Fondspenger skal gi mer fritid – til snøkiting

Frøydis Sjøvold (48) ble snøkiter for ni år siden og elsker friheten. Hun bruker ikke penger på heiskort, sparer heller i fond og den døgnåpne naturen er jo gratis.

FRI ALDER: Det er ingen øvre aldersgrense for snøkiting. Frøydis Sjøvold håper flere lar seg friste, og ikke tror det bare er en ekstremsport. Foto: Alf Ove Hansen   Foto: Alf Ove Hansen
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 15. mar. 2019
Artikkelen er flere år gammel

– For meg er kiting meditasjon. Tiden bare forsvinner, og jeg kobler av fra daglige gjøremål, sier Frøydis Sjøvold fra Røros.

For å kunne nyte naturen og friheten så mye som mulig, både nå og som pensjonist, sparer Sjøvold i flere DNB-fond.

– Det gir mulighet til å ha råd til å ta fri for å kite, eller så brukes de til pensjonssparing. Ikke usannsynlig at de blir brukt til kiting, sier hun, og drømmer om alle vakre områder som passer for kiting.

– Det er ekstremt mange flotte områder i landet vårt med lange strekk, fra Finnmark til Femundsmarka. Jeg elsker å studere kart over Norge og tenke; hvor kan jeg kite her?

Sjøvold lar seg ikke skremme av utfordringer. For bare etter noen år med snøkiting på baken, ble hun Norgesmester i disiplinen Race. Nå er hun nylig blitt mester igjen, i Airgames denne gangen – som er hopp og freestyle. Nå håper hun at også godt voksne folk lar seg friste til å starte med kiting.

Det gir mulighet til å ha råd til å ta fri for å kite

Hvem passer snøkiting for?

«Mange tenker nok at dette er en for ekstrem aktivitet, men da kjenner en ikke til alle mulighetene som finnes. Den passer nemlig for mange allerede fra 10-årsalderen. Det som kreves, er at du har litt ski- eller snøbrett-kompetanse. Og så må du være i normal, fysisk form. Du legger da opp nivået på kitingen din etter den.»

Jeg tenkte at jeg kanskje var litt for gammel
VARANGER: Frøydis Sjøvold er fra Røros, bor i Trondheim og har kitet i mange deler av Norge. Ekstra rått og vilt synes hun det er i Varanger i Finnmark. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Er det lang opplæringstid?

«Det er lettere å starte på snø enn på vann. På snø kommer du raskere i gang. Når det er sagt, må du ha litt tålmodighet i starten. Det er masse krefter i en kite som du må lære deg å temme. Jeg ble først oppmerksom på kiting som 30-åring, da jeg så noen som hadde det gøy på en strand i Portugal. Jeg tenkte at jeg kanskje var litt for gammel, og flere grunner gjorde at jeg ikke utforsket det mer. Men tilfeldighetene gjorde at jeg fikk prøve snøkiting i Åre en del år etterpå, som igjen resulterte i et kurs på vann i nettopp Portugal. Vil du lære snøkiting, er det mange som holder kurs, fra kitebutikker til private. Søk etter lokale kurs, eller dra på et helgekurs på fjellet. En kommer godt i gang etter ei helg på kurs. Turistforeningen holder blant annet kurs på Haukeliseter. Varanger kiteklubb basert i Vadsø tilbyr også kurs og samlinger i Finnmark.»

Det du ikke trenger er heiskort, og naturen er gratis
BRUKT: For å starte med snøkiting trenger du ski, en kite, sele og klær som tåler vind og kulde. Det er mye bra å kjøpe brukt. Heiskort og køståing trenger du ikke tenke på. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Hva koster utstyret?

«Til snøkiting må du ha hjelm og ski. Du kan egentlig bruke all slags ski: Slalåm, randonee, Telemark eller fjellski, men sistnevnte gir lite støtte. Så trenger du en sele – en klatresele kan brukes – og en kite. Kiten er den dyreste investeringen. Du får mye bra brukt, fra 4000 kroner og selvsagt til fem ganger så mye. Av klær bruker jeg skalljakke, ullundertøy og pakker en dunjakke i sekken. Ekstra varme sokker er også lurt. Det du ikke trenger er heiskort, og naturen er gratis. Du kan også kite når det passer deg, der du ønsker.

