursdager og fritidsaktiviteter som de vanskeligste økonomiske utfordringene. Men når på året et det vanskeligst å være fattig?

– Våren og høsten er vanskeligst. Om sommeren er det ferie, og da er det ikke så mye som skjer og dermed ikke så mange ekstra utgifter. Om vinteren går folk litt i hi uansett, så da stikker man seg ikke så mye ut. Men så kommer våren, og da er det mye som skjer. Mye som vi gjerne skulle ha vært med på. Da er det kjipt ikke å ha råd. Slik er det litt om høsten også.

Hvordan blir julen?

-Vi har det fint i julen, vi. Fordi vi har lagt listen lavt, og det er greit. Julen har aldri vært den helt store greia for oss. Men jeg tenker jo av og til på hvordan det ville ha vært å ha penger til julepynt slik at jeg kunne bygge opp stemningen hjemme. Og til festmat flere dager enn på julaften. Men vi har det godt sammen likevel. Jentene var små da de fikk flust med julegaver. De husker ikke hvordan det var.

Annikas juleønske

Hvis du kunne velge fritt, hva ønsker du deg til jul?

Hun svarer kontant. Uten betenkningstid.

– En NAV-reform som funker, som virker etter hensikten. I dag er det en psykisk påkjenning å være NAV-klient.

DNB Nyheter kontaktet NAV, som sier de ikke kan kommentere enkeltsaker uten å bli fritatt fra taushetsplikten. NAV ville ikke gi en generell kommentar til saken.