Gjør jeg det er skredsøkeren med

Vil du også bruke Spare-appen? Last den ned i App Store, Google Play, eller sjekk den ut her.

KONKURRANSE: Frøydis deltar gjerne i konkurranser. I mars ble hun Norgesmester, og i starten av april er hun klar for Varanger Arctic Kite Enduro, som er VM i langdistanse-kiting og verdens lengste i sitt slag. Her utenfor Kjølnes fyr i Berlevåg. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Andre smarte ting å ha med på tur?

«Jeg bruker ikke vindmåler, men noen har det med. Sjekk ellers værmeldingen. Ha med en sekk med drikke og mat. Jeg bruker å ha med felle for ski og skistaver i sekken på dagstur, og gjerne en GPS. Er jeg på ekspedisjons-kiting, har jeg med pulk lastet med telt, liggeunderlag, sovepose, primus, mat, skiftetøy og en ekstra kite for andre vindforhold. Spade er også med og eventuelt skredsøker. Jeg kiter ikke ofte i skredutsatte områder, men gjør jeg det er skredsøkeren med.

Tiden bare forsvinner
TÅLMODIG: Det er mange som arrangerer kurs i snøkiting. Den viktigste egenskapen i starten er å være tålmodig. Foto: Alf Ove Hansen

Hva gir kitingen deg?

«For meg er kiting meditasjon. Tiden bare forsvinner, og jeg kobler av fra daglige gjøremål. Det er et miljøvennlig fremkomstmiddel som gir meg mange unike naturopplevelser. Du kommer på plasser du ikke ellers ikke når, og du har et livslangt leketøy. Miljøet er heller ikke så stort, så du blir kjent med mange folk. Alle er spredt i Norge og utlandet, men mange møter opp til NM som nå på Røros og til verdensmesterskapet i langdistanse-kiting i Varanger i april. Varanger Arctic Kite Enduro er også verdens lengste snøkiting-konkurranse, og der skal jeg kite med en venninne fra Canada.»

Er det puddersnø, er det rene badeforholdene på fjellet

 

VIND: Dårlig vær i kiteverden? Når det er vindstille! Sjekk vindforholdene på værmeldingen, kast snø i lufta og se hvor den ender, ha med en vindmåler eller bruk kunnskapen du kanskje allerede har om vindforholdene i området. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen

Hvor trives du og kiten best?

«Jeg bor i Trondheim, men er fra Røros. Så Midt-Norge er hjemmebanen min. Jeg har kitet noen få ganger på Hardangervidda og det er fint, men ekstra rått og vilt er det i Varanger. Du kan ferdes over veldig lange avstander i Øst-Finnmark. Er det puddersnø, er det rene badeforholdene på fjellet. Jeg kan leke, hoppe og bare kose meg.

Nå har DNB senket prisene sparing i fond i DNB

UT PÅ TUR: Pakking til dagstur betyr en sekk på ryggen, skistaver og felle til skiene. På ekspedisjoner er pulk og overnattingsutstyr med. Foto: Alf Ove Hansen Foto: Alf Ove Hansen
Fakta om snøkite

HVA: En kiter blir dratt etter en drage (kite). På snø er det vanlig å ha ski eller snøbrett på beina.HVOR: Sporten oppsto på slutten av 1990-tallet på Hawaii og i Frankrike. Norge er et av de største landene i verden innen snøkiting.

TO TYPER DRAGER: Foil og tube-kite. Foilkitene har åpne celler foran. Når disse blir fylt med vind, får dragen en buet form og kan fly. Disse dragene kan kun brukes på snø. Tubekitene må fylles med luft ved hjelp av en pumpe. Denne dragen/kiten brukes både på snø og vann. Størrelsen på kiten varierer med vindstyrken.

KITEVETT: Det er plass for både kitere, skigåere, skuterfolk, isfiskere, dyr og planter i naturen. Ikke kom noen av dem for nær. Vinden er lunefull, og selv erfarne blir overrasket. Den du møter kan også bli skremt av en kite som kommer for nær, selv om du har full kontroll.

KURS: Varanger Kiteclub driver kitekurs i Varanger, og har også årlige kurs andre steder i Finnmark. Det er helgekurs med teorikveld fredag og praksis lørdag og søndag. Det er også mulig å få privatundervisning. Den norske turistforening har også kitekurs på Haukeliseter til de fleste nivåer.

NETT: Varanger Kite Club Vake DNT